keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Sukupuolilegot




Olin eilen lasten kanssa kaupungilla törsäämässä esikoisen synttärilahjaksi saamaa lahjakorttia. Lahjarahoilla ostettiin koulureppu ja tennarit, mutta olin luvannut että sitä voi käyttää myös paketilliseen tämän hetken kuuminta hottia, eli pikkulegoja.

Stockan leluosasto oli sitten viime näkemän muuttunut Hamleys -ketjun omistamaksi. (Ehkä olikin muuten hyvä käyttää lahjakortti ennen kuin Stockmann tekee anttilat.) Lelukaupoissa asioidessa ärsyttää aina aivan helvetisti se, miten lelut on sukupuolijaoteltu. Pinkkiä prinsessaa ja eskari-ikäisten glittermeikkejä tyttöpuolisille lapsille, ja maastokuvioista toimintaa poikapuolisille. Hamleys ei ehkä ole tästä kaikkein räikein esimerkki, mutta selvä teemoitteluhan sielläkin on. 

Legotkin löytyvät nykyään eri hyllyistä oletetun ostajan jalkovälivarustuksen mukaan. Tytöille on pinkit Friends -legot, joiden taipumattomat ja ei-muunneltavat hahmot pitävät pullakioskeja ja hoitavat kaninpentuja. Poikien puolella on supersankareita, koottavia avaruusaluksia ja pikkuisia pyssyjä legoukkeleiden käteen. Legoilla on myös ilmeet. Ne joilla on parta, ovat tuiman näköisiä. Ne, joilla on huulipunaa, hymyilevät leveästi. Hyllyjen välissä on pieni sukupuolineutraali alue, muutama aneeminen paketti niitä "peruslegoja", eli rakennuspalikoita ja -osia.

Ennen ei totta vieköön ollut kaikki paremmin. Sukupuoliroolit ja -odotukset olivat monella tapaa räikeämmät silloin, kun minä olin pikkulegoiässä. Koulussa kiltit tytöt istutettiin villien poikien viereen rauhoittamaan tilannetta. Tytöt eivät ainakaan pikkupaikkakunnilla edes unelmoineet skeittauksesta. Yhteiset liikuntatunnit olivat perverssi ajatus. 

Legot olivat kuitenkin aika neutraaleja. Keltaiset naamat hymyilivät aina, oli hahmo sitten leikissä junaryöstäjä tai merenneito. Tosin oletettu neutraalius saattoi johtua siitä, että legot oli ehkä suunnattu lähinnä pojille. Kun tytöt tulivat siihen mukaan näpertelemään, oli pakko tehdä hahmoja myös tyttöjä kiinnostavista asioista, kuten kodinhoitohuoneesta. 

Onneksi legoilla, kuten kaikilla leluilla, voi kuitenkin myös rikkoa rajoja. Pitkäsääriset friends -tyttelit voivat osallistua avaruusvalloitukseen. Darth Vaderilla voi olla rusettipäinen lemmikkikani. Ostin lopulta lapsille yhteiseksi legopaketin, jossa Batman ja Supermies taistelevat. Kuopus ihmetteli, että mistä ne oikein tappelee. En tiennyt. Hartaan pohdinnan jälkeen poikani totesi vakavana, että varmaan siitä kummalla on hienommat vaatteet.


2 kommenttia:

  1. Lapsena en tiennyt, että legoista oli olemassa sarjoja kun meillä oli kolme isoa muovilaatikollista osia :D Vasta aikuisena tajusin, että niitä on erilaisia sarjoja. Kehtaan väittää ison valikoiman erilaisia osia olleen mielikuvituksen kannalta todella hyvä juttu, koska niistä tuli rakenneltua vaikka ja mitä :)

    ps. viisas poika!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Onneksi ne eri pakettien osat tuppaa sekaantumaan ja tuloksena on sitten kuitenkin läjä osia, joista pitää ja voi itse tehdä mitä vaan.

      PS. Mun mielestä Batman on kyllä tyylikkäämpi!

      Poista