sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Vegaaninen tonnikala-salamipizza



Vietin hauskan viikonlopun Turussa: siihen kuului samppanjaa ja taidenäyttely sekä pleikkarinpeluuta ja punk-keikka. Kulttuuria ihan parhaimmillaan siis. Pistäydyin alkuasukasoppaiden kanssa myös Vegetukun liikkeessä, josta ostin mm. Vantastic Foodsin Veggie Tuna -nimistä vegaanista tekotonnikalaa. Jep, friikkiä!

Pääosin soijasta valmistettu tuote muistutti kyllä koostumukseltaan tonnikalaa tai muuta sen sellaista hiukan höttöistä lihaa, mutta maulla tuskin olisi huijannut normaalijärkistä kissaa. Paitsi että paketin avatessa tuoksu kieltämättä oli etäisesti kissanruokamainen. Lämmitettynä tonnikala-wannabe-asia kyllä toimi ihan jees - ei mitenkään kauhean kalaisa edelleenkään, mutta koostumus sopi pizzaan kuin... kuin kala veteen!

Opin muuten verrattomalta Rouva V:ltä, että hyvän pizzan salaisuus on itse tehty tomaattikastike. Toimii - ihan taatusti pikku vaivansa arvoista.

Vegaaninen tonnikala-salamipizza

Pizzapohja:

3 dl vettä
6 dl jauhoja (spelttiä ja vehnää)
0,5 ps kuivahiivaa
suolaa
loraus öljyä

Tomaattikastike:

1 prk tomaattimurskaa
2 valkosipulinkynttä
2 tl ruskeaa sokeria
suolaa
basilikaa
rosmariinia
mustapippuria
öljyä

Täytteet:

1 ps Veggie Tunaa
1 pkt vegaanista salamia
0,5 ananasta tai 1 prk ananasta paloiteltuna (Bionan luomuananakset ananasmehussa on ehdoton lemppari)
1 tomaatti
n. 1 kiekko sulavaa soijajuustoa raastettuna

Valmista pizzapohja sekoittamalla hiiva pariin desiin jauhoa. Sekoita hiukan kädenlämpöistä lämpimämpään veteen hiiva-jauhoseos, suola ja pikku hiljaa loput jauhoista. Lisää lopuksi loraus öljyä. Aseta taikina lepäämään peitettynä lämpimään, vedottomaan paikaan.

Valmista tomaattikastike:pilko valkosipulit, sekoita kaikki aineet keskenään kattilassa ja anna kiehua tovi. (Mitä kauemmin kastike porisee, sen parempi.) Hienonna vegetonnikala sormin hiutaleiksi, pilko salamit, tomaatti ja ananas, jos käytät tuoretta, ja raasta juusto. Alusta taikinaa hetkinen jauhoitetulla alustalla, ja kaulitse sitten levyksi suoraan leivinpaperin päällä ja siirrä paperi taikinoineen uunipellille. Levitä kastike pizzapohjan päälle ja ripottele sitten seuraavaksi "tonnikala", salamiviipaleet, ananas ja tomaatti. Ripottele lopuksi juustoraaste pizzan päälle. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

5 kommenttia:

  1. Ja jos on kova nälkä tai kiirus, niin valmiit pastakastikkeet tölkissä ajaa saman asian. Mutta ei ei ei ikinä pelkkää tomaattimurskaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niitä saa nykyään luomunakin joitain ihan ok-malleja. Olikohan se Pirkan joka oli yllättävän hyvä.

      Poista
  2. Syön usein paahdettuja leipiä sinisellä keijulla ja oluthiivalla ja kissa tulee usein innoissaan nuolemaan lautaselta leipähikeä ja tipahdellutta oluthiivaa. Ihmettelin tätä kovasti, mutta sitten sain tietää, että joku samantyyppinen ravintohiiva on tosi yleinen raaka-aine kissanruoissa. Oiskohan siis vegetunassakin oluthiivaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No täähän vois selittää monta juttua. Esimerkiksi sen, miksi mun vanhempien kissavainaa söi mielellään Tartexia!

      Poista
    2. Meidän tallikissatkin murtautui kaapinovien läpi ja varasti tartex-ruikkarit, vaikka ne ois pakannu miten. Mä kyllä oon luullut, että se johtuu tartexin maksamakkaramaisuudesta...

      Poista