sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Viisi syytä mennä Edinburghiin

Kuva: en.wikipedia.org
Jos suunnittelette keväisen kaupunkiloman kohdetta, voin vilpittömästi suositella Edinburghia. Skotlannin pääkaupunki on ikivanha mutta vireä ja juuri sopivan kokoinen otettavaksi haltuun lyhyehkönkin loman aikana. Nähtävyyksistä ja shoppailupaikoista ei ole pulaa. Tässä viisi kohdetta joita ette ehkä löydä opaskirjoista!


1) The Auld Hoose (23-25 St. Leonard Street)

Kuva: www.geos.ed.ac.uk
Ehta skottipubi, joka huiman viski- olut- ja siiderivalikoimansa lisäksi tarjoaa myös vegaaniruokaa. Oletteko kuulleet käsitteestä all day breakfast ? Noh, ainakin Skotlannissa iltaviiteen pubeissa tarjottava tömäkkä aamiainen on ihan normijuttu. Jos on kova nälkä, syökää vegaaniaamiainen koko komeudessaan: vegemakkaroita, sieniä, vegehaggista, röstiperunoita ja papuja tomaattikastikkeessa. Muuta ei sitten tarvitse sinä päivänä syödäkään. Tarjolla myös nachoksia, burritoja ja muuta kyytipoikaruokaa. Slàinte!


2) Nicolson StreetTämä katu on kokonaisuudessaan kirpputorihain paratiisi. Nicolson Streetin varrella on charity shop toisensa jälkeen: kodittomien hyväksi toimiva Shelter, reilua kauppaa edistävä Oxfam, vähävaraisten lemmikinomistajien eläinlääkärilaskuissa avustava PDSA... You name it. Varaa mukaan varma tyylitaju, runsaasti aikaa ja kohtuullinen määrä puntia!


3) The Baked Potato Shop (56 Cockburn Street)


Taas nälkä?! Noh, tästä mestasta et poistu nälkäisenä. The Baked Potato Shopista saa paitsi kosolti erilaisia herkullisia vegaanisia täytteitä valtaville uuniperunoille, myös Edinburghin erikoisuuksia: haggisamosoja. Myynnissä myös täytettyjä leipiä, kakunviipaleita ja erilaisia juomia. Mikään ei ole sadepäivänä parempaa sapuskaa kuin tulikuuma uuniperuna. Ja sadepäiviähän Skotlannissa riittää!


4) Word Power Books  (43-45 West Nicolson Street)


Jos olet vailla hengenravintoa, pistäydy Word Power Bookissa. Riippumaton kirjakauppa tarjoaa mahtavan valikoiman romaaneista ja tietokirjoista toimistotarvikkeisiin - ja valikoimassa on asennetta. Tarvitsetko kirjan mehiläisistä tai 1800-luvun anarkisteista? Täältä löytyy. Vai kiinnostaako feministinen runous? Hyllyssä. Onneksi sieltä hyllystä löytyy ihan vaan kevyttäkin kirjallisuutta sekä mahtava valikoima kasvis- ja vegaanikeittokirjoja. Niin, ja kiinnostavin kokoelma outoja seinäkalentereita mitä ikinä olen nähnyt! (Kuvassa muuten myös Edinburghin parhaan tatuoijan liike. Sen omistaja on vastuussa suurimmasta osasta omista tatuoinneistani ja on sivunmennen sanoen myös vegaani.)


5) Real Foods (37 Broughton Street & 8 Brougham Street)


Kotiinviemisiä? Tsekkaa Real Foods. Ekokauppaketju on vähän kuin paikallinen Ruohonjuuri, mutta isompi. Ruokaa, juomaa, kosmetiikkaa, superfoodeja, vitamiineja, kirjoja... Ja meikäläisistä ekokauposta poiketen myös alkoholia. Jos sää sallii, hae täältä piknikeväät pasteijoista luomuvalkkariin ja kapua ylimmäisessä kuvassa siintävälle tuliperäiselle kukkulalle, joka tunnetaan nimellä Arthur's Seat. Ihan vaan muuten Trivial Pursuit-knoppina: kukkulan nimellä ei ole mitään tekemistä englantilaisten tarujen kuningas Arthurin kanssa, vaan se tulee gaelinkielisestä korkeaan paikkaan viittaavasta nimestä Àrd na Saighde. Ettäs tiedätte!

2 kommenttia:

  1. Ooh, tekee jo mieli lähteä reissuun! Löytyisiköhän kaupungista myös vähävaraisemmalle matkaajalle sopivaa yösijaa - hostelleja vaikkapa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti löytyy! Muistaakseni aika keskustassa on ainakin joku Backpackers-niminen halpa hostelli ja muitakin varmasti löytyy. Kantsii tsekata www.visitscotland.com!

      Poista