keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Porkkana-appelsiinimuffinsit



Olemme lähdössä huomenna Skotlantiin sukuloimaan; luvassa siis postauksia erityisesti Edinburghin vegaanimeiningeistä! Matkaa silmälläpitäen tein näistä eväsmuffinseista hiukan tavallista terveellisempiä käyttämällä spelttijauhoja ja kookossokeria. Kokeilin myös ensimmäisen kerran psylliumia ja se tosiaan teki leipomuksista vähemmän murenevia - vähän harmi sikäli että tykkään murustuvista muffinsseista! Mutta luulen, että esimerkiksi kääretorttukokeiluissa se on varmasti tosi jees. (Tämä psylliumhan on siis tehty jauhetuista ratamon siemenistä ja erityisesti keliaakikot käyttävät sitä leivonnassa sitomaan ja kuohkeuttamaan. Sitä saa nykyisin ostaa aikas lailla peruskaupoista samanlaisissa purnukoissa kuin leivinjauhetta.)

Kauniinpia näistä olisi varmaan saanut sokerikuorrutteella ja askartelemalla marsipaanista päälle vaikkapa porkkanoita, pupuja tai Eiffeltorneja, mutta kun nämä nyt ovat tällaista matkamuonaa nin en tällä kertaa viitsinyt...

Porkkana-appelsiinimuffinseihin tarvitset:

1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
1 porkkana
4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 rkl kookossokeria
0,5 tl vaniljajauhetta
2 tl kanelia
3 dl rusinoita
1 dl soija- tai kauramaitoa
150 g margariinia sulatettuna
(1 tl psylliumia)

Raasta porkkana ja appelsiinin kuori. Purista mehu sekaan. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet psylliumia lukuunottamatta. (Jos käytät psylliumia, sekoita se ensimmäiseksi maitoon - sen pitää turvota noin 10 minuuttia.) Lisää jauhoihin rusinat ja sitten porkkana-appelsiinisekoitus. Lisää maito. Sekoita lopuksi joukkoon sulatettu margariini. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Taikinasta tulee n. 13 muffinssia sellaisilla paperisilla perusmuffinivuoilla. Miksi muuten tämä typerä "muffini" on jotenkin virallinen termi?! Muffinssi on paljon kivempi sana. Muffinssi! Muffinssi! Muffinssi!

3 kommenttia:

  1. Haa, minullekin tuo muffinssi sana on paljon luontevampi. Olisiko meidän ikäistemme juttu, tuumin. Silloin lapsena tuon sanan opin.
    Jotenkin se vain on alkanut kuulostaa omissakin korvissa vähän vanhahtavalta ja sitten saanut tuntemaan itsenikin vähän vanhahtavaksi...
    kiemurrellen olen sitten vältellyt sitä sanaa ja vääntänyt sen muffariksi..paitsi, että onko tuo muffari nyt sitten jotenkin parempi muka.. Jouduinkin nyt sitten ikäkriisiin ;)

    VastaaPoista
  2. Olen varma, että tälle leivonnaiselle on annettu jokin suomenkielinen nimi. Vuokale, kohole, pöyhöle? Muffinssi on aivan liian hauska ja vierasperäinen. Pölvästi muffini on varmaan jokin akkainlehtien väännös.

    VastaaPoista
  3. Pöyhöle oliskin hyvä. Tai asiallisen oikeakielisesti vaikka vuokaleivonnainen...

    VastaaPoista