maanantai 30. heinäkuuta 2012

Tuhru, tuhrumpi, luomuripsari

Mikä siinä on ettei luonnonkosmetiikkamerkeiltä löydy kunnollista ripsiväriä? Olen kokeillut läpi Laverat, Santet, Dr. Hauschkat ja Beauty Without Crueltyt ja kaikissa ripsareissa on sama ongelma: ne eivät pysy ripsissä. Eivätkä toisaalta sitten lähde pois millään kun niitä rippeitä ja tuhruja yrittää pestä iholta. Vai onko vika jotenkin mun ripsissä? Mutta mites niissä sitten myrkkymaskarat pysyy, häh?

Menen kohta takaisin duuniin äitiyslomalta ja töissä olisi hyvä näyttää edes semihuolitellulta. Joten jos joku osaa vinkata mulle pysyvän ja sotkemattoman luonnonkosmetiikkaripsarin niin vinkatkoon, kiitos. Siihen asti laitan toivoni tähän:

Kuva: https://www.lush.co.uk/product/6036/Eyes-Right


Joitakin vuosia sitten vihdoin Suomeen rantautunut Lush ei myy sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, mutta laadukkaita, hauskoja ja usein vegaanisia tuotteet kyllä ovat. Firma on lisäksi edelleen todella eläinkokeiden vastainen, toisin kuin vaikkapa myös aikoinaan Britanniasta ponnistanut The Body Shop. Siksipä olinkin iloinen kun huomasin että Lush on hiljattain laajentanut tuotevalikoimaansa myös meikkeihin. Vegaanisessa Eyes Right- maskarassa kehutaan olevan vain yksi säilöntäaine kun tavallisesti niitä on neljästä kuuteen. Joten onhan sekin jo jotain. Ja vielä jos se sitten pysyisi ripsissä. Ainakaan vielä tätä ripsaria ei mainosteta Suomen Lushin verkkosivuilla mutta meinaan kyllä kokeilla kunhan se tänne ennättää. Vai onko jollakin jo kokemuksia? Panda vai gaselli?

perjantai 27. heinäkuuta 2012

Mustikkapiirakka pullataikinaan



Mikäänhän ei kuulkaas piristä ihmistä niin kuin se, että pääsee vaihtamaan vaippoja lomalaitumille. Säät suosivat kohtalaisesti ja kantarelleja ja mustikoita löytyi mahan täydeltä - tähän piirakkaan käytetyt marjat tosin tulivat pakkasesta. Pullataikinapohjainen mustikkapiirakka on klassikko, joka ei juuri kikkailua tai tuunausta kaipaa. Tällä kertaa kyllä kokeilin ensi kertaa kookosöljyä voiteluun ja tuloksena oli pehmeä ja pöyheä taikinakuori. Mustikkapiirakan voi tehdä myös murotaikinaan, mutta kerran kesässä pullataikina on must!

Mustikkapiirakka

pohja:

2,5 dl kauramaitoa
1/2 palaa hiivaa
1 dl sokeria
3 tl kardemummaa
7 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia

täyte:

1,5 litraa mustikoita
n. 1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja

+ kookosöljyä voiteluun

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri ja kardemumma. Alusta sekaan jauhot ja lopuksi margariini. Anna kohota peitettynä puolisen tuntia. Kaulitse sitten taikina levyksi ja levitä leivinpaperoidulle pellille. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada piirakkapohjan päälle. Taita noin 3 cm reunoista täytteen päälle niin sisus ei karkaa. Voitele kookosöljyllä ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia.

maanantai 16. heinäkuuta 2012

Kuukauden vegaanituote: vegaaniset kondomit



Kondomit sisältävät yleensä maitoperäistä kaseiinia, mutta vegaanisiakin kortsuja on toki tarjolla. Apteekeissa ja joissain kaupoissa myytiin ainakin aikaisemmin Condomi-merkkisiä kondomeja, jotka olivat vegaanisia - nyt en ole nähnyt niitä aikoihin missään vaikka verkkosivut näyttävätkin vielä olevan olemassa. Vegaanikondomeja voi saada myös ekokaupoista, kuten Ruohonjuuresta, ja erinäisistä nettipuodeista. Esimerkiksi Veganstore myy Fusion-merkkisiä kondomeja ja samallahan voi aina tilata vaikka jotain ihanaa suklaata. Muita vegaanisia kondomimerkkejä ovat ainakin kotimaisen Kaalimato.comin kokoelmista löytyvä Safex ja The Vegan Societyn verkkokaupassa myytävä Glyde.

Noita kuvan Lebenslust-kondomeja ei mainosteta vegaanisina mutta niitä kauppaavan Hyvinvoinnin tavaratalon erinomaisen chat-palvelun mukaan kondomeissa ei ole kaseiinia. Sitäpaitsi ne ovat reilun kaupan kumia, joten nyt voi sitten vihdoin harrastaa reilua seksiä.

Kun nyt kerran seksistä on puhe, en voi olla mainostamatta Edinburghista käsin toimivaa Organic Pleasures- liikettä. Tämä naisille suunnattu erotiikkaliike sijaitsi aikoinaan ihan Edinburghin keskustassa, mutta on ikävä kyllä toiminnassa enää verkkokauppana. Organic Pleasures mainostaa olevansa "maailman ensimmäinen ekoeroottinen liike naisille ja heidän kumppaneilleen". Liikkeen tuotteet on valmistettu Britanniassa eivätkä ne sisällä synteettisiä kemikaaleja tai säilöntäaineita. Tuotteita ei myöskään ole testattu eläinkokeilla. Valmistusprosesseissa ja pakkauksessa pyritään toimimaan mahdollisimman ekologisesti. Ei pöhkömpi liikeidea minusta!

Sitäpaitsi puljussa on tyyliä. Kävin aikoinaan siinä fyysisessä liikkeessä nimenomaan niitä kondomeita ostelemassa, ja liike oli kaunis, siisti ja ylellinen. Verkkokaupassa on onnistuttu säilyttämään sama laadukas fiilis. Verratkaapa vaikka kotimaiseen Kaalimatoon joka ei sekään ole mitenkään törkyisä - tosin yhdys sana natsi minussa herää sivustoa katsellessa - mutta samaa tyylikkyyttä se ei kyllä tavoita. Lady Chatterley meets Jallu, me thinks.

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Terveisiä Tallinnasta



Palaan takaisin töihin elokuun alussa joten heinäkuu on ahdettu täyteen loma-asioita. Mistään hirveän ekstremelomailusta ei ole kyse; käväisimme tässä esimerkiksi vanhassa kunnon Tallinnassa hotellipakettimatkalla. Toisaalta pienten lasten kanssa vaikka reissu lähialepaan saattaa joskus olla aika ekstremeä.

Olen käynyt viimeksi Tallinnassa aikas kauan sitten, ja esimerkiksi kasvis- ja vegaaniruokien tarjonnan lisääntyminen oli iloinen yllätys. Aseistettuna Happy Cow- palvelusta napatuilla osoitteilla löysimme suht helposti vanhassa kaupungissa osoitteessa Rataskaevu 8 sijaitsevan ravintola Aedin. Aed ei ole kasvisravintola mutta kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja löytyy mukavasti, samoin luomuun on panostettu. Palvelu oli tavattoman ystävällistä olematta kuitenkaan nuoleskelevaa. Miljöö oli urbaaniluomuhippityylin tyylikkäämmästä päästä - katsokaas tätä rouheaa sisäkattoa!



Söin oivallisia kikhernepihvejä ja kyytipoikana mukavan helppoa luomuroséta. Hinnat eivät olleet meikäläisittäin pahat: pääruoka 5 €, viinipullo 15 €. Tyttäreni sai jälkiruuaksi paikan päällä tehdyn marjasorbettivalikoiman:



Hyvää ja kaunista. Poistuimme täysinä ja tyytyväisinä eikä temperamenttinen sääkään enää haitannut niin paljoa.

Happy Cow'sta bongattu vegaaniruokaa tarjoava afrikkalaisravintola jäi odottamaan seuraavan kertaan, mutta ennätin tehdä muutamaisia ostoksia. Kuten muffinssivuokia ja ekologista kuurauspulveria. Juu, ja pari litraa luomuviiniä. Tavaratalo Kaubamajan yhteydessä sijaitseva luontaistuotekauppa Kaubamaja Biomarket muistuttaa muuten täkäläisissä marketeissa usein olevia Life-ketjukauppoja paitsi luomuviinihyllyn osalta:



Woaah. Viinit luontaistuotekauppoihin, kiitos.

PS. Tarkkasilmäisimmät lukijat huomaavat varmaan, ettei sitä taannoisessa postauksessa luvattua seksiä näy vieläkään. Teasing, teasing! Suuri Seksinumero on kyllä tulossa!

torstai 12. heinäkuuta 2012

Kermainen persikkapiirakka



Miksi, oi miksi ei Suomesta koskaan saa kypsiä persikoita? Ostin toiveikkaana rasiallisen italialaisia luomupersikoita mutta raakojahan nekin olivat. Hukutin siis murheeni ja raa'at hedelmäviipaleet tähän piirakkaan. Persikkajugurtti makeuttaa täytettä kivasti mutta sen voi tietysti korvata lisäämällä maustamattoman jugurtin määrää ja sokeria. Maissitärkkelys taas on siitä kätsää että se sopii maitopohjaisiinkin juttuihin - täytteestä tulikin sopivasti leikkautuva, pehmeä mutta ei löllö. Piirakan pohja on aika lailla sama kuin mustikkamurupiirakassa, mutta manteliaromi tuo siihen twistiä.

Persikkapiirakka

pohja:

2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
4 tl manteliaromia (Mulla oli Dr. Oetkerin)
2 rkl kylmää vettä

täyte:

3 persikkaa
1 tlk (500 g) maustamatonta soijajugurttia (valutettuna yön yli tai ainakin muutaman tunnin)
1 prk (125 g) persikkasoijajugurttia
1 prk (2 dl) kauravispiä
2 rkl maissitärkkelystä

(1-2 rkl sokeria)

Valmista pohja sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon marhariini. Lisää manteliaromi ja lopuksi vesi. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.

Sekoita keskenään valutettu maustamaton jugurtti, persikkajugurtti ja kauravispi. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Viipaloi persikat ja asettele täytteen päälle. Jos ne ovat yhtä happamia kuin minun ostamani, ripottele päälle hiukan sokeria. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Anna vetäytyä mieluiten seuraavaan päivään.

tiistai 10. heinäkuuta 2012

Lisää yritystä, Heluna Shop!



Käväisin tänään katsastamassa Heluna Shopin, joka on muuttanut Töölöstä Sörnäisiin. Tarkoitukseni oli vaan tsekata puoti mutta löysin yllättäen alennusmyynnistä asialliset kävelysandaalit, jollaiset kenkäkokoelmastani onkin puuttunut:



Eivät ehkä kovin kauniit tai varsinkaan kevytmieliset, mutta tosi jees mökkeilyyn ja sen sellaiseen. Lisäksi löytyi todella edullista ekologista konetiskiainetta, joten saan kerrankin olla tyytyväinen järkeviin ostoksiini.

Heluna Shopin kokoelmissa on ihan kivasti vegaanisia kenkiä perusmerkeiltä kuten Vegetarian Shoes, Novacas, Bourgeois Boheme ja niin edelleen. Lisäksi puodissa on myynnissä kosmetiikkaa, vitamiineja ja pikku purtavaa - kaikki siis vegaanisia.

On hieno juttu ettei vegaanikenkiä tarvitse enää välttämättä tilata netistä, varsinkin kun kenkien osto kokeilematta on aina vähän riskibisnestä. Mutta, mutta... Miten ollakaan, jäin kaipaamaan kaupalta hiukan enemmän bling blingiä. Liikehuoneisto on ihan hyvän kokoinen ja hyllytilaa paljon, tuotemäärään nähden jopa liikaakin. Tavarat on myös asetettu näytille hirmu tiiviisti siten että hyllyjä jää epämääräisen tyhjiksi:


Kantsisi kyllä miettiä sisustusta ja esillepanoa uudelleen - varsinkin kun puolityhjillä hyllyköillä siellä täällä onnistuu paitsi hankaloittamaan kaupassa liikkumista myös peittämään sinänsä kivan tilan. Liikkeen ulkoteippaukset ovat minusta tyylikkäät ja antavat lupauksen luksuksesta, mutta sisältä puoti muistuttaa varastomyymälää. Eikö Helunan tuotteiden pitäisi kuitenkin viestiä juuri siitä, että eettinenkin voi olla tyylikästä? Irroittelua ja uskallusta, ystävät! Ihan olemattomallakin budjetilla saisi kaupasta houkuttelevamman: ylimääräiset hyllyt ja rumat muovilodjut helvettiin ja maalia seinään noin alkajaisiksi. Vegaanit-myyvät-vegaanikenkiä-vegaaneille on tietty ihan kelpo liikeidea, mutta voisihan kaupan tehdä houkuttelevaksi vaihtoehdoksi muillekin. Ties vaikka joku vahingossa innostuisi veganismista siinä sivussa. Huoh.



sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Ruutushoppailua

Minä haluaisin maailmanrauhaa ja sitten nämä viisi juttua, kiitos:

Kuva:http://store.nurmiclothing.com/


1) Anniina Nurmen suunnittelema tyylikäs turbaani, joka on ommeltu Suomessa. Materiaali eettisesti tuotettua luomupuuvillaa, hinta 59 €. Muutenkin voisin ottaa Nurmen mallistosta lähes kaiken.  Nurmen suunnittelemien farkkujen tuotantoketju oli myös kiinnostavaa luettavaa, eikä ne itse farmaritkaan näyttäneet ollenkaan pöllömmiltä.


Kuva: http://store.drmartens.co.uk


2) Vegaaniset Dr. Martens -maiharit. Maihinnousukenkien klassikko vihdoin eläimettömänä mallina. Hinta noin 140 €.



Kuva: http://www.animalaidshop.org.uk/


3) Laatikollinen vegaanista luomusamppanjaa Animal Aid Shopista, hinta noin 160 €. Tämä toive ei kai selittelyjä kaipaa?



Kuva: http://www.christianiabikes.com


4) Tavaran(- ja lasten)kuljetuspyörä, hinta 2000 eurosta ylöspäin. Tällä kuskaisi koko porukan kätevästi kauppaan, retkelle, päiväkotiin... Sitäpaitsi noi värilliset mallit on supersöpöjä.



Kuva: http://www.vallilanspy.net


5) Siirtolapuutarhamökki, hinta keskimäärin 60 000 €. Urbaanin ja autottoman ekoilijan paras kesämökki. Sitäpaitsi voisin laittaa turbaanin päähän, maiharit jalkaan, lastata samppanjat pyörän päälle ja ajella mökille.

Lopuksi vielä varoitus: seuraava postaus saattaa sisältää seksiä!

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Mustikkamurupiirakka



Leikittelenpä tässä ajatuksella sulattaa pakastin näin alkavan marjakauden kunniaksi. Sieltä löytyi vielä viime kesän mustikoita, joista tein vakipiirakkaani. Tämän muropohjaisen, peruna- tai maissitärkkelyksellä hyydytetyn hedelmätäytteisen piirakan osaisin tehdä varmaan vaikka unissani. Ja täytteeksi kelpaa mikä vaan: raparperi, omena... Mitä nyt sieltä pakkasesta löytyy. Pohja käy mainiosti myös suolaiseen piirakkaan.

Mustikkamurupiirakka

pohja:

3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
100 g margariinia
1 dl kylmää vettä/kasvimaitoa

täyte:

6 dl mustikoita
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja

murupäällys:

n. 1/5 taikinasta +
1 rkl margariinia
3 rkl sokeria


Valmista ensin pohja sekoittamalla kuivat aineet keskenään ja nyppimällä sitten joukkoon margariini. Lisää kylmä neste. Lätystele noin neljä viidesosaa taikinasta voideltuun piirakkavuokaan.

Sekoita mustikoihin sokeri ja perunajauho/maissitärkkelys. Kaada piirakkapohjan päälle. Valmista murupäällys sekoittamalla ylijäämätaikinaan margariini ja sokeri. Murustele täytteen päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoile kaurakerman kera. Ja mieti nyt vielä pärjäiskö se pakastin ensi vuoteen.

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Sarjista tarjolla



Onko tyylikäs tarjotin? No on! Että mistäkö se on peräisin? No Pete väsää -blogin pitäjältä. Kantsii kurkata, siellä on kaikenlaista sarjisaiheista kamaa jota ilman voikin olla yhtäkkiä vaikea elää. Haaveilen että pyytäisin tilaustyönä Sandman-henkisen yöpöydän. Vietin nimittäin teinivuoteni lukien Sandmaneja. Rakastin erityisesti päähenkilön siskoa eli Kuolemaa. Tämä siis niihin aikoihin kun hiippailin ympäriinsä mustassa samettiviitassa ja katsoin joka yö sen Nosferatu-leffan jossa on pääosassa Klaus Kinski. Mutta ei siitä sen enempää.