torstai 29. elokuuta 2013

Joogaa ja ruokaa




Tällä viikolla olen ollut todella energinen. Ja hyvä niin, sillä paljon on ollut hommiakin! Ensinnäkin olen joogannut todella ahkerasti - lihakseni ovat koko ajan ihanasti venytysvanutuskipeät. Lonkatkin alkavat vihdoin pikku hiljaa aueta, ja voin sanoa että se on suhteellisen tajuntaa räjäyttävä kokemus.

Olen joogaillut enimmäkseen kotona ja Helsingin Astanga Joogakoulun saleilla - yläkuva on Annankadun salilta. Minusta on mukavaa, että salilla panostetaan myös pukuhuoneisiin ja siihen, että sieltä löytyy tarpeeksi peilejä ja hiustenkuivaimia - iso osa porukasta kun paahtaa aamujoogan jälkeen tukka putkella töihinsä kuten minäkin. Ihan jees että sen tukan saa sitten ainakin kuivaksi.

Vaikka olen Astanga Joogakoulun kantis, kävin tänään vieraissa. Nimittäin Pasilassa sijaitsevalla Astangasalilla. Sielläkin tarjotaan aamuisin ohjattua mysoreharjoitusta ja lisäksi aamiaista kolmen euron hintaan - tänään oli upeaa hirssi-kvinoa-kookospuuroa taateleilla ja aprikooseilla höystettynä.  Ja hyvää kahvia! Tosi kätevää, kun saa heti harjoituksen jälkeen maittavan aamupalan. Salin fiilis on hiukan erilainen kuin Annankadulla. Ulkonäköön ei oltu panostettu ihan yhtä paljon, vaikka varustelut olivatkin hyvät - meikkipeilit ja myös ne hiustenkuivaimet. Ilpo Koposen vetämä mysore oli myös jotenkin karskimpaa, mutta ihan hyvällä tavalla. Salista huokui muutenkin mutkaton hands-on -tyyppinen lähestymistapa joogaharjoitukseen. Ja plussaa myös kivoista verkkosivuista ja groovysta logosta! Fontista tulisi ennemmin mieleen bändi kuin jooga, mutta hauskaa ettei kaikki aina ole joogamaailmassakaan niin perin perinteisesti toteutettua. Vaikka se harjoitus sitten olisikin. Ehdottomasti menen tänne uudestaankin - ja hei, viikonloppuisin saa joogattuaan myös vegaanista lounasta! Minijoogaretriitti!


Työviikkokin on ollut suhteellisen hektinen. Iso projekti alkaa olla loppusuoralla, mutta vielä on miljoona asiaa tehtävänä. Olen taas hemmotellut itseäni ihan liikaakin ulkona syödyillä lounailla, mutta kun tämä Rullan kantarellisalaatti oli niin hyvää, että melkein tuli itku. Siinä oli minttua. Mieletön yhdistelmä!

Tänään oli duunin jälkeen vielä Ekolon viikottaisen luomukorin hakupäivä. Roudaan sinne yleensä lapset mukaan, joten on ihanaa, ihanaa, ihanaa että siellä on nykyään leikkihuone. Vähänkö helpottaa ostosten tekoa! Tänään sain tilattujen luomukasvisten ohella myös bonuksena uutuustuotteita sisältävän yllätyslaatikon testattavaksi. Mitähän siellä on? Saatte kuulla pian!


keskiviikko 28. elokuuta 2013

Tunnin tattispagetti



Lisää tatteja! Tällä kertaa pastan kera. Kiitos, äiti!

Tattispagetti

1 sipuli
1 kokonainen valkosipuli
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl vettä
0,5 tlk ruokakaurakermaa
2 tl savupaprikaa
suolaa
mustapippuria
chiliä
oreganoa
basilikaa
5 dl perattuja, pilkottuja herkkutatteja

Laita kattilaan tomaatimurska ja vesi. Lisää joukkoon pilkottu sipuli ja valkosipulin kuoritut, pilkotut kynnet ja mausteet. Keitä noin 30 minuuttia. Lisää pikotut tatit ja kaurakerma, anna hautua vielä toinen puoli tuntia. Tarkista suola. Tarjoile spagetin ja soijajuustoraasteen kanssa.

Lopuksi vielä Paukutusjengin facebookkaama kuva. Vaikka diggaankin sieniä, ymmärrän myös teitä joista tuntuu tältä!


maanantai 26. elokuuta 2013

Grillatut herkkutatit




Viikonlopun mainiosta herkkutattisadosta on nyt aika iso osa masuissa ja loput pakastimessa. Ooh, talvinen tattipiiras... Vaikka sienireissun saalista onkin ihana syödä, tykkään melkein vielä enemmän itse sienestyksestä. Siinä missä marjanpominta käy työstä, on sienestyksessä aarteenetsinnän riemu: löysinpäs sinut, senkin piileskelevä, maastoutunut  sieni! Eettistä metsästystä, jos mikä.

Osa nyt syödyksi tulleista tateista päätyi grilliin. Jos onni potkaisee niin että löydät puhtaita herkkutatteja, paras tapa niiden valmistukseen on vain halkaista ja grillata ne. Grillatut tatit ovat parasta ikinä, eivätkä vaadi oikeastaan sen kummempaa ohjetta: näitä vain paistuessa voideltiin sulalla Keijulla. Sitten vain suolaa niskaan! Grillitatit ovat käsittämättömän hyviä myös kylminä, esim. voileipien täytteenä. Ne myös valmistuvat nopeasti - ja hyvä niin, sillä sienimetsältä palatessa ruoka maistuu. Luvassa on myös äitini mainion tattipastan ohje, joten sienenystävät, pysykää kuulolla!

Grillatut tatit

herkkutatteja
150 g sulaa margariinia/2 dl öljyä
suolaa

Perkaa tatit: jos ne ovat puhtaita ja pieniä, halkaise vain keskeltä. Pilko isommat tatit suurehkoiksi paloiksi. Työnnä tatit grillivartaaseen ja grillaa. Voitele usein! Tatit ovat valmiita kun ne alkavat tulla rapeiksi ja pinnaltaan ruskeiksi.




lauantai 24. elokuuta 2013

Sienisaalis



Tsekatkaas tätä! Herkkutatteja! Läjäpäin! Juuri metsästä poimittuja! Ja niistä valmistuu parhaillaan jotain tajuttoman hyvää, resepti tulee perästä...

torstai 22. elokuuta 2013

Testissä: säihkysääret by Joik



Kesä, älä vielä mee! Elokuunhan pitäisi hei olla vielä kesäkuukausi! Sitä paitsi se on aina ollut lempikuuni koska a) rakastan pimeitä ja lämpimiä elokuisia iltoja jolloin voi istua iltaa ulkona hyvässä seurassa ja b) minulla on synttärit elokuussa. Tällainen kalsea elokuu on siis pettymys.

Iholla kesää voi sentään koittaa pidentää esmes tällä Joikin sävyttävällä vartaloöljyllä. Joik ei ollut minulle ennestään tuttu merkki: brändi on siis yhtä kuin virolaista, suhteellisen kohtuuhintaista ekosertifioitua kosmetiikkaa. Sain muutamia Joikin tuotteita testiin Sofia Storesta, mutta tämä öljy on niistä ainoa johon olen ehtinyt jo tutustua. Kiinnostava tuttavuus joka tapauksessa - seuraavaksi testaan merkin päivä- ja yövoiteet.

Öljy on valmistettu mm. kookosöljystä, porkkanansiemenöljystä ja riisiöljystä. Siinä on pieniä kullanvärisiä hilehippusia, joten putelia täytyy ravistaa ennen käyttöä. Iholla hiput eivät kimalla överisti vaan juuri sopivasti. Öljyn tuoksu on hiukan yllättävästi piparminttuinen. Jotenkin odotin jotain lämpöisempää tuoksua, mutta itse asiassa minttuisuus on ihan virkistävä ja tehoaa muuten samalla esim. liikunnan kipeyttämiin lihaksiin - kokeiltua faktaa! Öljyn väri ei pistä iholla silmään kun alla on jo rusketusta. Ja hyvä niin. Minä en ainakaan havittele suihkurusketus- enkä edes sääriväri- efektiä vaan juuri tällaista hienoista väriä ja hohtoa. Toimii siis.

Suihkupullo on tälle tuotteelle kätevä formaatti, joskin muovipullo on aina hiukan askeettinen. Ja olisiko etiketin designiin voinut panostaa ehkä inasen verran enemmän? Toisaalta etiketissä kuvailtiin tuotetta hurmaavasti: "Antaa iholle kevyen sävyn ja sievän hehkun". Sievä hehku on vaan jotenkin niin somasti muotoiltu, eikö?!

Vielä varoituksen sana, joka mainitaan pullon kyljessäkin: vaaleissa tekstiileissä öljy kyllä erottuu huomattavasti selkeämmin kuin ihossa - kantsii siis antaa öljyn imeytyä kunnolla ennen siihen valkoiseen pellavamekkoon pukeutumista!

tiistai 20. elokuuta 2013

Vegaani ruotsinlaivalla


Olimme alkukesästä kuulkaa ihan perinteisellä päivä Tukholmassa-risteilyllä. Homma lähti siitä, kun vegeperheiden sähköpostilistalla pohdiskeltiin, mitä vegaaniporukka saisi laivalla tätä nykyä syödäkseen. Tutkivana wannabe-journalistina lähestyin molempia Helsinki-Tukholma-väliä liikennöiviä laivayhtiöitä, sekä sitä sinistä että punaista, ja kysyin kiinnostaisiko heitä tarjota risteily sapuskoineen laivan vegaaniruokatarjontaa käsittelevää blogipostausta vastaan. Punaisesta ei kuulunut koskaan mitään, mutta sinisessä oltiin oitis kiinnostuneita yhteistyöstä. Siljalle siis.


Nelivuotiasta risteily jo kovasti kuumotteli etukäteen: tarhassa oli kuultu villiä huhua pallomerestä, puhuvista muumeista ja ties mistä ihanuuksista. Risteilypäivämme kulki nimellä Muksumaanantai, ja muksuja satamassa totta vie piisasi. Alle kouluikäisiä, kouluikäisiä, taaperoita, vauvoja ja juuri yhtä räjähtäneen oloisia vanhempia kuin mekin koittamassa kaitsea pentuittaan. Laivalla oli heti tarjolla houkutusta houkutusten perään: tuskin oltiin ehditty hyttiin astahtaa kun jo kuuluteltiin lastenmaailman avautuneen ja tervetuloa vaan sinne, ja tax freessakin muuten jo myynti kohta alkaa! Hytti oli ihan siisti perussetti, ei mitään ihmeellistä tasoa mutta ei törkyinenkään. Itse asiassa viime kerralla kun olin risteilyllä (Vikingillä, by the way) hytin suihkussa oli edellisten asukkien jäljiltä verisiä kädenjälkiä seinällä. Niiden puuttuminenhan on aina kiva bonus.

Pikaisen pallomeriekskursion jälkeen saimme lapset riivittyä itse asian ääreen, eli ruokapöytään. Ruokaahan buffetissa on vaikka kuinka, mutta mitä sieltä saisi vegaani suuhunsa? Ensimmäinen havaittava plussa oli se, että ruokiin oli suht tarkasti merkitty mitä ne sisältävät - ei tarvinnut juuri arvailla onko tuo viipale eläin- kasvi- vai kivikuntaa. Risteilyalusten buffetpöytien logiikka ei yleensäkään minusta ole hirveän selkeä, ja nytkin sai kyllä vähän hakea ja arvuutella että missäs mikäkin nyt oli. Kuten arvata saattaa, vegaaniset asiat löytyivät enimmäkseen jonkinlaisen löyhähkön eri maiden herkkuja-teeman alta, perussalaatti- ja pottuosastoa tietysti muualtakin. Ja sitä merileväkaviaaria! Aah! Itse asiassa pöydästä ei muuta mätiä löytynytkään kuin oranssia ja mustaa leväkaviaaria, enkä usko kenenkään huomanneen eroa oikeaan nähden. Perussettipuolella tarjoiltiin lihojen ohella myös ihania paahdettuja punajuuria yrteillä höystettynä.


Toinen suosikikseni kohonnut juttu oli yllättävän raikas avokadosushi, jota sai koota lautaselleen soijakastikkeen, hillotun inkiväärin ja wasabitahnan kanssa. Mieheni puolestaan ahmi hävyttömän määrän kaalitäytteisiä kevätrullia, joissa selvästi tuntui ripaus kanelia. Myös shottilaseissa tarjoiltu kylmä tomaattikeitto oli hyvää ja piristävää. Välimeriteemaisten ruokien osiosta löytyi myös kelpoa kuskussalaattia ja julienne-paprikoita. Aurinkokuivatut tomaatit puolestaan olivat minun makuuni liiankin öljyisiä ja purkinmakuisia. Oliivit taas olivat hyviä, kivellisiä kalamata-oliiveja eivätkä niitä kummallisia kirkuvan mustia, mauttomia bulkkioliiveja.


Lapset eivät jaksaneet ihan kauheasti keskittyä pöydän antimiin, koska pallomeri ja illemmalla esiintyvä Hevisaurus polttelivat mielissä. Heille maistui kuitenkin lastenpöydän ranskisten ohella myös sushirullat ja oivallisen leipäpöydän antimet. Tyttäreni ihastui leväkaviaariin ihan liiaksikin - suolaistahan se on kuin mikä. Huipennus löytyi kuitenkin jälkkäripöydästä, jonka äärelle toivorikkaina lähdimme ruokakiintiön täytyttyä. Mansikkasorbettia! Vegaanista! Tötteröissä! Itse tötteröön pyöräytetyn sorbettipallon äärellä pallomerikin unohtui hetkeksi. Aikuisille vegaanisia jälkiruokia ei ollut pahemmin tarjolla: hedelmiä ja voileipäkeksejä. Ja kahvia. Kahvista tuleekin tarjonnan ainoa piiitkä miinus. Okei, ymmärrän että sitä sumppia täytyy olla ihan valtavasti, joten mitään mieletöntä baristaelämysträ on turha edes tavoitella. Mutta onko sen kahvin pakko olla pahinta mahdollista kuraa? Mistä saa näitä tällaisia teollisia automaatteja, joista tuuttaava kahvi on yhtä aikaa liian laihaa, kitkerää ja jatkuvasta täytöstä huolimatta painuneen makuista? Lopettakaa niiden valmistus ja osto, please. (Ja huomatkaapa mulla kuvassa oleva sopivasti merihenkinen neule!)


Illallisen jälkeen oli yöelämän vuoro. Hevisaurusta odotettiin kovasti ja olihan se hauska kuin mikä. Kokemuksen kruunasi tavattoman myrkyllisen näköinen, vilkkuvalolla varustettu limsadrinksu, jonka haltioitunut tyttäreni keskittyneenä höräisi ihastuneena kun kerrankin sai suuhunsa jotain niin luonnotonta ja epäterveellistä.


Huomio kiinnittyi muutenkin perhekeikan hauskaan ja vapautuneeseen tunnelmaan: kukaan ei tietenkään ollut juovuksissa, mutta monella vanhemmalla oli kyllä oluttuoppi nokan alla ja hetkeksi höllentynyt ilme. Miksei Suomessa ole legitiimiä missään muualla kuin laivalla juoda olutta vaikka koko perhe on läsnä? Noin niinkuin ravintolapaikoissa siis? En toki halua dokailla lasteni seurassa, mutta onhan se pikkuisen tekopyhää ettei lasta saa kaikissa paikoissa edes ottaa terassille tai anniskelevaan ravintolaan mukaan. Aina saa kuulla siitä, kuinka Berliinissä on olutterasseillakin hiekkalaatikot - en tiedä miten se istuisi Suomeen mutta tokkopa siellä tarvitsee sosiaaliviranomaisten lakkaamatta ravata. Olin kerran kotinurkilla ihan asiallisessa italialaisessa syömä/juomaravintolassa kaverini kanssa olusilla noin kello yhdeksän maissa illalla, kun sinne ilmaantui toiveikas espanjalainen pariskunta noin kymmenvuotiaan poikansa kanssa. Joskopa saisi syödä jotain ja lasin viiniä samalla? No mutta eihän sellainen käynyt päinsä niin myöhään lapsen kanssa. Ööh, olemmeko me ainoa perhe Suomessa jossa joskus syödään jotain kello yhdeksän jälkeen? Ja jossa vanhemmat juovat lasin tai pari viiniä vaikka lapset ovat läsnä? Niin kai sitten...

Anyway, aamulla laivalla herätessä fiilis oli todella ruotsinlaiva. Ilmastoinnin ja edellisen illan liiallisten ja  suolaisten herkkujen yhdistelmän tuoma olo onkin autenttinen osa risteilykokemusta. Aamupala oli vegaanin näkökulmasta kuin hotellissa ikään: murot, leipä, kuivahedelmät. Puolisoni iloksi kuvun alta löytyi kuitenkin myös ehtaa brittimuonaa: valkoisia papuja tomaattikastikkeessa. Pyytämällä sai myös soija- tai kauramaitoa muroihinsa ja kuopuksen kuppiin - miksiköhän niitä ei voisi olla jo valmiiksi tarjolla? Henkilökunta ja palvelu oli muuten sekä aamu- että iltapöydässä äärettömän ystävällistä ja kärsivällistä, kiitos siitä!


Nykyään siis perusristeilyltä saa vegaanikin murkinaa, hyvä niin. Itse en ehkä maksaisi sekä meno- että tulomatkalla siitä samasta buffetpöydästä, varsinkin kun Tukholmasta löytyy niin paljon mahtavia ruokapaikkoja, joista voi ottaa eväitä paluumatkallekin. Mutta varsinkin menomatkan ohjelmanumerona buffa kyllä puolustaa paikkaansa klassikkona!



sunnuntai 18. elokuuta 2013

Ravintolapäivä




Tänään tuli ravintolapäivän kunniaksi syötyä ulkona kahdesti, toisen kerran vankilan pihalla - vaikka yläkuvan idylliä ei ehkä kuritushuoneeseen osaisikaan yhdistää.

Ensin käytiin Animalian toimiston Eläintenystävän kahvilassa, jossa tarjoiltiin burgereita, omenapiirakkaa ja kotitekoista jäätelöä - kaikki vegaanisia. Purilaiset sai kukin hauskasti itse koota runsaasta täytepöydästä: hernepihvin kyytipojaksi sämpylän väliin sai mahtavaa hampurilaiskastiketta, sipulia, oliiveja, salaattia, juustoa, paahdettuja siemeniä, ihanaa coleslawia ja ties mitä vielä. Jälkkärin omenapiirakka oli juuri sopivan mureaan mutta ei murustavaan lehtitaikinaan tehtyä ja jätskin kanssa ihan täydellinen kombo.


Samalla saattoi ihailla Riikka Hyvösen ja Rakel Liekin taidetta Ylisöpö! -värityskirjan muodossa. Tykkäsin kovasti myös esillä olleesta maalauksesta jonka nimi oli Ylisöpö! Kukat eläimissä ovat söpöjä, haarukat eivät niinkään. Alakuvassa siitä heppayksityiskohta. Olenko jo maininnut tykkääväni kitschistä?


Sitten koukattiin kotiin Sörnäisten vankilan entisessä puistossa sijainneen Vankikarkurin kesäkurpitsaravintolan kautta. Sieltä alkoi jo herkut huveta mutta väkeä oli paikalla sitäkin enemmän. Saimme kuitenkin vielä makoisan vegaanimakkaran kanssa grillattua kesäkurpitsaa ja meheviä kesäkurpitsa-suklaamuffinsseja. Ruuanlaittajat olivat hauskasti pukeutuneet raidallisiin vankihenkisiin asuihin - ihan fiksua erottautua asiakkaista, ettei tarvitse kauaa ihmetellä kenen kanssa pitäisi asioida.


Tämän ravintolan juju oli muuten vankiteeman ohella se, että osa pöydän antimista oli kasvatettu paikan päällä sissiviljelmissä. Villipuutarha on aivan upea hengailupaikka muutenkin - hyökkään sinne ensi tilassa viltin ja viinipullon kanssa. Liittykää seuraan!

lauantai 17. elokuuta 2013

5 x sadepäivän viettoa




Sadepäivinä on joskus on kivaa, kun voi olla sisällä hyvällä omallatunnolla. Kaikenlaista pitäisi tietysti tehdä, mutta tässä viisi asiaa joita on hauska tehdä sateella(kin).

1) Leivo pullaa.

Sadepäivä, pulla ja tee on täysin voittamaton yhdistelmä. Kurkkaa sitruunaisten korvapuustien ohje täältä.


2) Tee kasvonaamio.

Sateella voi antaa ihonkin puhdistua ja rauhoittua. Tykkään kovasti kasvonaamioista, mutta niiden laittamiseen ei muka jotenkin ikinä ole aikaa. Sateisena lauantainapa on.


3) Rentoudu.

Kaivoin tänään joogan jälkeen pitkästä aikaa esiin piikkimattoni. Piikkimatto on oudon koukuttava juttu: ensin pistelee ikävästi, sitten mukavasti ja lopuksi tuntuu vain ihanalta. Ostin omani joskus erittäin huokeasti Tarjoustalosta, kun isoin piikkimattobuumi oli jo vähän out.


4) Lue.

Lisätään vielä se kirja siihen pulla-tee -yhdistelmään. Ooh.


5) Pelaa.

Lapsiperheessä pakollinen sadepäivän ohjelmanumero. Ihan jees pieninä annoksina, varsinkin jos on se tee ja pulla hollilla. Ai miten niin muka pitäisi ensin siivota kirjahylly?


torstai 15. elokuuta 2013

Esitys virallisesta kiukuttelupäivästä



Hyvät ihmiset, tässä esitys virallisesta kiukuttelupäivästä:


1. Jokainen henkilö ikään, sukupuoleen tai toimenkuvaan katsomatta on oikeutettu viettämään lakisääteisen määrän velvoitevapaita kiukuttelupäiviä vuodessa. Kiukuttelupäivän saa kukin viettää haluamallaan tavalla, edellyttäen ettei vahingoita toiminnallaan toisia. Täten henkilön olisikin kiukuttelupäivänä syytä vetäytyä omiin oloihinsa. Kiukuttelupäivää viettävän henkilön kaikenlainen häirintä on sakon ja/tai vankeuden uhalla kielletty.

2. Kiukuttelupäivän syitä voivat olla esim. jokin seuraavista kohdista tai ne kaikki yhdessä:
          a) kaikki on huonosti
          b) mikään ei oikeastaan ole huonosti, mutta silti kiukuttaa
          c) mitä se sulle kuuluu, hoida omat asias ja anna mun olla

3. Selkeitä kiukuttelupäivään oikeuttavia, jo aamulla havaittavia oireita:
         a) henkilö on jo herätessä sangen kiukkuinen
         b) henkilön tukka käyttäytyy huonosti
         c) henkilön vaatteet käyttäytyvät huonosti
         d) henkilön lapset tai muut vastaavat holhokit käyttäytyvät huonosti
         e) ennen kaikkea henkilö itse käyttäytyy huonosti

4. Kun kiukuttelupäivällä ollut henkilö alkaa lauhtua ja palata yhteisönsä pariin, häntä ei tule millään tavoin syyllistää tai muistella hänen rikkomuksiaan. Jokainen on kiukuttelupäivänsä päätteeksi oikeutettu saamaan lempiherkkujaan valmiiksi pöytään katettuna ja tarvittaessa haluamansa hemmotteluhoidon, kuten jalkahieronnan.

5. Nämä säännöt astukoon voimaan välittömästi.


Kuva: www.proseandhistory.com

tiistai 13. elokuuta 2013

Pähkinäiset kesäkurpitsapihvit



Kas kuinka tuo edellinen kadunvaltauspostaukseni kuumensi tunteita. Sen myötä blogiini onkin ekaa kertaa virrannut kävijöitä Hommafoorumilta ja kommentteihin ilmestynyt ihka aitoa vihapuhetta! Tulkaa vaan toistekin käymään, jos haluatte vinkkejä eettisestä muodista ja vegaaniruuasta. Voisi tehdä terää.

Tällä kertaa syödään kauden sesonkituotetta, nimittäin kesäkurpitsaa. Ystävä toi tuliaisiksi ISON yksilön. Siitä tuli pihvejä. Isokaan kesäkurpitsa ei jaksa olla puiseva kun sen paistaa runsaassa öljyssä ja kuorruttaa pähkinöillä.

Kesäkurpitsapihvit

1 iso kesäkurpitsa

2 dl vettä
1 dl jauhoja (venhä- tai speltti)

3 dl pähkinöitä
1 dl sesaminsiemeniä
1 tl suolaa
3 tl savupaprikaa

öljyä paistamiseen

Viipaloi kesäkurpitsa. Jos se on oikein iso, kantsii myös kuoria. Sekoita kulhossa keskenään vesi ja jauhot. Tehosekoita pähkinät ja siemenet jauheeksi, lisää suola ja savupaprika. Laita pähkinä-mausteseos lautaselle. Kastele kesäkurpitsaviipaleet ensin jauhovellissä ja kieritä sitten pähkinäjauhossa. Paista pannulla reippaassa öljykerroksessa pihveiksi.

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Katu oli punk


Olimme eilen koko perheellä Katu on punk-kadunvaltauksessa. Pätkä Sturenkatua oli iltapäivän ajan autoille kiellettyä aluetta, polkupyörillä ja kävellen kyllä pääsi. Bändit soittivat ja ihmiset istuskelivat, hörppivät erilaisia juomiaan ja juttelivat keskenään. Osa juhlijoista oli myös varustautunut aikas hienoksi tuunatuilla fillareilla, kuten yläkuvasta näkyy!

Lapsista oli hauskaa ja jännää istuskella ja leikkiä turvallisesti keskellä katua. Ja kuten yleensäkin nämä kekkerit, kaikki sujui rauhallisesti ja mukavasti. (Yksi huonosti käyttäytynyt tyyppi poistettiin ystävämme poliisin toimesta, mutta hänpä onkin käsittääkseni tunnettu siitä että kerjää ja saa turpiinsa minne ikinä meneekin.) Näissä punkjutuissa on aina huomattavaa se, että lapsille löytyy aina noin sata leikittäjää. Nytkin jostain haettiin katuliidut pentueemme huviksi ja punkkaripojat ja -tytöt pelasivat niitit kilisten ja rastat liehuen futista jälkikasvumme kanssa tyttären pastellisävyisellä Barbapapa-pallolla. Aika mukavaa, koska todella usein lasten kanssa mihinkään mennessä on se fiilis, että ihmiset eivät joko lainkaan huomaa alle puolentoista metrin mittaisia tyyppejä tai sitten suhtautuvat lapsiin kuin riesaan.


Ruokaa oli myös tarjolla kahden ja puolen euron hintaan - ja sillä summalla sai siis ison rasiallisen täyteen sapuskaa: riisiä, perunasalaattia, papupyöryköitä, vihanneskastiketta ja vielä kevätkääryleitä. Mikäs siinä oli ratikkakiskoilla sitten syödessä. Kyytipojaksi olisi toki saanut ostaa myös kiljua viidenkymmenen sentin hintaan, mutta jätettiin se tällä kertaa väliin...


Sen sijaan maistelin ensimmäistä kertaa elämässäni keltaista teetä. Satuin nimittäin istahtamaan lähelle tyyppiä, joka oli varustautunut kadunvaltaukseen termospullollisella kuumaa vettä ja repullisella erilaisia teelaatuja. Rinkasta löytyi myös autenttisen oloiset pienet herkät teekulhot! Samalla kun testailin hedelmäisen makuista keltaista teetä, sain kuulla monenlaista teelaaduista ja teenjuonnista yleensäkin. Rakastan näitä bileitä, missä voi törmätä mitä mielenkiintoisimpiin ihmisiin!


torstai 8. elokuuta 2013

Leipäsalaatti, anyone?



Käväisin eilen lounaalla Kiasman kahvilassa. Kahvila on vegaaneillekin mainio lounaspaikka ja ansaitsee joskus aivan oman postauksensa, mutta tällä kertaa haluan keskittyä tuohon lautasen oikeassa yläkulmassa oliivien yläpuolella olevaan juttuun. Nimittäin leipäsalaattiin.

En ollut niin koskaan, ikinä kuullut leipäsalaatista saati sitten maistanut sitä. Mutta siellä se oli, ihan pokkana salaattipöydässä! Ja se oli kuulkaa hyvää! Niin hyvää, että tuskastutin lounasseuralaiseni päivittelemällä salaattia ja jankuttamalla sen mausta....  Hivenen makea leipä oli kastikkeessa marinoitunut ihanan öljyiseksi, mutta yrtit säilyttivät kuitenkin salaatin raikkauden. Kysyin tarjoilijalta, mistä salaatti oli tehty, ja kuulemma ihan simppelisti paloitelluista mallasleipäviipaleista, punasipulirenkaista, öljystä ja viinietikasta. Ja tietysti mausteista.

Pakko koittaa. Onko leipäsalaatti teille tuttu juttu? Ja ennen kaikkea, onko jollain joku hyvä resepti sen tekoon?

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Retrokuosit ovat saatanasta



Joskus on aika puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Kuten nyt.

Kenenkään yli 5-vuotiaan ei pitäisi missään olosuhteissa käyttää kirjavia retrokuoseja, ja alle viisivuotiaidenkin vain erityisen pakottavissa tilanteissa. Koska. Retrokuosit. Ovat. Saatanasta.

En nyt tarkoita mitä tahansa vintagevaatetta, vaan sitä sellaista "veikeää" 70-lukuista tai sen henkistä "teinpä tässä mekon pussilakanasta, eiks oo söppänää, enks ookin vähän kuin Peppi kolmekymppisenä"-tyylistä pukeutumista. Ei, ei. Ei! Olkaa vaan keski-ikäisiä tyttöjä, niin minäkin, mutta älkää nyt helvetissä hakeutuko sinne retrokoltturekille. Saattaapa olla että omastakin kaapista löytyy joku tämän tyyppinen virheharkinta, mutta täten lupaan tuhota ne pyhällä tulella mahd. pian.

Koska. Retrokuosit. Nyt. Vaan. Ovat. Saatanasta.






Kuvat: www.mathiole.com, vintageclothing.about.com, www.globehope.com

maanantai 5. elokuuta 2013

Vegaaniset puukengät!



Vihdoinkin. Vihdoinkin! Tunnen pitkän tehtävän suorittamisen tuomaa syvää tyydytystä! Olen nimittäin etsinyt vegaanisia puukenkiä vuosikausia, siis tyylikkäitä sellaisia - ei crocseja tai pornokorkkareita. Muutamia vahvoja ehdokkaita on osunut vaelluksen varrella tielle, mutta nyt löytyi SE puukkaripari. Ja mikä parasta, ne ovat kotimaista käsityötä ja ekoa kuin mikä - tämä popopari kun  on käytännössä ikuinen.


Löysin vinkin Tuula Pöyhösen Woodpecker-korkkareista aina yhtä informatiivisesta Kemikaalicocktail-blogista, jonka kirjoittaja Noora oli tilannut itselleen parin Woodpeckereitä nahkanyöreillä. Nooralla on toki mieletön puukkarikokoelma, mutta erityisesti minua kiinnosti se, että Woodpeckerit saa myös puuvillanaruilla. Puu+puuvilla=vegaaniset puukkarit! Kenkien idea on mahtavan yksinkertainen mutta toimiva: puupohjiin on porattu reikiä, joista nyörit pujotetaan. Lopputuloksena on tukeva mutta ehdottoman katseita vangitseva kenkäpari! Okei, nyöritys tuntui hiukan hankalalta, mutta kun sandaalit on kerran narutellut, on niiden jalkoihin laitto uudelleen jos ei nyt suorastaan sujautus niin ainakin kohtuullisen helppoa. Ja on se nyt kumma jos ihminen saa viettää kolmea minuuttia päivästä niinkin tärkeän asian kuin kenkiensä parissa!


Sandaalit eivät olleet halvat, mutta maksan kyllä tällaisesta designista mielelläni - ja kuten sanottu, hajallehan näitä ei saa kuin moottorisahalla. Puupohja hellii jalkapohjia ja kiilakorko on ergonomisesti muotoiltu (suomalaisen Talla-puukenkätehtaan työtä, muuten) ja käyttömukava kuin mikä. Käväisin näillä vielä töitten jälkeen lasten kanssa hiekkalaatikolla kun en vaan raaskinut ottaa pois jalasta uusia kauniita kenkiä, ja varpaat eivät huutaneet yhtään hoosiannaa koroista huolimatta. Niin, ja naruja voi tietysti vaihtaa mielensä mukaan. Miettikää, miltä nämä näyttäisivät vaikka farkkukankaisilla nauhoilla? Tai hempeän värisellä ohuella huivilla solmittuna? Tai, tai.... vaihtoehdot ovat loputtomat. Tässä taitaa kuulkaapas olla meikäläisen uudet työkengät! Ja juhlakengät!

Alakuvat: www.onni.eu

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Korianteri-bataattikeitto



Tänä kesänä on tapahtunut kummia. En nimittäin aikaisemmin ole voinut sietää tuoretta korianteria, joka on aina maistunut suussani vahvasti marjaluteelta. Mutta nyt en yhtäkkiä voi saada siitä tarpeekseni! Ripotan sitä joka paikkaan, jopa leivän päälle. Tässä keitossa korianteri antaa kirpeää potkua lempeälle bataatille. Bataatin tilalla voi vallan mainiosti käyttää myös porkkanoita, mutta ne olivat vihanneslaaristani finito. Keiton kruunasi nokare Tofutin Sour Supremea, joka on vegaanivastine smetanalle.

Korianteri-bataattikeitto

1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 dl punaisia linssejä
1 dl kvinoaa
puolikas kukkakaali
3 bataattia/porkkanaa
1 tölkki tomaattimurskaa
n. 5 dl vettä
suolaa
savupaprikaa
nippu/ruukku tuoretta korianteria
0,5 dl appelsiinimehua

Kuullotta sipulia ja valkosipulia kattilassa tilkassa öljyä. Lisää huuhdotut linssit ja kvinoa sekä tomaattimurska. Lisää sitten pilkotut kasvikset ja viitisen desiä vettä. Anna kiehua hetken, lisää mausteet ja tarvittaessa vettä keittoon - nesteen määrää voi vaihdella maun mukaan. Anna linssien ja kasvisten kiehua kypsäksi, eli noin 25 minuuttia. Ota sitten kattila pois levyltä, lisää pilkottu korianteri sekä appelsiinimehu ja soseuta.

lauantai 3. elokuuta 2013

Lauantaimeininki



Tällaista oli tänään. Suht perussettiä eli jotain idyllin ja kondomimainoksen väliltä...

Klo 7.45: Herätys

Heräsin poikkeuksellisesti vasta miehen jälkeen, mutta hänellä olikin kello soittamassa koska piti ehtiä ajoissa lentokentälle. Ennätimme kuitenkin syödä yhdessä aamiaisen. Lapsetkin heräsivät sanomaan hei hei punkkeikalle lähtevälle isälle. Aamu oli siitäkin poikkeuksellinen, että kaikki heräsivät sieltä mistä pitikin eli omista sängyistään - kuopus tosin vain siksi että jatkoi taistelua unta vastaan melkein yhteen asti yöllä. Vihdoin kuukahdettuaan hän oli kai niin unen tarpeessa ettei edes herännyt könyämään meidän sänkyyn. Työpäivinä taas minä joudun välillä nukkumaan isosiskon huoneessa koska en jaksa valvoa sinne yhteen asti... Miten noin pieni tyyppi voi tulla toimeen noin vähällä unella?

Sain ruokittua ja vaatetettua lapset, juotua mutteripannullisen espressoa ja samalla luettua Hesarin. Pentue touhuili kohtuullisen sovussa legojen kanssa joten sain lukaistua Kuukausiliitteenkin pääpiirteittäin. Luksusta. Arkiaamuina sanomalehden luku jää parhaimmillaankin silmäykseksi! (Olinko muuten ainoa koko maassa joka luki PMMP:n lopettamisesta vasta tänään siitä Kuukausiliitteestä? Miten olenkin näin pihalla?)

Klo 10: Pyykkäystä ja siivoilua

Koska pikkuveli on vielä vaipoissa, meillä on pesutupa joka toinen päivä. Vähintään. Samalla sain pestyä maton johon oli ilmestynyt jokin tuntematon tahra, todennäköisesti ihmisperäinen. Luikin pesutupaan hieman nolostellen kellarin kautta, koska hoksasin vasta saatuani lapset ja pyykkisäkit hissiin että olin vielä aamuasussani joka oli hieman, hmmm, eksentrinen ja paljastavahko - meillä on kesäisin nimittäin sisällä tosi kuuma. Pyykin peseytyessä huiskaisin kotona pikasiivouksen ja huomasin että kaikenlaiset puhdistusaineet olivat ihan finaalissa. Pyyhkäisin lattian etikalla, ihan kelpo ainetta sekin.

Klo 12: Lounasta

Riisiä ja kasviksia mainiolla curry-mangotofulla ja cashewpähkinöillä höystettynä. Pikkuveli napsi siskon lautaselta tofut ja isosisko vastavuoroisesti pähkinät pikkuveljeltä, joten molemmat ainakin saivat sisuksiinsa proteiinia, pihistettyä tai ei.

Klo 13: Kaupungille

Vyötin kupeemme ja lähdimme kohti Hakaniemeä. Missiona oli löytää innokkaalle nelivuotiaalle sopiva laskuja ja numeroita sisältävä tehtäväkirja (edellinen oli tehty juuri aamulla loppuun) ja katsastaa torilta mustaherukkatilanne.  Pitkän tutkiskelun jälkeen tytär valkkasi itselleen tieteellisimmän näköisen puuhakirjan. Sillä välin pikkuveli pyrki yhtä toimeliaasti lasitavaraosastolle räpeltämään kaikkea mihin yltää. Hakaniemen torilta ostin neljä litraa herukoita ja varmistin että satoa riittää vielä ensi viikolle kun  voin hakea koko laatikollisen ilman yksiä kärryjä, kahta lasta ja kolmea kauppakassia. Ekolosta tarvittiin vielä niitä pesuaineita ja lapsille bonuksena mehujäät. Kookos-guavat, oli muuten hyvää!

Klo 16: Marjatouhuja

Pikkuveljen simahdettua päiväunilleen autoin samalla tytärtä puuhakirjan teossa ja perkasin ja pakastin herukoita. Lintsasin sen verran että jätin huomiset piirakkamarjat vielä perkaamatta. Kuopuksen herättyä tarvittiin tahinileipää ja papusalaattia. Ja erotuomaria, kun pikkuveljen teki mieli auttaa siskoa laskuhommissa. Ehdin kuitenkin marjahommien jälkeen toisella silmällä lukaista hetken juuri aloittamaani Laura Gustafssonin Huorasatua. Hyvältä vaikuttaa.

Klo 18: Sauna- ja leffailta

Saunavuoro kuudelta lauantaisin - voiko perinteisemmäksi enää päästä? Pesin lapset ja siinä sivussa itseni. Isosisko äityi hyvin auttavaiseksi ja kuivasi ja rasvasi toimeliaasti veljensä huolimatta tämän hienoisesta vastustelusta. Kotona turvauduin hetkeksi you tubeen, josta pentue vahtasi Charlieta ja Lolaa sillä välin kun minä tein varsinaista elokuvailtaamme varten popcorneja,vihannestikkuja ja tartexilla ja soijajuustolla höystettyjä hapankorppuja. Illan leffa oli Disneyn Liisa Ihmemaassa, jota en ollut itsekään koskaan nähnyt. Melko psykedeellistä menoa, kuulkaa.

Klo 21: Iltakaaosta

Spelttimuroja tyrnihillon kera iltapalaksi ja p-i-t-k-ä riehumissessio olohuoneen matolla. Huomisen suunnittelua (uimaan! laskemista! piknikille! ) ja nukkumaan suostuttelua. Miten lapset ovatkin niin väsymyksentunnottomia? Tässä olisi tilausta jollekin lasten AA-vastineelle: "Hei, olen pieni ja minua väsyttää".

Klo 22: Yksi pois pelistä

Isosisko puhtaana, harjattuna, luettuna ja laulettuna omassa sängyssään. Pikkuveli touhuilee pirteänä omiaan. Harkitsen vakavasti chick flickiä ja suklaalevyä...


Kuva: www.123rf.com

perjantai 2. elokuuta 2013

Kuukauden vegaanituote: Taifunin mango-currytofu



Tämän kuukauden vegaanituote löytyi Ruohonjuuren kylmäkaapista. Olen ihan hulluna mangoon, joten tätä Taifunin luomua mango-currytofua piti ehdottomasti kokeilla. Taifunin tofuthan ovat yleensäkin hyviä, mutta tämä on kyllä ihan yliveto. Tofun seassa on ihania, raikkaita mangonpaloja ja se on maustettu mukavan kuumottavalla currymauste- ja inkiväärisekoituksella. Miten tofuun saakin näin paljon makua? En kyllä niin ikinä onnistu samaan millään maailman marinadilla.

Eka paketti meni kertaheitolta tuoreista herneistä ja tomaatista tehdyn simppelin salaatin seassa. En ole varma raaskinko kuumentaa toistakaan ostamaamme pakettia, vaan taidan heittää sen huiviin kvinoan ja salaatin kyytipoikana. Ihan loistava vaikka töissä nopsaksi lounaaksi: viereen jotain tuoretta ja ateria on siinä. Tämä tofu on totta vie pikaruokaa parhaimmillaan ja terveellisimmillään!

torstai 1. elokuuta 2013

Löytöjä kierrätyskeskuksesta



Voi vitsit, joka kerta kun käy kierrätyskeskuksessa sieltä niin löytyy jotain. Tämän reissun tähtilöytö oli tuo yläkuvan metallinvihreä haalari, jonka joku on joskus teettänyt itselleen. Olen todellinen haalarifriikki - voisin pitää haalareita varmaan aina. Rakastan myös sitä kun vaate on huolellisesti tehty: tästä overallista löytyy esimerkiksi pienen pienet hakaset nappeja varmistamasta. Kokokin sattui olemaan juuri sopiva. Kiitos, tuntematon lahjoittaja! Hintaa ihanuudella oli hulppeat kaksi ja puoli euroa...


Muutamien lastenvaatteiden ohella löysin lisäksi nämä lintukuvioiset viskoosiset haaremishortsit, vai miksi näitä nyt nimittäisi. Aikas hienot. Lisäksi matkaan tarttui todella ysäri sivuhalkiollinen tähtikuvioitu mustavalkoinen pitkä tiukka hame, josta saatte kuvan ehkä myöhemmin. En ole ihan varma lyhennänkö sen - en oikein osaa käyttää pitkiä hamosia mutta koska hameen juju on roisissa halkiossa niin lyhennys voisi pilata sen. Täytyy testailla minkälaisen yläosan pitkä hame vaatisi.


Otin lisäksi aina mainiosta ilmaishuoneesta nostalgisen Ruokavuosi-keittokirjan. Nostalginen se on siis siksi, että se on löytynyt vanhempienikin kirjahyllystä vuodesta 1975 lähtien. Muistan pentuna katselleeni kirjasta löytyviä lihanleikkuuohjeita kuin splatterfilmiä ikään. Kirjan ohjeosiossa kun esitellään mm. jäniksen nylkeminen yksityiskohtaisin kuvin - tosin piirretyin. Mutta muutamia hyviä kasvisohjeitakin löytyy, ja ihanan seitkytlukuiselta kuulostavan voileipäkekseistä rakennetun Rex-kakun aion veganisoida asap. Pus, kiekkari!