tiistai 26. kesäkuuta 2012

Vegaanisten puukenkien metsästys

Kuva: Chameleon Clogs


Hyvännäköisiä, vegaanisia ja eettisiä puukenkiä on vaikeampi löytää kuin Graalin maljaa. Uskokaa pois, olen omistanut elämästäni monta tuntia niiden etsimiseen. (Itse asiassa voisin antaa omaelämäkertani nimeksi The Quest for Vegan Clogs, sen verran paljon on tullut tihrusteltua ulkomaisiakin nettikenkäkauppoja.) Puukenkien ongelmat ovat yleensä vegaanivinkkelistä tällaisia:


a) Puukengät ovat hyvännäköiset mutta eivät vegaaniset. Kuten Swedish Hasbeens, Maguba jne. Olen jopa ottanut yhteyttä joihinkin ruotsalaisiin puukenkävalmistajiin ja tiedustellut mahdollisuutta saada ei-nahkaisia puukenkiä. Tyvärr inte on yleensä ollut vastaus.


b) Kengät ovat vegaaniset ja hyvännäköiset mutta eivät itse asiassa puukengät. Tällaisia myy esimerkiksi vegaanikauppa Alternative Outfitters:

Kuva: Alternative Outfitters.


Tyylissä on sitä rouhevuutta mitä kaipaan mutta pohja on puujäljitelmää. Ja minä kun rakastan nimenomaan sitä puun tuntua ja näköä tassujeni alla.


c) Popot ovat vegaaniset mutta eivät hyvännäköiset. Vai mitä tykkäätte näistä tanskalaisen Sanitan tai brittiläisen Ethical Waresin klopottimista? Tässäpä tukevaa tätityyliä Sanitan tapaan:


Kuva: Sanita.Entä kertoisiko joku Ethical Waresin tyypeille, että vegaanisissakin puukkareissa voisi kuitenkin olla munaa?

 Kuva: Ethical Wares.Sitten on vielä ne viilupuupohjaiset pornokorkkari-henkiset, hinnoista päätellen hikipajoissa duunatut jutskat, joita joissakin verkkokenkäkaupoissa tarjoillaan puukenkinä.  Minä haluan puukkarini coolina mutta reiluina ja käyttömukavina kiitos.  Ninpä olinkin jo alistunut ajatukseen että vegaanisia puukenkiä ei ihan hetkeen tule minun kenkäkokoelmaani.

Mutta nyt kuulkaa alkaakin tunnelin päässä näkyä valoa. Törmäsin nimittäin amerikkalaiseen, puukenkiä tilaustyönä valmistavaan Chameleon Clogs- yritykseen surffaillessani  Etsyssä.  Chameleon Clogsin mallistosta löytyi lupaavan näköisiä, käsin tehtyjä tekstiilipäällysteisiä puukenkiä.  Puljun omistaja (joka ilmeisesti myös tekee kengät) vastasi tiedusteluihini, että ne tosiaankin voidaan valmistaa vegaanisina käyttämällä vuorimateriaalina keinomokkaa. Chameleon Clogsin myyntiajatus on muutenkin, että asiakas voi räätälöidä haluamansa puukengät valitsemalla itse päällyksen ja pohjan kuosin ja värin. Mistään terveyssandaaleista ei ole kyse vaan Chameleonin puukkareissa on myös kivasti korkoa ja jujua. Alkukuvan kankaisten kirahvikuvioisten ohella minua kutkuttavat nämä hauskasti räsymattoa muistuttavat mallit:

Chocholate Kiss- puukenkäsandaali. Kuva Chameleon Clogs.Licorice- puukenkä. Kuva Chameleon Clogs.


Minä tykkään. (Tosin miksi kummassa puukenkäraukat on kuvattu tuollaista kammottavaa sohvaa vasten?!) Hinta kieppuu 150 € tienoilla ja tuntuu tietysti aika suolaiselta, mutta niissä hinnoissa kaiketi nuo puukengistä kaikkein kohkatuimmat Hasbeensitkin ovat. Tuntuu tietysti vähän hassulta tilata peripohjoismaiseen malliin pohjautuvia puukkareita Amerikasta asti. Kuinka kummassa täällä päin ei hoksata että kyllä niitä puukenkiä voisi värkätä muustakin kuin nahasta? Vai tunteeko joku jonkun vegaanipuukenkätehtailijan, häh?

2 kommenttia:

  1. Noi Chocholate kissit on ihanat!

    VastaaPoista
  2. Ne on! Toi pinkki raita jotenkin puhuttelee mua vahvasti!

    VastaaPoista