maanantai 31. joulukuuta 2012

Viisi vegaanibiisiä vuodelle 2013

Kuva: vegnews.com

Hauskaa uutta vuotta! Tässä teille vegaaninen soundtrack jolla voitte aloittaa vuoden 2013!


1) Refused:  Jag äter inte mina vänner 
Länsinaapurit ne tietää miten punkkia tehdään.

2) The Smiths: Meat Is Murder
Yleensä en diggaa uikuttavasta laulutyylistä mutta tämä klassikkobiisi tekee poikkeuksen.

3) Oi Polloi: Anarcho Pie
Sisältää reseptin!

4) Contravene: In The Name of Convenience
Tämä toimii, edelleen!

5) Moby: Why Does My Heart Feel So Bad?
Moby on ehkä hiukan ärsyttävän rajoilla mutta menee pieninä annoksina.



perjantai 28. joulukuuta 2012

Vegehaggisarvonnan voittajat...

Kuva: iltalehti.fi

...ovat Janne, Pinkkis ja Mari! Paljon onnea! Meilatkaa postiosoitteenne mulle osoitteeseen fairlyfrivolous@yahoo.co.uk niin täältä pesee. Aika moni olisi tarjoillut haggigsen jouluruokien kuten lanttulaatikon kera, mutta myös raikas salaatti sai suosiota - molemmat varmasti hyviä vaihtoehtoja. Voittajat, kertokaahan sitten miltä maistui!

torstai 27. joulukuuta 2012

Trending 2013: maustekakku



Kuten jo lusikkaleipien yhteydessä mainitsin, ennustan vuodelle 2013 kaikkien cupcakejen, popsejen ja whoopie pie-jutskien rinnalle konstailematonta mummoleivonnaismuotia. Nyt sinullakin on tilaisuus olla trendsetteri tällä rehellisellä maustekakulla. Yllätä hipsteriystäväsi!

Maustekakku

6 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl kardemummaa
2 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
3 maustepippuria rouhittuna
0,5 tl suolaa
1,5 tl soodaa
2 dl maustamatonta soijajugurttia
150 g margariinia
1 dl rommia

Siivilöi jauhot kulhoon ja sekoita joukkoon loput kuivat aineet. Sekoita joukkoon sulatettu margariini, soijajugurtti ja viimeisenä rommi. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

PS. Vielä on tämä ilta aikaa osallistua Suureen Vegehaggisarvontaan! Hopi hopi!

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Luumupiirakka



Jos joulutorttujen kyhäys kyllästyttää, kokeile tätä luumupiirakkaa. Siinä on torttujen hyvät puolet kuten herkullinen, rapea taikina ja luumuhillo miinus vaivannäkö. Täytteen rommi on vapaaehtoinen mutta antaa kyllä mukavan säväyksen. Oikein hauskaa joulua muuten kaikille!

Luumupiirakka

Pohja

5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 dl sokeria
150 g margariinia
1 dl kylmää vettä
1 tl etikkaa

Täyte

300 g kuivattuja luumuja
n. 1 dl sokeria
(luraus rommia)
n. 1 tl vaniljajauhetta

Valmista luumutäyte: laita kuivatut luumut kattilaan ja lisää vettä sen verran, että luumut juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua hetki ja lisää sokeri. Anna kiehua kannen alla hiljaisella lämmöllä kunnes luumut ovat rikkoutuneet ja seos on tasaista. Sekoita hilloa välillä ja lisää tarvitaessa vettä. Lurauta lopuksi joukkoon rommi ja vaniljajauhe.

Sekoita taikinaa varten keskenään kuivat aineet. Nypi margariini vähitellen joukkoon ja lisää lopuksi toisiinsa sekoitetut vesi ja etikka. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja levitä täyte pohjan päälle. Jos taikinaa jää yli, voit muovailla siitä piparkakkumuotilla koristekuvioita. Paista 200 asteessa puolisen tuntia ja tarjoile jäähtyneenä.

lauantai 22. joulukuuta 2012

2 x joulufiilis



Eilen piti ryntäillä napit sinkoillen jouluasioiden perässä. Samalla asialla oli koko Helsingin väestö. Jos joku väittää pysyvänsä joulunaluskaupoissa seesteisenä niin lycka till. Kaksi juttua eilen kuitenkin pelasti burn outilta.

Ensimmäinen on nuo yläkuvan lusikkaleivät, jotka sain ystävältäni. Hän on melkoinen pikkuleipäguru ja hionut vuosien varrella erityisesti vegaanisten lusikkaleipien reseptiä kohti täydellisyyttä. Ja nythän se saavutettiin! Kookosöljyn käyttö pikkuleivissä oli neronleimaus ja toimii vaapukkahillon kanssa loistavasti. Sori vaan, näitä ei todellakaan jää jouluksi jäljelle. Aion kiristää reseptin julkaistavaksi heti jouluhössäkän jälkeen! Ennustan muutenkin pikkuleiville, pullalle ja kahvikakuille trendicomebackia vuodelle 2013. Vanhahtavat leivonnaiset paitsi sopivat kotoiluun ja slow lifeen kuin nenä päähän, ovat myös vaan kerta kaikkiaan hyviä ja jotenkin lohduttavia - kuten eilen tuli joulustressin keskellä todetuksi. Kiitos, ystävä kulta!




Toinen eilisen päivän jees-asia oli tämä Ekolon lahjankäärimispöytä. Ei siinä sinänsä mitään, paketointipöytiähän nyt on joka marketissa, mutta tämän yhteydessä sai hörppiä ilmaiseksi haluamaansa Numi-luomuteetä. Aika hyvä idea - kestityt, rennommat asiakkaat takaavat taatusti henkilökunnallekin mukavammat työolot! Teetarjoilun lisäksi pisteitä siitä, että a) käärepaperit olivat kauniita eikä niissä lukenut kissankokoisilla kirjaimilla "Ekolo" ja b) mitään vermeitä ei oltu kahlittu pöytään ketjuin ja vaijerein. Luottamus lisää kummasti joulufiilistä puolin ja toisin!

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Intialainen päähieronta à la Ekohoitola Lumme




Viime viikon perjantaina Ekohoitola Lumpeeseen marssi nuutunut akka, jolla oli takana hurja viikko:  vesirokkoisia lapsia, myöhästyneitä lentoja ja uusi jännittävä duuni. Kolme varttia myöhemmin ulos leijaili seesteinen nainen, joka sadattelun sijaan fiilisteli tunnelmallista lumituiskua. Syynä tähän muodonmuutokseen oli Ekohoitola Lumpeen Sybilan tekemä i-h-a-n-a intialainen päähieronta, jossa nimestä huolimatta käsiteltiin pään ohella myös hartioita ja yläselkää. Hieronta oli rentouttavaa mutta keskittyi kuitenkin herkullisesti niska-hartiaseudun jumikohtiin - ja niitähän löytyi! Käsittely tehdään istualtaan ja pukeissa, joten se sopii häveliäämmällekin. Todistetusti toimii stressipäänsärkyyn ja yleiseen ketutukseen! Jos haluat varata intialaisen päähieronnan itsellesi tai lahjaksi ystävälle, mainitse taikasana "Keidas" niin saat käsittelyn 50 euron alehintaan. Vielä ehtii pukinkonttiinkin!

PS. Olen pahoillani törkeän huonolaatuisesta kuvasta, mutta ei ole yhtään helppoa rentoutua ja räpsiä kuvia samanaikaisesti! Ihan tosi, olin niin rento että meinasin valahtaa alas tuolista.


tiistai 18. joulukuuta 2012

Glögikuppikakut



Tässä tämän vuoden viimeinen kuppikakkuresepti. Näissä on ainesta joulupöydän kuningattariksi!

Glögikuppikakut

1 satsi tummaa tai vaaleaa kuppikakkutaikinaa

Kuorrute:

0,5 dl glögitiivistettä
0,5 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoa

1 prk Alpro Airy & Creamy- soijakermaa


Valmista kuorrute kiehauttamalla kaikki ainekset kermaa lukuunottamatta keskenään. Anna glögiseoksen jäähtyä ihan kylmäksi. Valmista kuppikakut ja anna jäähtyä. Kostuta kakkuset soijamaidolla tai haluamallasi alkoholilla. Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon glögiseos. Pursota kakkusten päälle. Jos haluat olla superjouluisa, koristele piparkakun murusilla!

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Rommiglögi



Mistä on hyvät pikkujoulut tehty? No tietysti onnistuneesta glögistä ja mukavista ihmisistä sitä juomassa. Molemmat toteutuivat eilen, kiitos vain ystävät! Glögiin lurautettiin tällä kertaa rommia. Toimii!

Rommiglögi

1 pullo Alkon valmista glögiä
1 dl vaaleaa rommia
2,5 dl appelsiinimehua
1 luomuappelsiini viipaloituna kuorineen
kanelitankoja tai kanelia

Pese ja viipaloi appelsiini. Laita kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä.


Tällaisia juomalaatuja tuli tähän glögiin:



Rommia jäi vielä ylikin, voi hitsi...




perjantai 14. joulukuuta 2012

Jouluarvonta: vegehaggis



Skotlantilaisten kansallisruoka haggis on alun perin lampaan vatsaan käärylöity mausteinen sisälmysruoka. Vegaaninen haggis kuulostaa kuitenkin huomattavasti vähemmän splatterfilmiltä: se on tehty muun muassa linsseistä, sienistä, ohrasta ja kaurasta. Haggis on hienoisesta outoudestaan huolimatta todella hyvää ja täyttävää. Autenttisimmillaan se syödään juuresmuussin kera, mutta myös pannulla paistettu haggis on maukasta. Ja nyt teillä on tilaisuus kokeilla ihan itse: arvon Keitaan lukijoiden kesken kolme vegaanihaggista! Haggikset on pakattu ihka aitoon synteettiseen lampaanvatsaan (=muovikääre) ja tölkitetty säilykepurkkeihin, joten ne eivät avaamattomina vaadi kylmäsäilytystä ja kestävät hyvin myös postikuljetuksen.

Jos haluat mahdollisuuden saada omaksesi yhden näistä haggispurnukoista, käy tykkäämässä Keitaan Facebook-sivusta ja kerro sen jälkeen tämän postauksen kommenttiosuudessa tehneesi niin. Kerro samalla myös, minkä kanssa sinä tarjoilisit herkkuhaggiksen! Jos sinulla ei ole Facebook-profiilia tai tykkäät jo Keitaan sivusta, pelkkä kommentti riittää. Aikaa osallistua arvontaan on ensimmäiseen välipäivään eli 27.12 asti. Onnea matkaan!

tiistai 11. joulukuuta 2012

Tulossa: arvonta ja energiajuomatestaus



Kaksi pientä lasta ja kaksi paljon myöhässä olevaa lentoa ei ole kauhean hyvä yhtälö. Lentokenttien leikkipaikat ja niukahkot vegaanisafkavalikoimat tulivat totta vie tutuiksi. Terveellistä ja ravitsevaa, kuten kuvasta näkyy... Itse asiassa linssisipsit edustavat kenttägourmeeta parhaimmillaan - ainakin ravitsemuksellisesti ne olivat varmaan parasta mitä oli tarjolla. Maku muistutti vähän niitä sellaisia rapuraksuja, ilman rapuesanssia tosin. Ihan jees. Saakohan näitä Suomesta? En ole kauhean kartalla kauppojen sipsivalikoimista. Energiajuomista puolestaan kuulette pian lisääkin - sain loman aikana ihka oikean skottipunkbändin testaamaan luomuenergiajuomia. Luvassa on punkenergian ohella pian myös skottiaiheinen arvonta, joten kandee pysyä kuulolla!

lauantai 8. joulukuuta 2012

Skotlantilaiset skonssit



Tässäpä oiva kyytipoika kello viiden teen seuraksi. Nopeaa ja helppoa!

Skotlantilaiset skonssit

5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
1 dl rusinoita
100 g margariinia
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl soijajugurttia
1 dl kasvimaitoa


Sekoita keskenään kuivat aineet ja rusinat.  Nypi joukkoon margariini. Lisää soijajugurtti ja maito ja sekoita. Taputtele taikina jauhotetulla alustalla noin tuuman paksuiseksi ja leikkaa skonsseiksi esim. alassuin käännetyllä juomalasilla. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Skonssit ovat parhaimmillaan lämpiminä - jos haluat autenttisen skonssielämyksen, leikkaa hiukan jäähtyneet skonssit puoliksi ja sipaise päälle marmeladia.


perjantai 7. joulukuuta 2012

Kuukauden vegaanituote: Crazy Rumors -huulirasvat

Kuva: crazyrumors.com


Luomuaineksista valmistetut, vegaaniset Crazy Rumors -huulirasvat ovat yksinkertaisesti parhaita huulirasvoja ikinä. Ne ovat juuri sopivan kosteuttavia, imeytyvät hyvin ja lisäksi maistuvat, tuoksuvat ja näyttävät hauskoilta. Tuoksu- ja makumaailma on lainattu muun muassa klassisista amerikkalaisista jäätelö- ja soodabaareista sekä karkkikaupoista: Candy Cane, Soda Pop, Gumball... Crazy Rumors -huulirasvoja voi ostaa yksittäisinä tuubeina tai neljän huulirasvan paketteina. Esimerkiksi Soda Pop -pakkaus sisältää neljä eri limsatuoksuista huulirasvaa. Paketit ja huulirasvapötköjen etiketit on myös sovitettu 50-luvun jenkkijätskibaarityyliin. Mainio tuote, hyvä design, eettisyys kunnossa - mitä muuta voi toivoa? Ai että mistäkö näitä huulirasvoja saa? No esmes Helsingin Heluna Shopista tai kaupan verkkoversiosta, helunanetistä. Ei pöllömpi ekstra pukinkonttiin!

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Skotlantilainen viskitoti



Pärsk! Köh! Nuha?! Eipä hätää! Heitä helttaan kupponen skotlantilaiseen tapaan valmistettua tuhtia totia ja saat pian kiltin helmat taas liehumaan!

Skotlantilainen viskitoti

1,5 dl kiehuvaa vettä
4 cl viskiä
1/2 sitruunan mehu
2 rkl agavesiirappia tai muuta haluamaasi makeuttajaa

Sekoita aineet keskenään ja juo. Voittaa finrexinit mennen tullen!

maanantai 3. joulukuuta 2012

Karamellihedelmätorttu



Hoh hoi - kuopuksella on vesirokko, nuha ja puhkeava hammas yhtä aikaa ja muukin perhe pärskii ja voivottelee. Onneksi tämä torttu on nopea hutaista kasaan niistettävien nenien lomassa. Laitoin tähän torttuun omenaa mutta seuraavaksi ajattelin kokeilla myös päärynää ja ananasta. Rusinat voi halutessaan skipata mutta sokerin täytyy ehdottomasti olla ainakin päällyksessä ruskeaa jotta karamelliin tule oikea väri ja maku!

Karamellihedelmätorttu

Pohja:

125 g margariinia
1 dl ruskeaa sokeria
3,5  dl vehnäjauhoa
1 dl rusinoita
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
n. 0,5 dl kasvimaitoa

Pinnalle:

1 omena/päärynä/ muu haluamasi hedelmä viipaloituna
n. 50 g pekaanipähkinöitä

Karamellipäällys:

75 g margariinia
1 dl ruskeaa sokeria
1 rkl vehnäjauhoa

Vaahdota pohjaa varten margariini ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, rusinat ja lopuksi maito. (Jos jätät rusinat pois, voit tarvita taikinaan hiukan enemmän nestettä. Taikinan tulisi olla aika pehmeää.) Kaada taikina voideltuun matalareunaiseen vuokaan. Asettele päälle hedelmäviipaleet ja pekaanipähkinät. Sekoita keskenään margariini, sokeri ja vehnäjauho ja lusikoi tortun päälle. Paista 180 asteessa puolisen tuntia kunnes karamelli on hiukan kovettunut tortun pinnalla. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua, jotta karamelli imeytyy tasaisesti.