keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Nopea kvinoa-aprikoosipilahvi



Lukiko kukaan tätä Joanna Blythmanin Guardianin sivuilla julkaistua neronleimausta nimeltä Can vegans stomach the unpalatable truth about quinoa ? Artikkelissa esitetään ihan pokkana, että vegaanit ovat syypäitä Etelä-Amerikan maiden köyhyyteen ja kurjuuteen. Katsokaas kun vegaanit syövät hullun lailla kvinoaa niin sen markkinahinta nousee ja perulaisilla ja bolivialaisilla viljelijöillä ei enää ole itse varaa syödä tuotettaan. Näinhän se menee. Vegaanit, joita on varmaan alle prosentti maailman väestöstä, ovat tietenkin vastuussa siitä, miten kieroutuneesti maailman markkinahinnat määräytyvät. Nimenomaan vegaanien ahneushan tässä vaikuttaa. Toimittaja veti samassa artikkelissa esiin myös vanhan kunnon soijakortin: vegaanit ja kasvissyöjät syövät ryöstöviljeltyä soijaa ja maailma tuhoutuu. Artikkeliin oli armollisesti jälkeen päin lisätty viite, jossa todettiin että 97 % soijasta tosin menee eläinten rehuksi. Siis liha- ja maitokarjan.

Jos Joanna ei ehkä olekaan ehdolla seuraavaksi Pulitzer-palkinnon saajaksi - törkeimpien virheiden ohella hän myös muuten jatkuvasti nimitti kvinoaa viljaksi - sai hän aivopierullaan ainakin aikaan keskustelua. Kirjoitusta on kommentoitu yli tuhat kertaa ja se kirvoitti myös tämän vastakolumnin Guardianin omilla sivuilla. Se kirvoitti myös tämän reseptin, joka on tehty reilun kaupan kvinoaan. On tietysti hyvä pyrkiä syömään mahdollisimman pitkälti lähiruokaa ja pilahvin kuin pilahvin voi halutessaan tehdä myös ohrasta tai speltistä. Kvinoassa on kuitenkin tuhdisti proteiinia sekä rautaa - ja lisukemaisen olomuotonsa vuoksi se uppoaa ainakin meillä hyvin lapsiin. Tämä kvinoapilahvi valmistuu nopeasti ja on jo sellaisenaan täysipainoinen ateria. Tarjoile salaatin tai pinaatin kera!

Kvinoa-aprikoosipilahvi

2 dl kvinoaa
1 sipuli
3 dl pähkinöitä
5 kuivattua aprikoosia pilkottuna
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl pähkinä- tai sesamöljyä
timjamia
savupaprikaa
basilikaa
suolaa

Huuhdo kvinoat ja keitä kypsiksi neljässä desissä vettä. Rouhi pähkinät veitsellä tai tehosekoittimella palasiksi. Kuullota pannulla pilkottu sipuli. Lisää keitetty kvinoa, pähkinät ja pieniksi paloiksi pilkotut aprikoosit. Lisää mausteet ja oliiviöljy. Anna hautua hetki ja lisää lopuksi pähkinäöljy.

5 kommenttia:

  1. Aikas hupaisaa!! Tämä pitää tietenkin ottaa positiiviselta kannalta, eli jos vegaanit olis ihan merkityksettömiä ei meitä mistään syyteltäis, muuta koska meidät jostain (hyvästä) syystä koetaankin uhkaksi kaikkea tuttua ja turvallista ja herkullista (eli siis kaikki lihajutut) kohtaan täyty meitä vastaan hyökätä tälläisillä (hupsuilla) väitteillä. Hyvä vegaanit! Lisää vaan ryöstösoijaa pöytään ja Etelä-Amerikkalaisilta viimeisetkin ruoanmurut pöydästä pois!

    VastaaPoista
  2. Mä tein tätä tänään, oli ihan törkeen hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiks oo? MItä pähkinöitä sä laitoit? Söikö perheen kuopuskin?

      Poista
  3. Mä laitoin manteleita, pistaaseja ja cashew-pähkylöitä. Ja lopuks ripsauksen sesaminsiemeniä. Ei sitä syöny muut, vaikka kai tuolle tenavallekin kohta uskaltaa manteleita sun muuta antaa, eipä tuo ole osoittanut merkkejä allergioista. Ja Herra Hotto oli sitä mieltä että "se papaija" oli kauhian makeeta.

    VastaaPoista