lauantai 23. kesäkuuta 2012

Jouluista juhannusta: pipariporkkanakakku



Älkää nyt kertoko kenellekään, mutta tottavieköön löysin jääkaapin perukoilta viime joulusta tähteeksi jääneen piparkakkutaikinan. Taikina oli vielä ihan ok, joten tekaisin siitä juhannuskakun. Jos olet niin tarkka huushollinpitäjä ettei sinun jääkaapistasi löydy puoli vuotta vanhaa piparitaikinaa, voi sen varmaan kakussa korvata murustamalla taikinan joukkoon paketillisen valmispipareita. Piparitaikinasta kyllä tulee kakkuun aika herkullisia klönttejä, joten kantsii miettiä pari kertaa siivoaisiko sittenkään sitä jääkaappia!

Pipariporkkanakakkuun tarvitset:

3 porkkanaa
1 sitruunan mehu
4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 dl (intiaani)sokeria
2 tl kanelia
2 dl rusinoita
2 tl soodaa
2 dl soijajugurttia
2 tl omenaviinietikkaa
150 g margariinia sulatettuna
n. 2 dl kauramaitoa

n. 200 g piparkakkutaikinaa ta paketti valmispipareita (esim. Anna's).

Raasta porkkanat ja sekoita joukkoon sitruunamehu. Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon rusinat. Sekoita soijajugurtti ja etikka keskenään ja lisää taikinaan.  Lisää sulatettu margariini ja lopuksi maito. Kaada puolet taikinasta voideltuun vuokaan. Murustele piparitaikina tai piparit vuokaan kakkutaikinan päälle ja lisää loput taikinasta. Jos piparitaikinaa jää jäljelle, voit koristella kakun tekemällä taikinasta ihan normipipareita - valmiit piparkakkumurutkin varmaan toimivat rapeina koristeina.  Paista 175 asteessa noin 45  minuuttia.

Taikina on aika iso joten siitä sai myös soman ja kontekstiin sopivan pikkukakun tyttären Linnanmäeltä voittamalla kakkumuotilla:



Hauskaa juhannusviikonloppua kaikille! Juhannuspyhien jälkeen saatatte kuulla kummia vegaanisista puukengistä, joiden etsimiseen olen omistanut elämästäni suhteettoman paljon aikaa...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti