sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Viisi eettistä tuoksuvalintaa

Kuva:www.bionature.fi


Rakastan hajuvesiä, erityisesti mausteisia, tömäköitä tuoksuja. Niitä onkin kertynyt peilikaappiin jo aika mittava kokoelma. Onneksi näinä valistuneina aikoina kenenkään ei tarvitse suhautella ihollensa eläinkokeilla testattua myrkkyä, vaan markkinoilla on runsaasti eettisesti tuotettuja, turvallisia tuoksuja. Tässä viisi vegaaniystävällistä tuoksumerkkiä, joita uhrautuvasti iloksenne kokeilin:

Kuva: www.bionature.fi


1) Honoré des Prés
Ranskalainen ekologinen tuoksusarja. Sarjassa on viisi Eau de Toilettea ja kolme Eau de Parfumea. Koko sarja on vegaaninen. Honoré des Présin parfyymeista ykkössuosikkini paikasta kisaavat onnistuneen porkkanainen Love Les Carrottes (kasvissyöjät ja porkkanat, you know...) ja jo ekotuoksujen klassikoksi kohonnut Vamp à NY, jonka vaniljainen tuoksu saa tuntemaan itsensä suurkaupungin kuumimmaksi kissaksi. Eau de Toiletteista suosikikseni nousi ehdottomasti savuinen Chaman's Party, joka on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan lempituoksuniKaikkien tuoksujen pysyvyys on todella hyvä, parfyymit tietysti säilyvät iholla hiukan pidempään kuin Eau de Toilettet. Sarjasta löytyy taatusti jokaiselle jotakin  - ja mikä parasta, kaikissa tuoksuissa on jokin juju. Yhdistä tähän vielä tyylikäs ulkoasu ja voilá.


Kuva: www.eccobella.com


2) Ecco Bella
Ecco Bella on amerikkalainen luonnonkosmetiikkaa valmistava yritys, jonka valikoimiin kuuluu myös neljä luomulaatuista Eau de Parfumea. Kaikki parfyymit ovat vegaanisia ja saavat tuoksunsa kukista, eteerisistä öljyistä, mausteista ja hedelmistä. Ecco Bellan tuoksut ovat Honoré des Présiin verrattuna ehkä hitusen perinteisemmin sekotettuja cocktaileja, mutta kylmäksi eivät nämäkään minua jättäneet: kaikissa tuoksuissa oli kuitenkin ytyä ja yllätystäkin. Lempparini tästä sarjasta on Ambrosia Eau de Parfum, jonka mausteinen tuoksu saa potkua mustaherukan nupuista. Kuulostaa hipiltä mutta tulos on hyvin sofistikoitunut! Ecco Bellan tuoksujen pysyvyys ei ole ihan napakymppi - erityisesti sitruksista Lemon Verbena Eau de Parfumia saa tuutata ylleen tosi usein.

Kuva: www.farfalla.fi


3) Farfalla
Farfallan viidestä luomuparfyymista sain testiin Auran, Nuvolan ja Shandranin. Kaikki Farfallan parfyymit ovat vegaanisia ja Farfallan tapaan tuotesisällön luomuprosentti on korkeampi kuin luomusertifioinnissa vaaditaan: tuoksujen ainesosista 98% on luomua. Testituoksuistani tykkäsin eniten itämaisesta Shandranista vaikka kaikki olivatkin toki miellyttäviä. Farfallan parfyymien hienoinen ongelma on ehkä se, etteivät ne erotu riittävästi toisistaan - kaikissa on jotenkin pohjalla sama pippurinen Farfalla-perustuoksu. Tuoksut pysyivät iholla kuitenkin hyvin.

Kuva: www.lush.fi


4) Gorilla Perfume at Lush
Lushin tuotteet eivät ole luomusertifioituja, mutta pääasiassa luonnollisia ainesosia sisältäviä. Lush on eläinkokeiden vastaisen kosmetiikan veteraani ja suurin osa yrityksen tuotteista sopii myös vegaaneille. Sitä paitsi ne tuoksuvat tosi hyviltä. Lushin parfyymiasiainosasto, Gorilla Perfume, tuottaa tasaista tahtia toinen toistaan erikoisempia parfyymeja, joita saa sekä kiinteinä että kahdessa pullokoossa. Ikirakkauksiani ovat Karma (joka tosin valitettavasti aiheuttaa bestikselleni aina astmakohtauksen) sekä Love, joka on seksiä pullossa. Sain testiin kiinteän Breath of God -tuoksun ja täytyy sanoa, että edelleen diggaan tuoksuistani nestemäisessä muodossa - kiinteän parfyymin tuoksu tuntui kovin heikolta ja katoavaiselta. Muuten Lushin parfyymit pysyvät iholla. Ja pysyvät. Ja pysyvät joskus vielä pesunkin jälkeen. Kaikki Lushin parfyymit eivät ole vegaanisia, vaikkakin kaikki ovat vegetaarisia.

Kuva: kauppa.ruohonjuuri.fi


5) Eteerinen patsuliöljy
Ihan tosi. Nuoruudessani jostain syystä varsinkin monet punkkaripojat tapasivat hölvätä itsensä yltä päältä patsuliöljyllä, joten ehkä siksi edelleenkin tykkään siitä. Tuoksu on toki tosi voimakas, mutta pehmenee nopeasti ja säilyy yllättävän hyvin. Edullista kukkarolle ja luomuna ostettuna myös ympäristölle. Jotenkin muistan muinoin käymältäni aromiterapiakurssilta ettei eteerisiä öljyjä kannattaisi laittaa suoraan iholle, joten jos on herkkäihoinen, eteerinen öljy kannattanee sekoittaa johonkin muuhun öljyyn ennen iholle laittoa. Punkkarit tietysti vastustavat aromaterapeutinkin auktoriteettia.

2 kommenttia:

  1. Hei! Tiedätkö, saako Ecco Bellaa tilattua muualta kuin heidän omilta sivuiltaan? Postimaksut olivat näemmä nousseet, ja tietysti kun rapakon takaa tilaa niin tullimaksut tulevat vielä päälle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Suomesta ei kyllä näytä saavan niin mistään, mutta Amazon.co.uk:sta löytyy - siten ainakin välttyy tullimaksuilta. Ja vinkkinä: Chic Veganissa (http://chicvegan.com/) on pian tämä sama postaus englanniksi ja siinä on nimenomaan Ecco Bellan tuoksujen arvonta, kantsii osallistua. Kerron sit blogin puolella kun arvonta alkaa!

      Poista