perjantai 29. maaliskuuta 2013

Hollantiin!



Hip hei, olen lähdössä tänään pikalomalle ystävän luokse Hollantiin. Kyseessä on ensimmäinen  lomamatka jonka olen tehnyt ilman perhettä ties kuinka moneen vuoteen, joten tämä lomanen tulee kyllä tarpeeseen. Lentokentällä ja -koneessa istuminenkin tuntuu luksukselta: saan tosiaan vaan istua ja lukea rauhassa. Ennenkuulumatonta! Vähän tietysti tuntuu haikealta jättää lapset edes muutamaksi päiväksi, mutta luulen että sitä arkirumbaakin taas jaksaa paremmin arvostaa (ja vaan ylipäätään jaksaa) pikku breikin jälkeen.

Määränpäästä löytyi googlailun perusteella ainakin kaksi kiinnostavaa ekokauppaa, joissa täytynee pistäytyä. Ja testiin päässee myös vegaaninen tatuointivoide... Hauskaa pääsiäislomaa kaikille teillekin!

torstai 28. maaliskuuta 2013

Kuukauden vegaanituote: Sheppy's luomusiideri



Tämän kuun vegaanituote onkin juotavaa mallia. Mieheni on oikean siiderin ystäviä ja Sheppy's Organic Cider on yksi parhaista Suomesta saatavista siidereistä. Toisin kuin kotimaiset pississiiderit, Sheppy's on tosiaan tehty omenoista ja se myös maistuu siltä miltä pitääkin - eli omenoilta.  Siitä myös puuttuu vallan kaikki meikäläisistä siidereistä tutut kemikaalit. Ajatella! Vahvuutta juomasta löytyy 7,0 %, joten maitokauppatavarasta ei ole kyse. Sheppy'sin sivujen mukaan jotkut tähän siideriin käytetyistä omenoista tulevat niin vanhoista puista, ettei niiden lajike enää ole tiedossa. En tiedä mutta jotenkin vaan kuulostaa herttaisemmalta ja aidommalta kuin kaikenlaiset vanilja-toffee-karambolasiiderit, joita meillä on kehitelty.

Sheppy's on tehty Englannin Somersetissa, joka on kuuluisa oivalisista siidereistään. Muutenkin kuulemma maailman parhaat siiderit valmistetaan juuri lounaisessa Englannissa. Mieheni muisteleekin usein kaiholla vierailujaan Englannin pikkuisissa siideripuristamoissa. Täytyy kyllä sanoa, että englantilainen siideri lämpimänä kesäpäivänä tuo mukavia hobittimielleyhtymiä vaikka en järin suuri siiderifani olekaan. Ja meneehän se alas alkukeväisellä parvekkeellakin! Varokaa silti halpoja kopioita: bongasin taannoin marketin kylmäkaapista Somersby-nimisen luomusiiderin, jonka sen enempää ajattelematta nappasin ostoskoriini tuliaisiksi. Nimen perusteella luulin litkun olevan Somersetista kotoisin. Mutta vielä mitä - se olikin ruotsalaista hedelmäviinipohjaista kuraa. Phyi olkoon!

tiistai 26. maaliskuuta 2013

Porkkanakakkumuffinssit



Nämä muffinssit ovat kuin minikokoisia porkkanakakkuja. Muffinssit kuuluvat ehdottomasti niihin leivonnaisiin, joihin mun mielestä kookosöljy sopii paljon paremmin kuin margariini sekä maun että koostumuksen puolesta. Tässä reseptissä öljyn olisi hyvä olla pehmeää mutta kuitenkin vielä kiinteää, jotta sen saa nypityksi taikinaan. Taikinasta tulee noin 12 isohkoa muffinssia.

Porkkanakakkumuffinssit

2 porkkanaa
1 appelsiinin kuori
1,5 dl rusinoita
3 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
1 dl tummaa ruokosokeria
1 tl kardemummaa
3 tl kanelia
1 tl vaniljajauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl kookosöljyä
1 dl soijajugurttia
0,5 dl soijamaitoa

(pekaanipähkinöitä koristeluun)

Raasta porkkana ja appelsiinin kuori, lisää joukkoon rusinat. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää raasteseokseen. Nypi joukkoon pehmeä kookosöljy. Sekoita taikinaan vielä lopuksi jugurtti ja maito. Lusikoi muffinssivuokiin ja paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä liinalla peitettynä.

maanantai 25. maaliskuuta 2013

3 x huonon naamapäivän pelastus



Nuku tarpeksi, ulkoile ja liiku, juo paljon vettä ja vältä kahvia/sokeria/alkoholia. Joo joo joo, mutta joskus nämä kaikki eivät vaan syystä tai toisesta toteudu. Ja silloin se näkyy naamasta, ainakin minulla. Onneksi voi ottaa korjaussarjaa purkista.

1) L'atélier des Délices Sensi rauhoittava kasvoseerumi
Tämä pikkuinen pumppupullo on uusi luottoystäväni. Yksikin painallus seerumia kasvoille hierottuna riittää elvyttämään äreän tai elottoman näköisen ihon. Parasta on, että kun tätä käyttää säännöllisesti, ovat ne ankean ihon päivät yhä harvemmassa ja harvemmassa. Bonuksena herkullinen pähkinäleivoksen tuoksu. Oh la la!

2) Logonan nestemäinen peitevoide
Näkyykö muuten niin virheettömällä hipiälläsi jokunen näppylä tai punoittava läikkä? Ota avuksi värioppi: vihreä tökötti peittää punaisen näpyn. Simppeliä mutta toimivaa!

3) Terre d'Ocin BB-voide
Luulin pitkään, että BB-voide on joku Brigitte Bardotin nimellä markkinoitu rasva, mutta  kyseessähän onkin Beauty Balm, joka on meikkivoiteen ja kosteusvoiteen yhdistelmä. Vegaanisia BB-voiteita on hiukan hankala löytää, mutta tämä Ekolosta löytynyt Terre d'Ocin voide onkin sitten napakymppi. Voide on kevyttä ja ohutta kuin mikä, mutta antaa todella luonnollisen ja yllättävän peittävän lopputuloksen. Iho näyttää siltä, että olisi viettänyt säntillistä ja hyveellistä elämää! Parasta on, että voide todella samalla kosteuttaa: edes loppupäivästä ei naamalle ilmesty kuivia, hilseileviä meikkivoideläiskiä kuten perusmeikkivoidetta käyttäessä. Laitan itse BB-voiteen alle pisaran kosteusvoidetta, mutta vähemmän kuivat tyypit pärjännevät pelkällä BB:llä.

lauantai 23. maaliskuuta 2013

Mökkiunelmia



Onpas sietämättömän terveellinen olo muutaman ulkona vietetyn tunnin jälkeen! Kävelimme mieheni kanssa kahdestaan (kiitos vain ihanalle lapsenvahdille!) jäätä pitkin Lammassaareen tiirailemaan toiveikkaana ilmoitustaululta, josko siellä olisi mökkejä myynnissä. Olemme nimittäin jo pitkän aikaa haaveilleet sellaisesta. Eipä ollut myytäviä mökkejä, mutta kiva retki silti. Voin tässä ihan näin virallisesti ilmoittaa, ettei ole kovin montaa asiaa jota en suostuisi tekemään saadakseni yhden tällaisen:


Aargh! Katsokaa nyt kuinka söpö!


torstai 21. maaliskuuta 2013

Hedelmäsalaattia kaulaan



Tätä, kuulkaas, on tyyli! Voitin taannoin blogiarvonnassa Pinkkiksen mahtavan hedelmäsäilykekorun. Katsokaa ja kadehtikaa! Olin voitostani aika yllättynyt - yleensä minulla ei ole niin minkäänlaista arpaonnea. Jos teillä on sama tilanne, kääntykää Etsyn puoleen - Pinkkiksen luomuksia kun saa sieltäkin.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Kolmen marjan piirakka




Tämä piirakka on perusbravuureitani. Se valmistuu nopeasti ja on aina hyvää. Tällä kertaa tuunasin pohjaa kookoshiutaleilla naapurin rouvan vinkistä - kookos tekee pohjasta murakkaa mutta pehmeää. Käytin tähän piirakkaan viimeiset pakastemarjat: mustikkaa, mansikkaa ja puolukkaa. Yhdistelmä oli yllättävän toimiva! Täytteeksi voi tietenkin laittaa mitä marjoja vaan - kannattaa kokeilla esimerkiksi pelkkää puolukkaa tai mustaherukkaa raastetulla sitruunankuorella ryyditettynä.

Marjapiirakka

pohja:

3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kookoshiutaleita
0,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
150 g margariinia

täyte:

1 l marjoja (tuoreita tai pakasteesta)
3 rkl perunajauhoja
n. 0,5 dl sokeria

Valmista pohja: sekoita kuivat aineet ja nypi joukkoon margariini. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan.  Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada täyte pohjan päälle. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.

maanantai 18. maaliskuuta 2013

Joogaretki Maria Totron seurassa



Maria Totro on joogalehti Anandan lukijoille ja muille jooganörteille tuttu lehden lopussa olevasta Joogahetki Maria Totron seurassa-palstasta. Siinä Maria antaa virkistävän arkisia ja yksinkertaisia joogavinkkejä. Vaikka Ananda ei olekaan samalla tavoin näyttävyyteen pyrkivä joogalehti kuin vaikkapa jenkkien Yoga Journal, on silti virkistävää lukea akrobaattisten asanoiden vastapainoksi siitä, miten varpaansa levittämällä saa joogaan uutta ulottuvuutta.

Livenä Maria Totro on aivan yhtä levollinen ja viisas. Kävin testaamassa Marian Joogakoulun paria tuntia Arabiassa sijaitsevalla joogasalilla. Fiilis oli toinen kuin minulle tutuilla astangajoogakoulun suurilla ja täysillä saleilla: molemmilla kerroilla paikalla oli kymmenien sijasta muutama oppilas, jotka kyllä täyttivätkin pikkuisen joogastudion oikein mukavasti. Vanhassa tiilirakennuksessa sijaitseva sali oli myös astangasaleista poiketen aika viileä - ensimmäisellä kerralla palelin hiukan t-paidassani. Kokeilin ensin salin fyysisintä tuntia joka ei ollut rankka mutta kuitenkin vaativa. Tunnilla käytettiin apuna esimerkiksi seinää, ja on se kumma miten esimerkiksi trikonasana vaikeutuu kun lantion olisi oltava kiinni seinässä. Fyysisen hengästyttävyyden sijaan asanoissa keskityttiinkin siihen, että ne tehtäisiin mahdollisimman puhtaasti mutta kuitenkin itselle mukavasti ja vaarattomasti.

Toinen kokeilemani tunti oli sunnuntain puolentoista tunnin sessio, johon kuului lempeä asanaharjoitus ja lopuksi meditaatio. Opin esimerkiksi polviseisonnasta aloitettavan aurinkotervehdyksen, joka tuntui todella rentouttavalta ja sopisi esimerkiksi kaltaiselleni aamukankealle joogille sarjan aloitukseksi. Asanoita tehtiin myös mantrojen kanssa: uloshengittäessä toistettu mantra selkeyttikin hengitystä. Sitä paitsi jotenkin vaan mantrat tuntuvat ja kuulostavat yllättävän kauniilta himmeästi valaistussa joogasalissa. (Tuliko nyt hörhöpisteitä?)



Session vaikein osuus oli kuitenkin ilman muuta meditaatio, vaikka sen kestoa ei venytettykään kohtuuttomasti. Vaikka om- ja shanti- mantrojen toistelusta sisään- ja uloshengityksen tahtiin olikin pientä apua keskittymiseen, löysin pian itseni pohtimasta kauppalappuja ja iltapalaa. Eikä kestänyt kauaa kun mieleen hiipi ajatus siitä että a) tämä on tylsää ja b) näytänköhän tässä naurettavalta? Mutta kuinka ollakaan, vaeltelevasta mielestä huolimatta hengitys harjoituksen aikana tuntui puhtaammalta ja kirkkaammalta. Meditaatiotuokion jälkeen mieli ja kroppa olivat selkeitä ja levänneitä - aivan kuin olisi ottanut nokoset mutta ilman heräämisen aiheuttamaa uneliaisuutta. Seuraavana päivänä huomasin joogaharjoituksen lempeydestä huolimatta kehossa selviä fyysisiäkin tuntemuksia: syvät vatsalihakset olivat hellänä ja tuntuivat jotenkin napakammammilta, ja ryhti hakeutui helpommin suoraksi.

Joogakeskustelua vähääkään seuranneet ovat varmasti huomanneet, että tällä hetkellä on muodikasta mollata astangajoogaa sen vaarallisuuden ja suorituskeskeisyyden vuoksi. Itse en lähtisi kisaamaan siitä, mikä joogatyyppi on jotenkin aidompi tai henkisempi: jokaiselle jotakin ja on hyväksyttävä sekin pöyristyttävä fakta, että kaikkia ei jooga kiinnosta niin tippaakaan. Ja että joogaa diggailevillekin tulee aikoja, jolloin jooga ei kiinnosta niin tippaakaan. Ja että joskus joku joogalaji voi sopia johonkin elämäntilanteeseen tai fiilikseen ja joku toinen toiseen. Nautin astangan kurinalaisuudesta ja sen fyysisyydestä, mutta viihdyin suunnattoman hyvin myös Maria Totron lempeämmillä joogatunneilla. Vaikka tykkään astangassa siitä, että jokainen tekee harjoitustaan omaan tahtiin, oli mukavaa myös osallistua tunnille jossa seurataan koko ajan ohjaajaa. (Riippuu tietenkin ohjaajasta - oranssiin kaapuun pukeutuneet feikkiaksenttiset gurut ovat edelleen minulle nou-nou. ) Varsinkin kun ohjaajasta Marian tavoin huokuu sellainen seesteisyys, että se tuntuu levittyvän kaikkialle ympärilleen. Rippunen siitä taisi tarttua minuunkin ja tuntui säilyvän vielä seuraavaan päivään. Tätä lisää!

Lopuksi kirjavinkki: jos haluat lukemista, joka yhdistää joogan ja chick litin, kokeile Elizabeth Gilbertin kirjoittamaa alan klassikkoa Omaa tietä etsimässä ( Eat Pray Love). Jos se tuntuu liian heviltä, lukaise Rain Mitchellin Tasapainoilua (Tales from the Yoga Studio) ja sen vielä suomentamaton jatko-osa Head over Heels. Kyllä tekee hyvää maata sohvalla ja lukea liikunnasta!


perjantai 15. maaliskuuta 2013

Speick: testissä miesten vegaaninen luonnonkosmetiikka



Hoksasin taannoin, että vaikka testailen ja esittelen vegaanista luonnonkosmetiikkaa aikas usein, on miesten putsaus jäänyt blogissani aivan huomiotta. Johtunee ehkä siitä, että lähipiirini miesten kosmetiikkalaukusta löytyy lähinnä deodoranttikivi ja hammasharja. Niinpä kestikin tovi ennen kuin sain mieheni ja isäni suostuteltua testaamaan ekokosmetiikkaa myyvän verkkokauppa GreenDealin suosittelemaa Speick-sarjaa. GreenDealin sivuilla on muuten erityisen hyvin merkattu vegaaneille sopivat tuotteet, pointsit siitä!

Huolimatta siitä että perheyritys vietti hiljattain 80-vuotispäiviään, Speick oli minulle entuudestaan täysin vieras saksalainen kosmetiikkasarja. Yritys saa nimensä Alpeilla kasvavasta valeriaanan sukuisesta Valeriana Celtica-kasvista, jota on käytetty vuosisatoja lääkinnässä ja kosmetiikassa - firman tuotteet siis sisältävät luomulaatuista speick-uutetta. Speickillä on kaksi miesten tuotelinjaa: perinteisesti nimetty Men ja vähintään yhtä perinteisesti nimetty Men Active, jonka tuotteet ovat firman sivujen mukaan erityisen energisoivia. Men Active on Speickin uusi tuoteperhe, jota on saatavilla GreenDealista maaliskuun lopulla. Oman testiryhmäni kokeilussa oli muutamia Speick Men-tuotteita. Mistään valtavan metroseksuaalista ei ole kyse, vaan testissä oli shampoo, deodorantti ja partavaahto sekä miesten kosteusvoide. 

Onko tämä mieheni? Vai isäni? Vaiko sittenkin malli sivulta www.speickwerk.com?

Aloe veralla höystetyssä partavaahdossa on miellyttävä koostumus, ja koekaniinin mukaan se ajaa asiansa. Parta on helppo ajaa perinteisellä partaterällä, eikä pehmeäksi jäävä iho kaipaa enää lisäkosteutusta, toisin kuin partasaippuan käytön jälkeen. Tuoksu on ainakin minusta mukavan mieto ja hitusen mausteinen - samoin kuin alumiinittomassa deodorantissa. Kuten sanottu, testiryhmä vannoo deodoranttikiven nimeen, eikä tämä deodorantti toimivuudestaan huolimatta kuitenkaan kuulemma päihittänyt vanhan kunnon kiven ominaisuuksia. Deodoranttipuikon ystäville tämä kuitenkin lienee oiva vaihtoehto. 

Kolmas Speick Men-sarjan tuote oli kosteusvoide, joka sai tottumattoman käyttäjänsä hämmästelemään sitä, miten rasvaus pehmittääkin kummasti ihoa... Voide kuulemma myös tuntui kasvoilta piristävältä. Minun nenääni rasva tuoksui hieman liian voimakkaalta, mutta testaajan mielestä haju oli mukavan miehekäs. (Lisäpisteitä koko sarjalle tulikin muuten myös pakkausten yksinkertaisesta muotokielestä ja ennen kaikkea selkeästä MEN-tekstistä.) Miesten sarjan ohella kokeilussa oli myös Speickin kiiltoa ja volyymia lupaava shampoo, jota testailimme koko perheen voimin. Tuote on vallan ok perusshampoo, joka tuntui kyllä lisäävän erityisesti kiiltoa. Mieheni mieltyi shampooseen kovasti, mutta itse kaipaan ehkä shampoolta enemmän tiettyä ylellisyyden tuntua. 

Testistä oli hyötynä Speickin tuotteisiin tutustumisen ohella se, että saan puolisoni kenties jatkossakin suostuteltua käyttämään kosteusvoidetta edes silloin tällöin. Eikä isäni naamaa enää kiristä parranajon jälkeen! Ei siis kaiken kaikkiaan hullumpi tulos. Jos teitäkin muuten kiinnostaa kokeilla Speickin tuotteita tai muuta GreenDealin laajasta valikoimasta löytyvää, saatte maaliskuun ajan Keitaan lukijoina yli 55 € tilauksista ilmaiset toimituskulut koodilla KEIDAS. 

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Pähkinätofuwokki



Oijoi, kyllä on kuulkaa ihanaa kun taloudessa on kotirouva - vaikkakin miespuolinen sellainen. Katsokaapas vaan mikä odotti minua kun tulin kotiin spinningistä! Voiko parempaa ateriaa kuvitella pyöräretki helvetissä-session jälkeen? Tofussa ja pähkinöissä on rutkasti valkuaista lihaksia palauttamaan ja rapsakka parsakaali on täynnä rautaa. En tiedä teistä, mutta jotenkin mun mielestä vaan proteiinit syötyinä tuntuvat pätevämmiltä kuin esimerkiksi smoothiessa hörpättyinä? Tämä nopea wokki on muuten sen verran tömäkkkää sapuskaa, että kyytipojaksi sopii kaikkein parhaiten raikas salaatti.

Pähkinätofuwokki

1 punasipuli
1 paketti hasselpähkinätofua (saa ekokaupoista) tai hampputofua
4 keitettyä perunaa
1 parsakaali
2 tuoretta tomaattia
kourallinen saksanpähkinöitä ja/tai auringonkukan siemeniä
n. puolen sitruunan mehu
soijakastiketta
oliiviöljyä

Pilko sipuli ja kuullota pannulla. Lisää kuutioitu tofu, viipaloitu tomaatti, pilkotut perunat ja paloiteltu parsakaali. Purista pannulle sitruunan mehu ja loraus soijakastiketta. Lisää lopuksi joukkoon pähkinät. Paista seosta hetki kuumalla levyllä koko ajan sekoittaen, kunnes tofut ruskistuvat.

maanantai 11. maaliskuuta 2013

Karpalokeksit



Nämä keksit ovat siirapin ansiosta koostumukseltaan rapsakampia kuin cookies-tyyppiset, mutta silti mukavan meheviä. Jos käytät kookosöljyä, lisää taikinaan tilkkanen kauramaitoa.

Karpalokeksit

3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
1 dl raakaruokosokeria
1 tl soodaa
1 tl kardemummaa
0,5 tl vaniljajauhetta
hyppysellinen suolaa
1,5 dl kuivattuja karpaloita
0,5 dl vaahterasiirappia tai vaaleaa siirappia
100 g margariinia sulatettuna tai 0, 75 dl kookosöljyä juoksevana

Sekoita keskenään kuivat aineet. Lisää joukkoon kuivatut karpalot, siirappi ja rasva. Taputtele taikina alle sentin paksuiseksi levyksi ja muotoile kekseiksi juomalasilla tai muotilla. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä hyvin ritilällä ja säilytä tiiviissä purkissa.

Ja jos olet yhtä taitava kuin tyttäreni, voit kenties onnistua tekemään näinkin hienon karjuvan dinosauruksenpään mallisen keksin!



keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Punastusta purkista: Barefaced Beauty



En ole oikein koskaan ymmärtänyt poskipunan pointtia. Miksi joku haluaa ehdoin tahdoin olla punakka? Sitten törmäsin Ekolossa heikkona hetkenä Barefaced Beautyn houkuttelevan näköiseen poskipunaan. Tämä mineraalikosmetiikkasarja oli minulle entuudestaan aivan outo mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen! Kaikki poskipunat ja moni muukin Barefaced Beautyn tuote sopii vegaaneille. Luomusertifiointia ne eivät voi saada - tuotteiden raaka-aineet ovat tosiaan maaperästä peräisin olevia mineraaleja, eivätkä siis kasvatettuja kasvi- tai eläinperäisiä aineksia.

Ostamani persikkaan vivahtava poskipunasävy on nimeltään Afrodite, ei sen enempää eikä vähempää, ja todennäköisesti Afrodite olisikin mieluusti ehostanut itseään tällä. (Tai kuka ties ehostikin, luonnonmineraaleja kun on käytetty meikeissä jo vuosituhansia.) Toisin kuin joskus kokeilemillani tavispunilla, tällä poskipunalla nimittäin todella saa kasvoilleen aikaiseksi sen kuuluisan hehkun. Puna ei poskilla kiristä eikä tunnu ärsyttävän ainakaan minun ihoani lainkaan. Vaikka yleensä olen päivämeikissä huulipunanaisia, on koko tämän viikon lookini ollut ripsiväri ja hehkeät posket. On muuten ihan jees vaihteeksi näyttää terveeltä ja innostuneelta talven sairasteluputken jälkeen - eikä kai se nyt niin paha ole jos ottaa purkista siihen vähän apua?

sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Sitruunapuustit


Perinteiset korvapuustit tuunaantuvat mukavasti sitruunan kuorella. Tulos on edelleen se rehellinen puusti, mutta mukavan pirteällä säväyksellä. Sitä paitsi sitruunapuustit ovat mainioita vielä seuraavanakin päivänä - sitruunan kuoren aromi kun on oikeastaan parhaimmillaan vasta silloin.

Sitruunapuustit

1 annos pullataikinaa (0,5 l) täältä

Täyte

margariinia
1 luomusitruunan raastettu kuori
kanelia
kardemummaa
kanelia
sokeria
rusinoita


Alusta kohonnut pullataikina ja jaa se kahteen osaan. Kauli molemmat osat vuorollaan levyksi. Levitä levylle ensin margariini, sitten puolet sitruunan kuoresta ja lopuksi muut täytteet. Rullaa levy pötköksi ja leikkaa korvapuusteiksi. Toista sama toisen taikinapuoliskon kanssa. Paista 225 asteessa noin10-15 minuuttia.