perjantai 18. toukokuuta 2012

Vauvalle ruokaa



Tuota kaikkea ja paljon muuta voi seitsenkuinen syödä! Olen noudattanut sekä esikoisen että kuopuksen kiinteisiin ruokiin siirtymisessä enemmän tai vähemmän väljästi ravitsemusterapeutti Sandra Hoodin pätevän kirjan Feeding your vegan infant - with confidence (ytimekäs nimi, eikö totta!) ohjeita. Esikoisella oli hiukan atooppinen iho joten tarjoilin hänelle uusia ruoka-aineita vähän konservatiivisemmassa tahdissa kuin nyt pian seitsenkuiselle kuopukselle, johon kaikki tuntuu uppoavan ongelmitta.

On aika monta hyvää syytä tehdä vauvanruoka itse. Ensinnäkin silloin tietää, mitä ruuassa on: minä ainakin syötän lapsillenikin mieluusti luomuruokaa. Toiseksi kaupan vegaaniset vauvanruuat eivät ole kovin innostavan oloisia. Esimerkiksi vauvalle tärkeää proteiinia ja rautaa niissä ei välttämättä juuri ole. Ja koska vauva syö suht vähän, haluan ruuan olevan ravitsemuksellisesti täyttä tavaraa. Lisäksi huomasin tällä toisella vauvanruokintakierroksella löytäväni vauvan ruokakokeiluista vinkkejä myös aikuiseen makuun! Esimerkiksi cashewpähkinät, joista en ole koskaan erityisemmin välittänyt sellaisenaan, ovat ihania tahnoissa ja kastikkeissa.  Tässä muutamia esimerkkejä ravitsevista vauvanruuista, joiden jämät maistuvat vanhemmillekin.

Aprikoosi-cashewkerma:

kourallinen cashewpähkinöitä
muutama aprikoosi

Liota pähkinöitä ja aprikooseja vesitilkassa yön yli tai ainakin muutama tunti. Tehosekoita haluamasi paksuiseksi mössöksi. Toimii myös taateleilla tai banaanilla. Aprikooseissa ja muissa kuivahedelmissä on mukavasti rautaa ja cashewpähkinöissä hyvää rasvaa ja proteiinia. Sitä paitsi tämä kerma on niin hyvää, että ajattelin kokeilla sitä johonkin jälkiruokaan!


Mustikka-kvinoapuuro banaanilla:

kvinoahiutaleita (tai suurimoita, jolloin keittoaika hiukan pidempi)
mustikoita
banaania

Keitä kvinoapuuro, tehosekoita joukkoon mustikat ja banaani. Kvinoassa on rutkasti kalsiumia ja rautaa, jonka imeytymisestä tuoreet marjat tai hedelmät auttavat.


Linssi-perunamuussi mantelivoilla

1 peruna
1 porkkana
noin 0,5 dl  punaisia linssejä
1-2 tl mantelivoita (saatavilla valmiina, mutta voi tehdä myös itse tehosekoittamalla paahdettuja manteleita vesitilkan kanssa)

Keitä peruna, porkkana ja linssit vähässä vedessä. Lisää mantelivoi ja tehosekoita. Mantelin maku sopii perunaan niin hyvin, että ehdottomasti lisään mantelivoita seuraavan kerran aikuistenkin perunamuussiin!


Muutama päivä sitten uskaltauduin antamaan vauvalle ensimmäisen kerran samaa ruokaa kuin muulle perheelle: mössättyä munakoiso-linssipataa, josta oli jätetty suola pois. Hyvin maistui tomaatista, sipulista ja valkosipulista sekä mausteyrteistä huolimatta. Olenkin lisännyt vauvan omiin soseisiin hiukan yrttimausteita kuten timjamia ja basilikaa. Ei kai se vauvankaan suu tuohesta ole!


5 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeista! Aprkoosicashew -kermaa aion kylla kokeilla, tosin joudun varmaan korvaamaan aprikoosin jollain, koska jostain syysta lahimarketit eivat myy tuoretta aprikoosia ollenkaan (!!???).

    VastaaPoista
  2. Ihanat eväät vauvalla, kelpaisi minullekkin :b
    Ja mahtavaa, että vauvalle ruoka maistuu. Muistan sen huolen määrän, kun ei tuo meidän Pieni meinannut oikein mitään syödä. Näin jälkeenpäin ajateltuna ihan turhaan panikoin, kun vilkas ja villihän tuo aina on ollut ja kasvanutkin.

    VastaaPoista
  3. Hanna: aprikoosit olivat kuivattuja - sori, unohdin näemmä mainita ohjeessa! Tuoretta aprikoosia en minäkään ole nähnyt kuin ulkomailla, en tosin Skotlannissa! :)

    Paula: vauvan/taaperon ruokkiminen on kyllä minustakin hiukan hermoja raastavaa, kun tosiaan tulee välillä niitä kausia ettei mikään näytä uppoavan sinne suuhun. Kummasti ne silti jaksaa vipeltää!

    VastaaPoista
  4. Ooh, laita tämmösiä ohjeita tänne enemmänkin! Mä odotan vallan kauheesti, että oma rääpäleeni alkaa syömään kiinteitä, olen jo viikkotolkulla lueskellut aiheesta (sitä Hoodin kirjaa en ole vielä saanut aikaiseksi hankkia, nyt tarttee kyllä laittaa tilaukseen viimeistään) ja haaveillut ajasta kun pääsen kokkailemaan mössöjä ja puuroja. Kuulostaa tietysti hullulta, mutta koska olen tahtomattani joutunut syöttämään tyttörukalle korviketta, niin 4 kk eteenpäin pystyn sentään itse vaikuttamaan siihen, että lapseni saa tuoretta, terveellistä ja puhdasta ruokaa, vaikka äidinmaitoa ei saakaan kuin säälittäviä määriä. Jollain se pettymys näemmä tarttee sitten kompensoida.

    Niin, ja tuoreiden aprikoosien sesonki täällä pohjolassa on kovin lyhyt, niitä on hetkosen aikaa myynnissä loppukesästä, joskin ulkomailta tuotettuja tietenkin.

    VastaaPoista
  5. Se on kyllä kivaa kun voi laittaa vauvalle sapuskaa. Harmi vaan ettei vauvaa aina huvita/kiinnosta syödä jotakin ihanuutta mitä on vaivalla väsännyt. Mut tällä toisella kierroksella oonkin sitten tehnyt semmosta sössöä minkä voi itte pistellä poskeen jos vauva ei ymmärrä hyvän päälle!

    VastaaPoista