sunnuntai 4. tammikuuta 2015

KarjalanpiirakatKyllä kuulkaa vanha kansa tiesi mitä teki, kun keksi nämä vegaaniset perunapiirakat. Jos ei pottutäyte maita, niin täytteeksi voi keittää myös litran verran riisipuuroa. Puuro kannattaa keittää riisimaitoon - senhän tiesi jo vaka vanha Väinämöinenkin!

Karjalanpiirakat

4 dl ruisjauhoja ( kannattaa siivilöidä)
2 dl vehnäjauhoja
2,5 dl kylmää vettä
1 tl suolaa

Täytteeksi:

1,5 kg perunoita
kauramaitoa
margariinia
suolaa

+ n. 1 dl kauramaitoa ja 25-50 g margariinia piirakoiden voiteluun

Valmista taikina sekoittamalla jauhot ja suola sekä vesi. Laita taikina toviksi jääkaappiin vetäytymään. Tee täyte keittämällä kuoritut perunat ja muussaamalla ne kauramaidon ja margariinin kanssa. Muussi saa olla melko suolaista ja suht koht kiinteää.

Pyörittele taikina pitkulaksi ja leikkaa se n. 25-30 samankokoiseksi palaksi riippuen siitä, miten suuria piirakoita haluat. Pyörittele palaset palloiksi. Pulikoi pallot ohuiksi soikioiksi, täytä ja rypytä. Täyttämistä odottavat taikinapalat kannattaa peittää esim. muovipussilla tai kostutetulla leivinliinalla, etteivät ne ehdi kuivua. 

Paista piirakat n. 225 asteessa kunnes kuori on rapea ja muussi hiukan ruskeapilkkuista. Sulata margariini ja lisää siihen maito. Kasta piirakat kuumina seoksessa kokonaan. Anna piirakoiden vetäytyä leivinliinan alla ainakin 15 minuuttia ennen tarjoilua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti