perjantai 31. elokuuta 2012

Baba ganoush



Munakoisodippi Baba ganoush ei ehkä ole kaunista, mutta hyvää se on. Eikä sen tekeminen ole mitään rakettitiedettä. Näin ohjeen jossain lehdessä ja innostuin itsekin kokeilemaan. En tosin ohjeen mukaan mutta tämä taitaakin olla niitä safkoja, joista jokaisella on oma versionsa.


Baba ganoush

2 munakoisoa
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua/1 tl viinietikkaa
2-3 valkosipulinkynttä
suolaa
(1 rkl tahinia)

Paahda kevyesti öljyttyjä kokonaisia munakoisoja uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes kuori kovettuu ja alkaa halkeilla. Anna jäähtyä hetki ja kuori. Sekoita munakoisojen sisus ja loput aineet keskenään.  Syö leivän päällä tai dippinä. Ennen suolan lisäämistä näyttää maistuvan hyvin myös vauvalle!

tiistai 28. elokuuta 2012

Sitruunainen mustikkakakku



Tässä vielä yksi tapa käyttää loppukesän mustikoita. Isäni oli intoutunut vielä mustikkametsään ja mekin saatiin tuliaisia. Huomaan että olen ennättänyt leipoa mustikoista tässä blogissa yhtä sun toista: muffinsseja, pullataikinapohjaista piirakkaa, murupiirakkaa ja pannukakkuja. Sitruunafaneille taas löytyy myös omenapiirakkaa. Sitruunankuori kyllä sopii yllättävän hyvin myös mustikoihin!


Sitruunainen mustikkakakku

pohja:

5 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 dl juoksevaa kookosöljyä/150 g margariinia sulatettuna
3,5 dl kasvimaitoa

täyte:

6 dl mustikoita
1 sitruunan kuori
0,5 - 1 dl sokeria (tämä tosiaan riippuu leipurin sokerimausta ja mustikoiden happamuudesta)
3 rkl perunajauhoja/maissitärkkelystä

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää kookosöljy tai margariini ja lopuksi maito. Raasta sitruunan kuori mustikoiden joukkoon, sekoita mukaan sokeri ja siivilöi lopuksi joukkoon perunajauho tai maissitärkkelys. Kaada puolet taikinasta voideltuun irtopohjavuokaan. Kaada päälle mustikkatäyte ja levitä sen päälle loput taikinasta. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen syömistä.

lauantai 25. elokuuta 2012

Kuukauden vegaanituote: Butternut squash



Mikäs se siinä köllöttelee? No sehän on tämän kuukauden vegaanituote, jonka tuotekehittelystä vastaa itse luontoäiti. Ja kenties jokunen kasvinjalostaja. Kyseessä on Butternut squash, tuttavallisesti Cucurbita moscahta, jolle en ole löytänyt järkevää kotimaista nimeä - googlaus ehdottelee talvikurpitsaa ja myskikurpitsaa mutta kumpikaan ei liene vakiintunut yleiseksi nimitykseksi. Butternut squash on kurpitsa, joka maistuu raakana melonin ja kurpitsan välimuodolta. Kypsennettynä maku viittaa englanninkielisen nimensä mukaisesti voihin ja pähkinään. Se on sisältä voimakkaan oranssia, väri muistuttaa itse asiassa aika lailla bataattia. Tämä kurpitsa sopii erinomaisesti keittoihin ja kaikenlaisiin patoihin, pastakastikkeisiin jne. Meillä se oli suuressa suosiossa myös vauvan ensimössöjen aineena. Kurpitsan ainoa ongelma on saatavuus: olen tähän mennessä löytänyt sitä tasan yhdestä helsinkiläiskaupasta. Ainakin Britanniassa se tuntuu olevan ihan normivihannes jota saa joka alepanvastineesta. Jos näette jossain, ostakaa ja tehkää mausteista soppaa tai currykurpitsakastiketta. Saatte samalla sisuksiinne kosolti A-vitamiinia ja kaikenlaista muuta hyveellistä.

tiistai 21. elokuuta 2012

Helsingin paras soijalatte...



...löytyy Akateemisen kirjakaupan Café Aallosta. Se on valtava, maukas ja vaahtoisa. Ja ympäristö on tyylikäs. Piste, punkt.

maanantai 20. elokuuta 2012

Omenainen bostonkakku



Siivouksen ohella valmistauduin appivanhempien tuloon tietysti leipomalla. Tekaisin vanhaa kunnnon bostonkakkua. Jotenkin tykkään tällaisista mummohtavista leivonnaisista kuten kuivakakuista ja bostonkakusta. Tämä boston sai pirteyttä omenasoseesta, jonka voi muuten todella hyvin korvata tuoreilla omenanpaloilla. Taikinasta tulee yksi iso bostonkakku ja pellillinen korvapuusteja. Sitten vaan kahvikuppi käteen, pulla toiseen ja sokurpala huulten väliin. Ryyst!

Bostonkakku

0,5 l soija- tai kauramaitoa
1 pala hiivaa / 2 ps kuivahiivaa
1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
3 tl kardemummaa
8-9 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia

täyte:
n. 50 g margariinia
n. 2 dl omenasosetta
kanelia
sokeria
(rusinoita)

Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, kuumenna puolet nesteestä kiehuvaksi ja lisää puolet joukkoon kylmänä - näin saat kuivahiivalle sopivan lämpötilan. Liuota tuore hiiva maitoon (tai sekoita kuivahiiva jauhoihin). Lisää sokeri, mausteet ja vähitellen alustaen jauhot. Vaivaa lopuksi joukkoon huoneenlämpöinen margariini. Anna taikinan nousta puolisen tuntia. Kaulitse kohonnut taikina, ripottele täytteet levyn päälle, rullaa ja paloittele korvapuusteiksi. Asettele puustit voideltuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan siten, että leikkauspinta jää ylöspäin. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

torstai 16. elokuuta 2012

Megaviikko kuvina

Huh mikä viikko, kuulkaas. Samalle viikolle osui tyttären tarhaantotuttelun ohella mun töihinmeno, esitys oman alani isoimmassa konferenssissa ja valmistautuminen appivanhempien vierailuun. Tältä se sitten näytti:

1) Ensin aamulla tarhaan. Matkalla voi ihastella urbaaniluontoa.



2) Sitten skarppina töihin. (Onneksi löytyi viime kesänä Edinburghin Oxfam-kirppikseltä viidellä punnalla näin päheä jakku!)



3) Seuraavaksi konferenssiin. Ohjelma oli kiinnostava, mutta tästä kyseisestä esityksestä jäi kyllä hiukan absurdi olo. Kuka on tämä prof. Beyersrdorff ja miten pirussa hän tähän kaavioon liittyi?!



4) Ruokaakin pitää tehdä ja syödä. Tällä viikolla perhe on saanut minun ruuanlaittovuorollani vanhaa kunnon mokkelheijaa. Mokkelheija on äitini termi sille, että otetaan kiireessä mitä jääkaapista löytyy ja heitetään pannulle. Tässä satsissa piilee kuitenkin eräs ainesosa X, josta kerron teille tarkemmin jossain tulevassa postauksessa.


5) Appivanhempani ovat kertakaikkisen mukavia, sivistyneitä ja avarakatseisia ihmisiä. He siis ymmärtävät kyllä, että kahden pienen lapsen koti voi olla hieman sekainen. Mutta ei ihan näin sekainen kuin meillä. Tämä sikolätti pitää siivota, ei siitä pääse mihinkään.

Tämän viikon joutohetkinä olen sitten imettänyt kuopusta ja lukenut samalla turhanpäiväisiä kiiltäväpaperisia lehtiä - kirjan lukeminen on tällä hetkellä kaukainen unelma. Mut hei, voiton puolella ollaan! (P.S. Tietääkö kukaan, mistä saisi vuokrata puskutraktorin halvalla?!)




maanantai 13. elokuuta 2012

Rusinacookies



Tämä resepti on periaatteessa sama kuin Appeliinisuklaahippukeksien,  mutta suklaan tilalla on rusinoita. Olen nyt jotenkin innostunut näistä amerikkalaisten cookies-henkisistä kekseistä joita voi maustaa ja varioida loputtomiin. Ne ovat rapeita ja pehmeitä samanaikaisesti eikä niiden tarvitse olla epäterveellisiä. Keksit on uusi muffinssit, sanokaa mun sanoneen. Kohta niitä on naistenlehdet täynnänsä!

Rusinacookies

2 dl vehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl maissitärkkelystä/perunajauhoja
1,5 dl karkeaa ruokosokeria
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
2 tl kanelia
2 dl rusinoita
1,5 dl soija- tai kauramaitoa
1 dl juoksevaa kookosöljyä

Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää rusinat, maito ja viimeisenä kookosöljy. Kauli tai painele taikina noin sentin paksuiseksi levyksi ja muotoile esim. alassuin käännetyllä juomalasilla kekseiksi. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä rapeiksi ritilän päällä.

perjantai 10. elokuuta 2012

Vohvelit



Nämä vohvelit ovat terveellisehköjä, tai ei ainakaan niin kovin epäterveellisiä. Niinpä teen niitä joskus yllätyksenä iltapalaksi. Toimii myös suolaisena versiona jos skippaa sokerin ja kanelin - silloin ne sopivat tosi hyvin esimerkiksi sienisalaatin tai merileväkaviaarin kera!

Vohvelit

1 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl soodaa
0,5 tl suolaa
(1 tl kanelia)
(2 rkl intiaanisokeria)
3,5 dl soija- tai kauramaitoa
1 tl omenaviinietikkaa
2 rkl kookosöljyä

Öljyä tai margariinia paistamiseen

Sekoita kuivat aineet keskenään.  Sekoita toisiinsa maito ja omenaviinietikka. Lisää maitoseos kuiviin aineisiin. Sekoita lopuksi joukkoon juookseva kookosöljy. Paista vohveliraudassa rapeiksi ja kullanruskeiksi.

keskiviikko 8. elokuuta 2012

Mohop- sandaalit

Kuva: http://www.etsy.com/listing/82226998/size-7-mid-cherry-peeptoe-rtw-mohop


Postasin joku aika sitten puukengistä. Luulin tehneeni melkoisen skuupin kun olin vihdoin löytänyt kivan näköisiä vegaanisia puukenkiä, mutta suureksi yllätyksekseni postaus ei herättänyt kauheasti hälyä Suomen vegaaniskenessä... Mitä, eivätkö kaikki olekaan vegaanisista kengistä yhtä kiinnostuneita kuin minä?! Kenkäsurffailussa löytyi sittemmin ihan napakympit eettiset, vegaaniset, puupohjaiset sandaalit. Niiden nimi on Mohop.  Sandaaleissa on mun mielestä ihan mieletön idea: puinen pohja, jossa on lenkit kiinnitysnaruja varten. Kiinnitysnauhoja ja niiden pujotustyylejä voi sitten vaihdella lähes loputtomiin: kenkien mukana tulee seitsemät erilaiset narut ja opastus seitsemään eri kiinnitystyyliin joten yksillä pohjilla saa tavallaan 49 paria sandaaleja! Ja itsekin voisi kehitellä vaikka millaisia kiinnityssysteemejä. Pohjia saa kolmessa korossa: matalat, korkeat ja siltä väliltä.

Mainion idean äiti on amerikkalainen Annie Mohaupt, jolla on alun perin arkkitehdin koulutus. Suunnittelu kyllä ainakin Anniella skulaa! Mukana on myös yhteiskunnallista näkemystä: paitsi että kaikki kengät ovat vegaanisia, ovat niiden materiaalit eettisiä ja ekologisia. Popot valmistetaan Annien omalla työpajalla Chicagossa. Lisäksi sandaalien mukavuuttakin kehutaan kovasti. Voiko tämä kaikki olla tottakaan? Täytyisi kyllä päästä itse kokeilemaan! Mohopeja hypetetään jo erityisesti Amerikan muotimaailmassa kovasti, ja Euroopassakin näitä myydään jo ainakin Alankomaissa. Kukas olisi täällä edelläkävijä ja ottaisi nämä valikoimiinsa? Hei Heluna Shop, perun kaikki pahat puheeni jos saan Mohopit kotikulmille!

maanantai 6. elokuuta 2012

Appelsiinisuklaahippukeksit



Suklaahippukeksit on tosi jees, mutta vielä parempia ne on jos niissä on sitrusta tasapainottamassa överiätläkkyyttä. Kuten näissä Blondies-tyyppisissä kekseissä.

Appelsiinisuklaahippukeksit:

2 dl vehnäjauhoja
2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl maissitärkkelystä/perunajauhoja
1,5 dl karkeaa ruokosokeria
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
100 g appelsiinisuklaata (esim. Plamililla on ihan hyvää)
1,5 dl soija- tai kauramaitoa
1 dl juoksevaa kookosöljyä

Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää joukkoon pestyn appelsiinin raastettu kuori. Pilko suklaa murusiksi ja lisää seokseen.  Sekoita joukkoon kasvimaito ja lopuksi juokseva kookosöljy. Kaulitse tai painele taikina jauhoitetulla alustalla noin sentin paksuiseksi levyksi. Ota esim. juomalasia muottina käyttäen taikinasta pyöreitä keksejä.  Paista 225 asteessa noin 8-10 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla esim. ritilän päällä niin kekseistä tulee murakoita. Taikinasta tulee noin 12 keksiä.



lauantai 4. elokuuta 2012

Mansikkalimekakku



Uskokaa tai älkää, tämä oli kesän ensimmäinen mansikkatäytekakku.  Halusin kompaktin, korkean kakun joten ohje on pienelle, halkaisijaltaan 16 sentin kakkuvuoalle. Tällä kertaa kakulle antoi potkua lime. Täyte on mukailtu Ulla Svenskin innoittaman Sitruunasalmiakkikakun sitruunatäytteestä. Mutta miksi mun alkoi tehdä mieli tequilaa?

Mansikkalimekakku

pohja:

5 dl jauhoja
1,5 dl sokeria
2 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
3 dl soijamaitoa
2 tl omenaviinietikkaa
100 g margariinia sulatettuna

täyte 1 :

0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 luomulimen kuori
2 luomulimen mehu
1 prk vatkautuvaa kaura- tai soijakermaa

täyte 2:

mansikkahilloa tai mansikkasosetta

koristelu:

1 prk vispautuvaa Alpro Airy & Creamy -soijakermaa
mansikoita


Valmista pohja sekoittamalla kuivat aineet keskenään. Sekoita etikka ja maito keskenään ja lisää kuiviin aineisiin. Sekoita lopuksi joukkoon sulatettu margariini. Paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia. 

Valmista limetäyte. Raasta limen kuoret kattilaan, lisää mehu, sokeri, vesi ja maissitärkkelys. Anna kiehahtaa ja jäähdytä hyvin. Vatkaa kerma ja lisää joukkoon limeseos, sekoita hyvin.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin osa esim. vaniljasoijamaidolla. Levitä päälle mansikkahillo ja lopuksi reilusti limetäytettä. Toista käsittely seuraavalle kerrokselle. Kostuta vielä lopuksi kakun päällys ja laita jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi. Vatkaa sitten soijakerma (tämä on ensimmäinen kerta kun kokeilin tätä Airy & Creamya ja se tosiaan toimii koristelussa hyvin) ja levitä kakun päälle. Koristele lopuksi mansikoilla.


torstai 2. elokuuta 2012

Tarhapäiviä ja ritaripastaa



Eilen oli tyttäreni ensimmäinen tarhapäivä. Minua ainakin jännitti tosi paljon. Päivä taisi kuitenkin olla ihan jees, koska lapsi oli kauppareissulla voimainsa tunnossa: "Äiti, mä oon vuorikiipeilijä! Äiti, mä oon ritari! Mä haluun ritaripastaa!" En ihan saanut selville mitä ritaripasta varsinaisesti olisi, mutta ajattelin että haarniskat, kuoret, hmmm... Tyytyväisenä tyttö sitten söikin nämä pikapestolla täytetyt pastat. Raastoin pinnalle minulle uutta soijajuustoa, nimittäin Cheezlyn Chili & Paprikaa, joka oli yllättävän hyvää - ei se tosin juustolta maistunut mutta joltakin sentään. Ja sitähän ei aina voi vegaanijuustoista sanoa. (Paitsi tästä.)

Ritaripasta

Pesto:

2 dl pähkinöitä/ siemeniä
1 dl vettä
0,5-1 dl öljyä
loraus sitruunamehua
2-3 valkosipulinkynttä
iso nippu tuoretta basilikaa
suolaa

+ 250 g isohkoa Gnocchi- simpukkapastaa

Keitä pastat ohjeen mukaan. Surauta kaikki pestoaineet tehosekoittimessa. Täytä pastasimpukat pestolla. Tarjoile pyöreän pöydän äärellä!

Joo-o, esikoisen tarhaan meno tuntuu kyllä kovalta paikalta vaikka on kuinka ihana päiväkoti ja näyttääkin vielä tältä:



Mutta kolmivuotias kyllä tarvitsee jo leikkiseuraa. Ja uusia virikkeitä. Hyvin se menee. Ihan tosi.