tiistai 28. helmikuuta 2012

Vegaaniset karjalanpiirakat ja sotiemme veteraanit




Tein tänään vegaanisia perunapiirakoita (puolikarjalaisen) äitini kanssa. Vanhemmillani on leivinuuni jossa piiraat paistuvat ihaniksi, mutta hyviähän niistä sähköuunissakin tulee.

Olen ollut huomaavinani, että karjalaisuudesta on tullut jonkinlainen trendi: monet puhuvat mielellään karjalaisjuuristaan, oli niitä sitten tai ei. Jokin aika sitten oli Nyt-liitteessä juttu, jossa karjalaistaustaiseksi esittäytyvä toimittaja lähti Karjalan Kannakselle jäljittämään isiensä laulumaita. Hiukan alle kolmekymppinen toimittaja fiilisteli, kuinka lapsuudesta asti Evakon laulu on saanut hänen silmänsä kyyneltymään ja rintaan syttymään epämääräisen kaipuun. Jutun edetessä kävi sitten ilmi, että hänen isovanhemmistaan vain yksi oli kotoisin Karjalasta - olikohan se nyt mummu, joka hänkin oli kuitenkin lähtenyt lapsuudenperheensä mukana jo 1920- luvulla Karjalasta muuanne leveämmän leivän perään.  Niinpä niin. Olisiko toimittaja käynyt haikailemassa vaikkapa Keravalta muuttaneen mummunsa lapsuudenmökkiä? Kolme neljästä omasta isovanhemmastani oli todella kotoisin Kannakselta joten voisin hyvin omatunnoin liittyä trendikarjalaisten salaperäisen surumieliseen joukkoon muka-pahoittelemaan traagista juurettomuuttani. Haikailla Karjalan matkasta. Tirauttaa itkun aina Karjala-olutpullon nähdessäni.  Mutta mitäs kun tämä rajantakainen geeniperimäni ei näy noin arkielämässäni yhtikäs missään?


Siinä missä boheemihko, eksotiikankaipuinen kolmekymppinen keskiluokka ylpeilee hupsusti mutta toki vaarattomasti pseudokarjalaisilla juurillaan, tuntuvat talvi- ja jatkosota tarjoavan joillekin saman ikäluokan edustajille ihanan tekosyyn typeriin mielipiteisiin. Ei ollut talvisodassa vegaaneja, jumalauta! Minulla on oikeus ja jopa vähän niinkuin velvollisuuskin olla vasemmistolaisuutta vihaava homofobinen rasisti, koska isoisäni oli sodassa! Jepskukkuu. Kuinka monen nyt kolmikymppisen isovanhemmat eivät olleet sodassa? Sitä paitsi se sodankäynyt karjalaisisoisäni, jonka ehdin tuntea, oli varsin avarakatseinen ja vasemmistolainen. En usko että persuhommelit olisivat saaneet hänen sympatiaansa.

Karjalanpiirakoista kelpo pappani sen sijaan toki tykkäsi, ja nehän ovatkin yhtä karjalainen traditio kuin miniänkyykytys.

Vegaanisiin karjalanpiirakoihin tarvitset:

4 dl ruisjauhoja ( kannattaa siivilöidä)
2 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa

Täytteeksi:

1,5 kg perunoita
kauramaitoa
margariinia
suolaa

+ n. 1 dl kauramaitoa ja 25-50 g margariinia piirakoiden voiteluun

Valmista taikina sekoittamalla jauhot ja suola sekä vesi. Laita taikina toviksi jääkaappiin vetäytymään. Tee täyte keittämällä kuoritut perunat ja muussaamalla ne kauramaidon ja margariinin kanssa. Muussi saa olla melko suolaista ja suht koht kiinteää.

Pyörittele taikina pitkulaksi ja leikkaa se n. 25-30 samankokoiseksi palaksi riippuen siitä, miten suuria piirakoita haluat. Pyörittele palaset palloiksi. Pulikoi pallot ohuiksi soikioiksi, täytä ja rypytä. Täyttämistä odottavat taikinapalat kannattaa peittää esim. muovipussilla tai kostutetulla leivinliinalla, etteivät ne ehdi kuivua. 

Paista piirakat n. 225 asteessa kunnes kuori on rapea ja muussi hiukan ruskeapilkkuista. Sulata margariini ja lisää siihen maito. Kasta piirakat kuumina seoksessa kokonaan. Anna piirakoiden vetäytyä leivinliinan alla ainakin 15 minuuttia ennen tarjoilua. 

6 kommenttia:

  1. Mitä, pilkataanko tässä sotiemme veteraaneja? Kiitos heidän sat nyt tehdä vegaanipiirakoita, muuten söisit hapankaalia.

    VastaaPoista
  2. If I understood right you used potatos here. Do you think it would be somehow possible to use soy milk + brown rice to create that porrage like effect? (usually I google these kinds of questions but I dont think that they are any popular in Engish speaking countries and my finnish isnt that good)

    VastaaPoista
  3. Krissu, you understood right, i used mashed potatoes made with oat milk, vegan marge and salt into a consistency that is firm enough to stay in the pies. The other alternative is indeed to use rice or barley porridge made with soya or oat milk. (To be honest I think I prefer the rice porridge filled pies myself!) Just to be on the safe side, here's the whole recipe in English:

    Vegan Karelian pies:

    4 dl (desilitres) rye flour
    2 dl wheat flour
    2,5 dl cold water
    1 tsp salt

    Mix the flours, salt and water into a dough. Set to cool in a fridge for a while. Make the rice porridge using plant based milk/or cook 1,5 kilos of peeled potatoes and when soft, mash together with oat milk, margarine and salt. Work the cooled dough into a long fairly thin strip. Cut into about 25 same sized pieces and roll them into little balls. Using a rolling pin, shape the balls into a thin, flat oval shapes and fill with porridge or mashed potatoes. Close the sides by pinching dough on each side; start from the middle and head towards the ends. (Remember to cover the dough balls that are waiting to be flattened; this dough dries up easily!) Bake in 225 Celsius until the pies are slightly brown. Dip the pies into a mixture of melted margarine and oat milk while they are still hot. Cover and let them cool down for a while.

    I hope this made more sense than a google translator!

    VastaaPoista
  4. Maito-voi-seoksessa kastaminen on SAVOLAISTEN traditio eikä kukaan oikea, itseään kunnioittava karjalainen voitele piirakoita muulla kuin voilla (tässä tapauksessa margariinilla). Turha jeesustella jos pseudoilee itsekin.

    VastaaPoista