perjantai 25. toukokuuta 2012

KynsilakkaaEn oikein tiedä mitä ajatella tuosta. Kuvassa ovat sunnuntaina kolme vuotta täyttävän tyttäreni palleroiset jalat. Hän halusi kynsilakkaa koska naapurin tytölläkin oli (aargh, joko se alkaa?!) ja myönnyin siihen, että varpaisiin saisi laittaa. Hän valitsi itse tuon Benecos- luonnonkosmetiikkasarjan violetin sävyn. Halusin että lakka olisi edes suht myrkytöntä - lakattuani tyttöni kynnet tosin kurkistin nettiin ja huomasin että kynsilakkaa ei ole sertifioitu luonnonkosmetiikaksi, vaikka muut Benecosin tuotteet ovat... Noh, ainakaan siinä ei ole formaldehydiä eikä ftalaatteja.

En oikein tiedä, miksi tyttäreni maalatut kynnet tuntuvat jotenkin hiukan vastenmielisiltä muutenkin kuin kemikaalien suhteen - käytänhän itsekin toisinaan lakkaa. Eikä kolmivuotias nyt tietenkään ajattele että ooh, seksikkäät varpaat tai että tämä nyt on tällainen naisten juttu, vaan ihailee vilpittömästi ja viattomasti kivaa väriä. Kaipa minunkin pitäisi lopettaa ylianalysointi. Kynsilakkaahan se vaan on loppujen lopuksi. Ja jos poikanikin haluaa tulevaisuudessa kolmivuotispäivänsä kunniaksi kynsilakkaa varpaisiinsa niin saamansa pitää.

Kynsistä puheenollen, kuulin kovin huolestuttavan jutun ystävältäni. Hän oli käynyt toista lastaan odottaessaan ultraäänessä, jota tekevä kätilö oli kertonut että rakennekynsien ja sikiöiden sormien ja käsien epämuodostumien yleistymisellä tuntuisi olevan selvä syy-yhteys. Kätilöt olivat ryhtyneet keskenään kummastelemaan näiden tietynlaisten epämuodostumien (sormien tai jopa koko kämmenen puuttuminen) tihentynyttä esiintymistä ja huomanneet, että tällaisia vauvoja oli useimmiten äideillä, jotka käyttivät ja teettivät raskausaikana rakennekynsiä. Tästä on kuulemma meneillään ihan virallinenkin tutkimus, mutta asiasta ei ole vielä julkisesti hiiskuttu koska epäilyä ei ole varmistettu. Kukin tietysti taaplaa tyylillään, mutta minulle rakennekynnet ovat olleet vieras ajatus jo ennen tämän huhun kuulemista - jo kynsibaarien ovella tuntuu melkoinen myrkynkäry. Enkä tosiaan haluaisi omien kynsieni pehmenevän ja liuottuvan pikkuhiljaa olemattomiin liimoista sun muista!

Toisaalta en kyllä myöskään haluaisi liittyä tulevia ja olevia äitejä syyllistävään kerkeään kuoroon. En esimerkiksi itse kemikaalien pelossa raidoittanut hiuksiani raskausaikoinani mutta meikkiä kyllä jonkin verran käytin, tosin pääasiassa luonnonkosmetiikkaa. Kaippa jokainen saa päättää itse nämä jutut - mutta kyse onkin siitä että saatavilla pitäisi olla riittävästi tietoa, jonka varassa päätökset tehdä.

4 kommenttia:

 1. Hei, lakka pikkulapsen varpaissa tuskin aiheuttaa mitään kamalaa. Kynsistudiot ovat pelvoittavia ja ne tulokset kanssa. Tänään juuri näin sentinpaksut rakennekynnrt, kyllä teki häijyä. Olin juuri aikaisemmin joutunut multatöiden takia siivoamaan omat luomuni, "porsimo"kyntyyseni, pesuharjan ja saippuan avulla.

  VastaaPoista
 2. Toi varmistinteksti on niinkin omituista, olen varma, että suuri osa kommenteista juuttuu siihen.

  VastaaPoista
 3. Kynsilakkoja ei pysty tuottamaan täysin luonnonkosmetiikaksi, joten siitä johtuu puuttuva merkki :)
  Lisää aiheesta mm. täällä: http://uusimusta.squarespace.com/etusivu/2011/6/27/miten-kynsilakka-muka-voi-olla-luomua.html
  ja täällä: http://www.kemikaalicocktail.fi/2012/05/4498/
  Anteeksi linkkitulva ja ihanaa alkanutta kesää!

  -Sassy

  VastaaPoista
 4. Kiitos linkeistä Sassy! Olikin jääny toi kynsilakka-asia Kempparista lukematta vaikka muuten sitä seuraankin. Toi Benecosin lakka on kuitenkin aikas hyvälaatuista minusta verrattuna esmes Santen lakkaan joka oli suht kehnoa, liuskottui heti pois.

  VastaaPoista