sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Eettinen talvitakkiVaikkapa Lontoossa saattaa talven yli pärjätäkin tyylikkäällä leoparditekoturkilla, mutta näillä leveysasteilla talvitakkiin kohdistuu aika monta vaatimusta. Sen pitäisi tietysti olla tarpeeksi lämmin sekä tuulen- ja kosteudenpitävä. Eikä tietty olisi pahitteeksi jos se myös näyttäisi hyvältä. Ja jos nämä vaatimukset vielä yhdistää toiveeseen eettisestä tuotannosta ja valmistusaineista, alkaakin neulan löytäminen heinäsuovasta tuntua piece of cake-duunilta.

Joskus sitä kuitenkin lykästää. Löysin nimittäin alkutalvesta itseni Hemp HoodLambin sivustoilta.  Hollantilainen Hemp HoodLamb on vaatefirma, jonka kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja eettisesti valmistettuja. Kokoelmasta löytyy niin naisten, miesten kuin lastenkin vaatteita. Talvitakeissa on yrityksen kehittelemä erityinen Satifur-vuori, joka on valmistettu hampusta, kierrätetystä muovista ja akryylistä. Kuvassa päälläni oleva Ladies Long Coat on kauttaaltaan vuorattu Satifurilla ja sanonpa vaan, etten ainakaan tämän talven kovimmilla (eli meillä Helsingissä suunnilleen miinus viidentoista asteen) pakkasilla ole vielä tarvinnut takin alle yhtä paitaa kummempaa kerrastoa. Takin ulkomateriaali on tehty luomuhampusta ja luomupuuvillasta. Lämpimyyden lisäksi palttoo on todella käyttömukava - siinä on paljon taskuja ja hauskoja yksityiskohtia kuten hihansuun resoreissa peukalonreiät, jotka leudommilla ilmoilla korvaavat hanskat. Sisävuoriin on myös piilotettu salatasku, joka onkin niin salainen että sitä on itsekin välillä hiukan vaikea löytää.

Ainoat miinuspisteet takille tulevat ehkä siitä, että meikäläisittäin väärin päin toimivaan vetoketjuun oli hiukan vaikea tottua. Tosin se, että koko vetoketju on asetettu sivuun lisää kummasti lämpöarvoa. Lisäksi irrotettava huppu napsahtelee neppareistaan irti ehkä liiankin helposti - huppu on tosi lämmin joten en aio lainkaan sitä irrotella. Kaiken kaikkiaan takki on minusta myös kivan näköinen ja ulkoasultaankin monikäyttöinen - tällä voi mennä yhtä hyvin töihin kuin pulkkamäkeen penskojen kanssa. Kiva myös, että värivalikoimassa oli muutakin kuin suomalaiset perustakkivärit musta, ruskea ja oliivinvihreä - oman takkini väri on Ocean Blue. Itse asiassa pomppani on saanut aika paljon ihailua ja kyselyitä niin tutuilta kuin tuntemattomiltakin, joten ehkä Suomessakin ollaan kyllästytty perinteiseen musta tai beige toppis-linjaan.

Valtameristä puheen ollen yksi valtava plussa Hemp HoodLambille on myös se, että he tekevät yhteistyötä radikaalin valaansuojelujärjestö Sea Shepherdin kanssa. HoodLambin erityisen Sea Shepherd-kokoelman tuotteiden myynnistä osa lahjoitetaan suoraan järjestölle. Lisäksi HoodLamb antaa Sea Shepherdin merenkävijöiden käyttöön lämpimiä huppareitaan ja takkejaan - sekin kertoo muuten jotain takkien säänkestävyydestä! Tässä Sea Shepherdin nokkamies, kapteeni Paul Watson duunipaikallaan HoodLambin hupparissa:


Kuva: hempworks.typepad.com

Sea Shepherdin infosivut ovat muuten ehdottomasti tsekkaamisen arvoiset - viimeisenä kahdeksana valaanpyyntikautena järjestö on onnistunut pelastamaan 3600 valaan elämän. Tänä vuonna linja on vielä tiukempi: Antarktikselle sijoittuva neljällä aluksella toteutettava kampanja on nimeltään Operation Zero Tolerance. Respect!

9 kommenttia:

 1. Ihana! Saaks noita Suomesta?

  VastaaPoista
 2. Mun mielestä talvitakit on ehkä yks haastavimmista asioista mitä ihminen joutuu eläessään ostamaan ja sä oot kyllä tehnyt ihan huippulöydön! Tosi hieno! Ja sun päällä tosi söpö :)
  Mitä maksoi? Entä positus? Niin, vai saako niitä suomesta?

  VastaaPoista
 3. Olen kyllä tosi tyytyväinen takkiini! Pinkkis, olet oiekassa, talvitakin on tosi kinkkisiä - mä olen monta vuotta mennyt kerrospukeutumisella ja erilaisilla melkein hyvä takki-yhdistelmillä. Suomessa on kyllä HoodLamb-jälleenmyyjä (www.huudeilla.fi) mutta niillä ei ole tota pitkää takkia, joku muu malli kyllä. (Mut ne ei kyllä yhtään tajua mainostaa eettisyyttä niitten sivuilla!) Takki näytti olevan nyt alessa, 275 € eli silti aika tyyris, mutta eiköhän se ole aika kestäväkin. Ja joka tapauksessa olen tosi iloinen ettei tarvitse enää kikkailla niin monen kerroksen ja hupparin ja ties minkä kanssa!

  VastaaPoista
 4. huudeilla nettikauppa on toistaseks päivittämättä mutta liikkeistä löytyy paljon enemmän tavaraa. Longcoat versiota löytyy myös. Joten jos suomesta haluaa ostaa niin kannattaa soittaa lähinpään liikkeeseen josko sieltä voisivat kertoa todellisen väri/koko tilanteen. (hempsteri: Oulu, JKL, Tre ja Koala: hki)

  VastaaPoista
 5. minäki katselin tuollaista takkia, mutta TARKENEEKO sillä täällä oulussa, -25 pakkasilla ja meneekö siitä tuuli läpi???? sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulussa en ole kyllä tällä takilla käynyt mutta meillä Helsingissäkin on ollut pariakymmentä astetta miinusta ja ainakin täällä olen pärjäillyt. Tuulenpitävyys on just se juttu, meillä on aina merituuli (niinkuin varmasti teilläkin) ja tämä palttoo tosiaan pitää tuulta.

   Poista
  2. ok, kiitos! eilen aamullakin -28....

   Poista
  3. Auts! Tuntuu kyllä ettei kevät tule tännekään tänä vuonna...

   Poista