Lainasin kirjastosta Ulla Svenskin kirjan Unelmakakut. Nainen on nero. Vöhkin ja veganisoin oitis tämän sitruunan ja salmiakin yhdistävän täytekakkuidean. Kerman ja salmiakin yhdistelmä on mahtava - miksi en ole koskaan aiemmin tullut ajatelleeksi sitä? Sitruunatäytteen ansioista lopputulos on paitsi karkkimainen myös raikas. Tämä oli myös eka marsipaanilla kuorrutettu kakkuni ikinä eikä taatusti jää viimeiseksi. Marsipaani on hyvää, näyttävää ja oiva konsti peittää kakkupohjan mahdolliset kauneusvirheet!
Sitruunasalmiakkikakku
pohja:
150 g margariinia
2 dl sokeria
1 dl soijajugurttia
2 tl omenaviinietikkaa
1 dl perunajauhoja
6 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
5 dl kasvimaitoa
sitruunatäyte:
1 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 prk (500 g) soijajugurttia valutettuna
salmiakkitäyte:
100 g turkinpippureita
1,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 dl vaahtoutuvaa kasvikermaa
kostutus:
n. 2 dl soijamaitoa
kuorrutus ja koristelu:
400 g marsipaania
turkinpippureita pilkottuna
Valmista pohja: vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita keskenään jugurtti ja etikka ja lisää margariinivaahtoon. Lisää sitten joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja viimeisenä neste. Paista voidellussa kakkuvuoassa 175 asteessa noin 40-45 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä kunnolla ja valmista sitten täytteet. Raasta sitruunan kuori kattilaan ja purista mehu joukkoon. Lisää vesi, sokeri ja maissitärkkelys ja anna kiehahtaa. Anna jäähtyä hetki ja laita sitten jääkaappiin kylmenemään. Lisää sitten sekaan yön yli valutettu soijajugurtti.
Salmiakkitäytettä varten hienonna turkinpippurit toiseen kattilaan ja lisää muut aineet. Sekoita kunnes salmiakit sulavat ja seos kiehahtaa. Anna jäähtyä hetki ja laita sitten jääkaappiin kylmenemään. Vatkaa kerma ja lisää kylmenneeseen seokseen.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kerros soijamaidolla ja levitä päälle sitruunatäyte. Nosta keskimmäinen kerros alimman päälle ja kostuta jälleen soijamaidolla. Levitä päälle salmiakkitäytettä. Nosta kansi toisen kerroksen päälle ja kostuta lopuksi soijamaidolla. Levitä lopuksi jäljelle jäänyt salmiakkitäyte koko kakun päälle ja reunoille: näin marsipaanikuorrutus tarttuu kunnolla kiinni. (Tämän opin Ulla Svenskin kirjasta!)
Valmista kuorrutus pyörittämällä huoneenlämpöinen marsipaani palloksi ja kaulitsemalla se levyksi leivinpaperin päällä. Kumoa levy kakun päälle leivinpaperin avulla ja painele kakun päälle. Leikkaa ylimääräinen marsipaani pois ja koristele lopuksi salmiakilla.
Täytekakun valmistaminen kuulostaa aina monivaiheiselta ja hankalalta mutta itse asiassa hankalin työvaihe tässä kakussa oli estää itseäni syömästä kaikkea salmiakkitäytettä sellaisenaan. Siitä voisi varmaan rakennella myös ihanan hyytelökakun esim. Vegegelillä. Harmi vaan että se on väriä kalma:
Ehkä Halloween-juhliin?