sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Joulupiparit



Mikään ei luo joulun odotuksen idyllistä atmosfääriä niin kuin yhteinen piparinleivonta lasten kanssa. Tosin tänä vuonnahan en todellakaan ole moiseen sotkuiseen urakkaan vielä viitsinyt ryhtyä. Resepti on kuitenkin luottopiparireseptini ja kuva lasten pikku kätösten aherruksen tulos viime vuodelta. Kyllä lapset kuulkaa tuovat joulun tunnelman.

Vegaaniset joulupiparit

2,5 dl sokeria
1,5 dl siirappia
1 dl vettä
150 g margariinia
7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2-3 tl kanelia
3 tl kardemummaa
0,5 tl maustepippuria
4 neilikannuppua
ripaus suolaa

Rouhi maustepippuri ja neilikka. Kiehauta sokeri, siirappi, vesi ja mausteet. Anna jäähtyä sen verran että rasva vielä sulaa kun sen lisää seokseen. Lisää lopuksi keskenään sekoitetut sooda ja jauhot ja sekoita. Anna vetäytyä jääkaapissa hyvin peitettynä vähintään seuraavaan päivään. Kaulitse taikina ohueksi ja tee piparimuoteilla pipareiksi. Paista 225 asteessa 5-7 minuuttia.

tiistai 25. marraskuuta 2014

Aamudrinkki: vihreä savi



Olen ruvennut dokaamaan. Nimittäin kuravettä. EkoEgon Johannan suosituksesta jokainen aamuni alkaa nyt lasillisella vettä, johon on sekoitettu Argitalin juotavaa vihreää savea. Saven pitäisi olla puhdistavaa ja elvyttävää ja vaikka mitä - ja kukapa ei tänä vuodenaikana kaipaisi sellaista aamuhömpsyä. Savi sekoitetaan veteen illalla, joten sakka painuu pohjaan eikä vesi maistu itse asiassa miltään.

Olen testannut savea vasta viikon, joten en vielä ole huomannut mitään erityisempää, paitsi että pöntöllä saa ravata ehkä useammin, hmmm, puhdistautumassa. Iho tuntuu kyllä olevan ihan hyvässä kunnossa, mutta se voi johtua siitäkin että kunnon pakkaset eivät vielä ole alkaneet. Olen tykännyt ainakin Argitalin ulkoisesti käytettävistä saviasioista - ja mikä tahansa joka tekee minusta puoliksikin niin upean kuin EkoEgon Johanna saa totta vieköön mahdollisuuden. Sitä paitsi tykkään jotenkin siitä säntillisestä rutiinista, että minua odottaa joka aamu haalea lasillinen savivettä. (Miten niin outoa?!)

Ostin oman savipussukkani EkoEgosta enkä muista sen hintaa, mutta Ekolosta se ainakin heltiää alle kahdentoista euron. Ja kun savea käytetään drinkkiin vain teelusikallinen, kestää yksi pussi aika kauan. Mutta onko kellään kokemuksia savicocktailin hörppimisestä? Uhka vai mahdollisuus? Fuulaa vai faktaa? Aloitanko jatkossakin aamuni savivellillä vai vaihdanko samppanjaan?

lauantai 22. marraskuuta 2014

Kardemummapannukakku



Tämä vegaaninen peruspannari ryydittyy mukavasti kardemummalla - toki sen voi jättää poiskin jos sattuu olemaan sellainen friikki joka ei tykkää kardemummasta.

En kauhean usein käytä soijajauhoja leivonnassa, mutta tässä ne kyllä ovat oma omiaan. Pointsit myös Soyolkille siitä, ettei pakkauksen ankea leiska ole muuttunut ainakaan sinä aikana kun minä olen olut vegaani, eli noin 18 vuoteen. Ei mitään turhaa trendien perässä laukkaamista, kulkaas.

Kardemummapannukakku

7 dl kasvimaitoa
3 dl soijajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
75 g margariinia

Vatkaa maidon joukkoon ensin soijajauho, sitten muut kuivat aineet. Sulata margariini ja kaada nauhana taikinaan. Kaada taikina voideltuun, matalaan uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

maanantai 17. marraskuuta 2014

Meat Is Murder


Uijui. Olin eilen katsomassa Morrisseyn keikkaa. Itkuksihan se meni. Paitsi että biisit ovat älyttömän hyviä ja Morrissey itse jotain shamaanivelhoenkelin tapaista, niin myös Meat Is Murderin aikana näytetty eläinoikeusvideo vaikutti itkuhanojen avautumiseen. Varsinkin kun kyseessä oli ihan vaan tehotuotantoeläinten normaalina pidetyn elämänkaaren filmaus.

Luin keväällä Morrisseyn omaelämäkerran ja oikeastaan vasta sitä kautta ryhdyin varsinaisesti fanittamaan herraa. Musiikki ei tyliltään ole ehkä aina ihan jetsulleen omaan makuuni mutta sanoitukset kyllä. Eniten pisteitä tulee kuitenkin Morrisseyn ehdottomasta asenteesta. Sillä että kävelee ulos seurueesta, jossa joku syö liha-annosta, ei ehkä saa kavereita. Mutta armottoman loogista ja oikein se kyllä on.

Itsehän lässytän yleensä "ei-mua-haittaa-ei-se-mulle-kuulu" jos syömäseurueen lihansyöjät tenttaavat että miltä tuo lihaskudoksen pala heidän lautasellaan nyt minusta tuntuu.  Mutta totta helvetissä se lihanpala siinä lautasella on väärin, vaikka se olisikin matkalla kaverini suuhun. Yhtä lailla se on eläimestä joka on elänyt kammottavan, tuskallisen ja liian lyhyen elämän. Ja totta helvetissä minua haittaa se, että ihmiset syövät lihaa. En kai olisi vegaani jos lihansyönti olisi mielestäni ok? Mistä tämä ällöttävä hymistely on minuun juurtunut? Haluan kai välttää kiusallista huomiota ruokaseurassa ja vakuuttaa kaikki siitä, että me vegaanit ei olla ollenkaan, ei sitten yhtäänkään, tiukkapipoisia ja hankalia vaan leppoisia veikkosia, joilla nyt sattuu vaan olemaan jotain ruokakikkailumeininkiä. Ei toki, ei haittaa yhtään! Ota vaan toinenkin pala tuota sikaa/nautaa/saimaannorppaa! Juu ja kiitos, tämä ravintolan lehtisalaattiannos josta maksoin saman verran kuin sinä tuosta punakengurufileestäsi on oikein makoisa!  Ja kyllä, minä olen suvaitsevainen, kiltti tyttö, josta ei suinkaan koidu mitään vaivaa! Eikä suinkaan tarvitse ajatella mitään ikäviä totuuksia!

Toisaalta, en ole Morrissey. Minulla ei kerta kaikkiaan riitä munaa eikä rahaa häipyä ravintolaseurueesta kanssaruokailijoiden annosten vuoksi. Mutta lupaan, vannon ja vakuutan, että seuraavan kerran kun joku vekkuli kysyy että noh, haittaako tämä lihanpala tässä lautasellani sinua, niin  en vähättele omia periaatteittani enkä sen kuolleen eläimen kärsimystä. Jos jollekin tulee siitä paha mieli, niin se on hyvä.

Morrisseyn nimeen, amen.


perjantai 14. marraskuuta 2014

Keitaan viisi suosituinta reseptiä


Kylläpä aika rientää, kun on hauskaa! Ja rientäähän se, vaikka ei olisikaan niin hauskaa. Yogiteepussiviidsaudet kuitenkin sikseen ja tässä teille - tadaa - Keitaan viisi suosituinta reseptiä kautta aikojen. Ja kierrätys kunniaan! Uutta tässä postauksessa ovat nimittäin vain kommentoinnit.

1) Helppo vegaaninen juustokakku

Jostain syystä tämä keikkuu aina suositut postaukset-listalla. Eipä silti, hyväähän se on, vaikkakin ehkä vähän sellainen yläasteen köksänläksy-henkinen. Nyttemmin olen opetellut käyttämään myös Vegegeliä, jolla tästäkin saisi ehkä vielä kiinteämmän version. Toisaalta suklaa, kerma ja alkoholi on aikamoinen threesome made in heaven.

2) Vegaaninen voileipäkakku

Tällä alunperin ystäväni kehittämällä reseptillä olen viekkaudella ja vääryydellä päässyt ehdan emännän maineeseen. Ja nautin joka hetkestä!

3) Tattipiirakka

Tämä tosiaan on hyvää. Sienet, kuulkaa, ne minä otan tosissani.

4) Vegaaniset munkit

Perusasioiden äärellä. Ja anonyymi hei: edelleen olen sitä mieltä että sen munkkitaikinan pitää olla löysää. Nih!

5) Kookospallot

Nyt kyllä vähän huijasin - viidenneksi suosituin olisi ollut mustikkapiirakka. Mutta kun tätä oli tsekattu 666 kertaa, ei voinut vastustaa. Kookospallot from hell!