keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Mustavihreä mantelikakku




1.11 vietetään kansainvälistä vegaanipäivää. Mikäs sen parempi vegaanipäivän juhlistaja kuin pulska täytskäri? Nyt nopsasti kauppaan hankkimaan tarvikkeet tähän mantelitäytekakkuun! Kakussa on sekä tumma että vaalea pohja, joten se on leikattuna hauskasti raidallinen:



Jos olet hillitymmän kakun ystävä, voit tietty käyttää vain yhtä väriä marsipaania. Itse olen enemmänkin sellaista tårta på tårta -tyyppiä.

Mustavihreä mantelikakku

Vaalea pohja:

250 g margariinia
2,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
2,5 dl kasvimaitoa
1 tl etikkaa

Tumma pohja:

250 g margariinia
2,5 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 dl kaakaojauhoa
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
2,5 dl kasvimaitoa
1 tl etikkaa

Täytteet:

2 prk Alpro Airy&Creamy -soijakermaa
100 g tummaa suklaata
1,5 dl mantelijauhoa

Sokeroimatonta omenasosetta
Kirsikkahilloa

Kuorrutus:

250 g vihreää marsipaania
250 g mustaa marsipaania

Kostutus:

Kasvimaitoa
Mantelilikööriä tai manteliaromia


Valmista pohjat: vatkaa sokeri ja margariini keskenään kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää etikka kasvimaitoon, kaada seos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Paista pohjia voidelluissa vuoissa 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa molemmat pohjat kahteen osaan.

Vatkaa kerma. Sulata suklaa ja yhdistä kerma, sulatettu suklaa ja mantelijauhe. Kokoa kakku: aseta alimmaiseksi vaalean pohjan puolikas. Kostuta hyvin maito-mantelilikööri/-aromiseoksella. Levitä päälle omenasosetta ja lopuksi reilusti kermatäytettä. Laita tumman pohjan puolikas täytetyn vaalean pohjan päälle, kostuta ja levitä päälle kirsikkahilloa ja kermatäytettä. Toista käsittely toisen vaalean ja tumman pohjan puolikkaan kanssa. Kostuta lopuksi päälle jääneen kakkupohjan päällys ja levitä vielä jäljelle jäänyt kermatäyte koko kakun päälle.

Kaulitse marsipaanit leivinpaperilla ohuiksi levyiksi. Jos haluat kaksivärisen kakun, leikkaa toiseen levyyn siisti vinoreuna. Aseta tämä levy kakun päälle viimeisenä. Muotoile vielä marsipaanilevyt kakun päällä niin, että koko kakku peittyy. Jos haluat, voit tehdä jäljelle jääneestä marsipaanista vielä koristeita.

maanantai 29. lokakuuta 2012

Lempikorvikset



Mitään kantamaani korua ei ole koskaan ihailtu niin paljon kuin näitä korviksia. Ne on tehnyt kukapa muu kuin vegaaniyrittäjä Pinkkis, jonka korumuotoiluun kuuluu muutenkin sellaisia kiinnostavia elementtejä kuten irti leikattuja vauvanuken päitä ja miniatyyrikokoisia pizzaleikkureita. Nainen ei kerta kaikkiaan voi tuntea oloaan muuta kuin itsevarmaksi pizzaleikkurit korvissa, sanon minä. Huomatkaapas vaan, että täältä löytyy alekoodi Pinkkiksen nettikauppaan. Kantsii tsekata. Ties mitä itselläsi vielä killuu yllä firman pikkujouluissa?

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Survival camp



Mitä tapahtuu, kun otetaan yksi keskikokoinen asunto ja täytetään se lapsilla, aikuisilla, ruualla ja juomalla? No tietysti iloista kaaosta. Meillä vietettiin eilen kuopuksen 1-vuotissynttäreitä.  Onnistuneiden lastenjuhlien jälkeen on yleensä melkoinen voittajaolo ja niin nytkin - väsynyt mutta onnellinen. Onneksi tänään on se ainoa päivä vuodessa jolloin vuorokaudessa tosiaan on lisää tunteja - minä ainakin käytän talviajan tuoman lisätuntini hyvin ansaittuun lepuutukseen!

Juhlat menivät hienoisesti vähemmällä stressillä kuin yleensä, sillä olin hoksannut pyytää joitakin vieraita tuomaan lahjan sijasta jotakin tarjottavaa juhlapöytään. Tulos: rennompi emäntä, monipuolisempi tarjoilu ja tilavampi lelulaatikko. (Tämä kikka luultavasti onnistuu vain 1-vuotisjuhlissa kun synttärisankari ei vielä ole ihan kartalla asioista.) Reseptejä on kuitenkin näistäkin bileistä luvassa: saatte ensi viikon aikana virtuaalimaistaa ainakin mustavihreää marsipaanikakkua ja maailman kenties onnistuneimpia kuppikakkuja. Ei siis vähä mitään, kantsii pysyä kuulolla! Nyt tämä nainen iskee pyllykän soffaan ja chillaa!

torstai 25. lokakuuta 2012

Vihreä tee -kuppikakut


Taasko se tuuttaa kuppikakkuja? Jep jep.  Vihreä tee tuo kuorrutteeseen hienostuneen säväyksen. Näitä väsäsin jo tovi sitten, lauantaisille synttäreille on luvassa ainakin mustaherukka- ja chai latte-kuorrutteisia kakkusia. Varokaa vaan,  konservatiivisten kuppikakkujen ystävät!


Kuppikakut vihreä tee -kuorrutteella

300 g margariinia
3 dl sokeria
1 dl soijajauhoja
1 dl vettä
4 dl jauhoja
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta

Kuorrute

0,5 dl vahvaa vihreää teetä
0.5 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä

1 prk Alpro Airy & Creamy soijakermaa

Vaahdota margariini ja sokeri, lisää keskenään sekoitetut soijajauho ja vesi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Lusikoi vuokiin ja paista 200 asteessa noin12-15 minuuttia. Mittaa kattilaan tee, sokeri ja maissitärkkelys ja anna kiehahtaa. Jäähdytä hyvin. Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon teetäyte. Pursota kakkujen päälle.

tiistai 23. lokakuuta 2012

Raitaleopardi



Kerronpa vaan että tämän hetken vaatepakkomielteeni on leopardikuosin ja raidan yhdistäminen. Tuloksena on silmääni viehättävä merihenkinen rokkitätimäisyys. Ahoy sailor ja rrrauh!

lauantai 20. lokakuuta 2012

Brunssilla Veganissimossa



Käväisin ystävien kanssa brunssilla Veganissimossa. Mestan melko askeettiseen lounaaseen verrattuna  brunssi oli ihan positiivinen yllätys. Viidentoista euron hintaan tarjolla oli monenmoista pikku sapuskaa - tosin Veganissimon tuttuun tyyliin valikoimassa luotettiin aika pitkälle valmistuotteisiin kuten sulhaspiirakoihin, makkaroihin ja kasviskroketteihin. Hintaan kuuluva jälkkäri oli tällä kertaa pannari ja täytyypä myöntää, etten osaa itse tehdä yhtä hyvää.

Jotenkin brunssifiilikseen kuuluu aina se, että ruokapaikka on täysi ja niin tälläkin kertaa - onneksi meillä oli pöytävaraus. Lisäpointseja siitä, ettei seurueemme neljä pientä lasta näyttänyt stressaavan sen enempää henkilökuntaa kuin muita asiakkaitakaan. Veganissimon lounaan varmaan edelleenkin skippaan, mutta brunssille minut saa varmaan toistekin houkuteltua. Tosin a-oikeudet olisi kiva ylläri - jotenkin ne valmispiirakatkin olisi juhlavampia jos voisi samalla kulautella vaikkapa luomucavaa!

perjantai 19. lokakuuta 2012

Naked Fashion



Reilun kaupan vaatemerkki People Treen perustaja Safia Minneyn kirja Naked Fashion on mielenkiintoista luettavaa ja nättiä katseltavaa. Kirja kertoo eettisestä muodista ja siitä, mitä eettisen tuotannon puute käytännössä tarkoittaa tuotannon alkupäässä työskenteleville. Tiesittekö, että jos normifarkkuja hikipajassa duunaavan työläisen päiväpaikka kohoaisi vain puolitoista puntaa se kohottaisi kuitenkin farkkujen myyntihintaa vähemmän kuin sen puolitoista puntaa? Tai että Britanniassa päätyy vuosittain kaatikselle puolitoista miljoonaa tonnia vaatejätettä?

Faktapitoisuudestaan huolimatta kirja ei ole paasaava, vaan tarjoaa tosiaan myös silmänruokaa kauniilla muotikuvillaan. Lisäksi reilua vaateteollisuutta käsitellään kokonaisvaltaisesti: Naked Fashion esittelee muotia suunnittelijoiden ja ompelijoiden työn näkökulmasta, mutta myös valokuvaajien, meikkaajien ja kuvien käsittelijöiden sekä mallien osuutta lopullisen muotikuvan syntyyn. Täydellinen kahvipöytäkirja!

torstai 18. lokakuuta 2012

Kuukauden vegaanituote: Biovegan jäätelöjauhe



Aber was ist das?! Sehän on pussillinen jäätelöjauhetta suoraan Berliinistä, kiitos vaan naapurit tuliaisista! En yleensä ihan kauheasti piittaa näistä lisää-vain-neste-jauhepussukkajutuista, enkä nyt tätäkään ollut osannut kaivata elämääni. Muun muassa tomusokeria, mansikkajauhetta ja pektiiniä sisältävään jauheeseen sekoitetaan soijamaitoa ja -kermaa ja seos tuikataan pakastimeen. Saksalaisen pedantisti pussissa on tarkat ohjeet: sekoita puoli minuuttia alhaisella teholla, pysäytä vatkain, sekoita minuutti keskiteholla ja sitten taas puoli minuuttia täysillä...

Myönnettäköön että noudatin ohjeistusta vähän sinne päin. Tuloksena oli jäätelöhkön oloinen tuote: koostumus oli jotain hyytelön ja jäätelön välimailta - kuitenkin yllättävän kuohkea siihen nähden ettei jätskiä ohjeistettu sekoittamaan pakastamisen aikana. Maku oli kyllä mansikkainen vaikkakin aikuisen makuun ätläkkä. Kolmivuotiaaseen se teki kyllä vaikutuksen. Kuten kuvasta näkyy, väri ei ole kovin herkullinen - mutta toisaalta jees ettei jauhoon ainakaan ole syydetty keinotekoisia väriaineita. Ainekset ovat luomua. Ihan ok juttu, mutta ilmankin voinee jatkossakin elää.

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Suklainen butternutkurpitsakeitto



Taannoin postasin herkullisesta butternutkurpitsasta, jota kutsutaan myös talvikurpitsaksi. Tämän sopan voi toki loihtia muustakin kurpitsasta, mutta butternutin mehevä ja pehmeä maku sopii kaakaoiseen keittoon erityisen hyvin. Äläkä sitten lotraa sen kaakaojauheen kanssa: lopputuloksen on tarkoitus olla pikantti eikä muistuttaa juotavaa kaakota!

Suklainen butternutkurpitsakeitto

1 sipuli
2 dl punaisia linssejä
1,5 litraa vettä (jos kasvikset ovat isoja voi veden määrää lisätä)
1 tl Veconia / 1 kasvisliemikuutio
1 butternutkurpitsa
5 perunaa
2 porkkanaa
1 palsternakka
2 tl currya
2 tl cajunmaustetta
1 tl timjamia
1 tl paprikaa
2-3 tl kaakaojauhetta
suolaa
öljyä

Kuullota sipulia ja linssejä öljyssä, lisää vesi. Lisää joukkoon pilkotut kasvikset ja Vecon/kasvisliemikuutio. Anna kiehahtaa ja jätä sitten kiehumaan hiljakseen kannen alla. Lisää mausteet. Kun kasvikset ovat pehmentyneet ja linssit kypsyneet, soseuta ja tarjoile.

torstai 11. lokakuuta 2012

Vegaani työssä: Raisa Kaipainen




Vegaanit ovat kierrätettyyn säkkikankaaseen pukeutuvia outoja hippejä tai vaarallisia cybernihilistejä. Vai onko sittenkään näin? Vegaani työssä -sarjassa kurkistetaan mitä kaikkea vegaanityypit tekevätkään työkseen.



Sarjan avaa ihana ja energinen Raisa Kaipainen. Raisalle vegaanius merkitsee maailmasta ja sen asukkaista välittämistä - ja tämä myös näkyy hänen työssään. Raisa on vaatesuunnittelija, vegetaristisen/vegaanisen Bed & Breakfastin emäntä, Farfalla-luonnonkosmetiikkasarjan maahantuoja ja Helsingin Fredalla sijaitsevan Auringosta itään, Kuusta länteen -puodin omistaja. Oma vaatesuunnittelu ja liikeyrityksen perustaminen lähtivät Raisan kaipuusta väreihin talvisessa Suomessa. Paljon matkustellut Raisa rakastaa erityisesti Aasian ja Afrikan värimaailmoja. Yhteistyökumppanit löytyivätkin balilaisista ystävistä, jotka toteuttavat Raisan suunnittelemat vaatteet.

Sveitsiläisen Farfalla-kosmetiikkasarjan maahantuonti taas sai alkunsa, kun Raisa halusi liikkeeseensä myyntiin laadukkaan ja myös siltä näyttävän luonnonkosmetiikkasarjan. Luomumessuja kierreltyään Raisa ihastui Farfallaan, joka paitsi usein ylittää luonnonkosmetiikalta vaaditut sertifioinnit, on sarjana pääosin vegaaninen. (Kaiken lisäksi Farfallan messuständi ei aivastuttanut Raisan allergista aviomiestä!) Vierailtuaan Farfallan tehtaalla Sveitsissä Raisa totesi myös työntekijöiden olot ja koko yrityksen ilmapiirin hyviksi - yhteistyökumppaneista ja heidän toiminnastaan välittyvä hyvä fiilis onkin Raisalle tärkeä bisnestä ohjaava juttu.

Raisasta ja koko hänen puodistaan välittyi kyllä ainakin myös minulle ne samaiset hyvät vibat. Käykää liikkeessä ja ennen kaikkea tsekatkaa Auringosta itään, Kuusta länteen -verkkokauppa! Keitaan lukijat saavat nimittäin sieltä jouluun asti 10% alennuksen Farfallan kosmetiikasta alennuskoodilla KEIDAS.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Puolukkaraakasuklaat



Herätys! Avaa silmät ja karkota syysblues näillä kirpsakoilla raakasuklailla. Resepti on simppeli-ja-sinnepäin -henkinen, eli maistelemalla massaa saat itsellesi mieluista suklaata. Kantsii säilyttää jääkaapissa.

Puolukkaraakasuklaat

1 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
0,5 dl raakakaakaojauhetta
2 rkl kaakaonibsejä
2 tl macajauhetta
2 rkl agavesiirappia
1 luomulimen kuori raastettuna
hyppysellinen suolaa
puolukoita

Lämmitä kookosöljy juoksevaksi. Lisää joukkoon puolukoita lukuunottamatta muut aineet. Lusikoi massa jääpala- tai suklaamuotteihin ja tipauta joukkoon muutama puolukka per konvehti. Pakasta, syö, piristy.

maanantai 8. lokakuuta 2012

Sataa sataa ropisee



Arvatkaas mikä on kätevä näillä sadekeleillä? No tämä tämmöinen pyörien suihkumyssy. Ostin oman BikeCapini Tanskasta. Se on todella kätevä sujauttaa märän satulan päälle ja kuivuukin nopeasti. Työmatkapyöräily on tällä hetkellä vakituisin liikuntaharrastukseni joten on aika jees ettei tarvitse enää kärsiä kostean pyllyn syndroomasta! Minulla on aika kitsch maku joten oman pyörämyssyni kuosi ei ollut vaikea valinta - vaikka valinnanvaraa runsaasti olikin. Näppärä tyyppi tekisi tosin varmaan tällaisen itsekin vaikka mistä tyylikkäästä retrosadetakkikankaasta.

Hei, tsekatkaapas muuten sadepäivän iloksi myös viimeisin Chic Vegan- artikkelini! Saa kommentoida!

torstai 4. lokakuuta 2012

Punkkareita ja leipäkoneita

Kuva:http://cache.gizmodo.com


Meille saapui viime yönä majailemaan eräs kiertueella oleva brittipunkbändi nimeltä Active Minds. Olen fanittanut yhtyettä jo suunnilleen teini-ikäisestä joten minua pikkuisen jännitti ja ujostuttikin kun tänään kotiuduin töistä: millaisiahan hurjia punkkareita siellä odottaa?! Noh, siellähän ne sedät soffalla mutustelivat tekemääni hedelmäleipää kupponen luomuteetä toisessa kädessä ja säestivät samalla tyttäreni tulkintaa ikivihreästä kappaleesta Twinkle Twinkle Little Star. Viritimme keskustelun leivästä ja leipäkoneista - paljastui että toinen bändin jäsen on innokas leipäkoneleipoja. Punk's not dead!

Olinkin jo jonkin aikaa puntaroinut mielessäni leipäkonetta. Toisaaltahan se tuntuu pöljältä että tarvittaisiin joku muovia ja digiromua sisältävä koneenmöhkäle tekemään sen, minkä minäkin osaan vallan hyvin tehdä. Toisaalta taas minulle kyllä kelpaisi sen robottileipurin pyöräyttämä tuore leipä aamusella - en ole sentään sellainen superrouva että heräisin puoli viideltä leipätaikinan tekoon. Mitä tykkäätte? Turhake vai tärkeys?

maanantai 1. lokakuuta 2012

Kuppikakut nougatkuorrutteella



Kuppikakkuteema jatkuu: leivoin läjän kuppikakkuja Erään Perheellemme Todella Tärkeän Henkilön 7-vuotissynttäreille. Hyvät oli bileet ja leipomuksetkin kelpasivat. Voin muuten käsi sydämellä vannoa, ettei näissä kuppikakuissa ole mitään terveellistä!

Nougatkuppikakut

300 g margariinia
3 dl sokeria
1 dl soijajauhoja
1 dl vettä
3,5 dl jauhoja
1 dl kaakaojauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

Kostutukseen:
1 dl kasvimaitoa
1-2 tl arrakkiaromia (esim. Dr Oetkerin)

Kuorrute:
1 prk Alpron Airy & Creamy soijakermaa
100 g tummaa suklaata
1 dl hasselpähkinäjauhoa


Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita keskenään soijajauho ja vesi ja lisää margariinivaahtoon. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lusikoi muotteihin ja paista 200 asteessa 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin. Kostuta maito-arrakkiseoksella. Sulata sitten suklaa ja sekoita vispattuun soijakermaan. Lisää joukkoon hasselpähkinäjauho ja pursota kakkusten päälle. Taikinasta tulee noin 20 kuppikakkua.