perjantai 15. kesäkuuta 2012

Raparperipiirakka niille jotka eivät pidä raparperista



Joka kesäkuu niitä alkaa ilmestyä: raparperireseptejä. Raparperista tehdään chutneyta, hilloa, kastiketta ja tietysti piirakkaa. Itsekin tuhtaan joka alkukesä raparperipiirakkaa, vaikka totta puhuen minua miellyttää raparperissa eniten sen nimi. Ja tietysti se on kesän ensimmäinen kotimainen tuorejuttu jota voi käyttää leivontaan. Tässä raparperipiirakassa maistuu pikkuisen raparperin kirpeys mutta enimmäkseen mausteet ja intiaanisokeri. Ja hyvä niin.

Raparperipiirakkaan tarvitset:

pohja:

4 dl jauhoja (spelttiä ja vehnää)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 rkl sokeria
100 g margariinia
0,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, nypi joukkoon margariini. Lisää vesi vähitellen. Tasoita voideltuun piirakkavuokaan ja kaada päälle täyte:

5 raparperin vartta
1 dl intiaanisokeria
1 dl rusinoita
0,5 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl marjalikööriä
2 rkl perunajauhoja

Pilko raparperi. Älä kuori - kuorimaton raparperi säilyttää kauniin punaisen värinsä. Sekoita ainekset keskenään, viimeisenä perunajauho. Jos raparperit ovat tosi mehukkaita, kannattaa perunajauhoa lisätä. Rusinat voi vallan mainiosti sesonkiaikaan korvata mansikalla ja sokerin määrää voi silloin vähentää.

Paista piirasta noin puoli tuntia 200 asteessa ja tarjoile kaurakermavaahdon kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti