perjantai 29. kesäkuuta 2012

Sitruunasalmiakkikakku




Lainasin kirjastosta Ulla Svenskin kirjan Unelmakakut. Nainen on nero. Vöhkin ja veganisoin oitis tämän sitruunan ja salmiakin yhdistävän täytekakkuidean.  Kerman ja salmiakin yhdistelmä on mahtava - miksi en ole koskaan aiemmin tullut ajatelleeksi sitä? Sitruunatäytteen ansioista lopputulos on paitsi  karkkimainen myös raikas. Tämä oli myös eka marsipaanilla kuorrutettu kakkuni ikinä eikä taatusti jää viimeiseksi. Marsipaani on hyvää, näyttävää ja oiva konsti peittää kakkupohjan mahdolliset kauneusvirheet!

Sitruunasalmiakkikakku

pohja:

150 g margariinia
2 dl sokeria
1 dl soijajugurttia
2 tl omenaviinietikkaa
1 dl perunajauhoja
6 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
5 dl kasvimaitoa

sitruunatäyte:

1 sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
0,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä

1 prk (500 g) soijajugurttia valutettuna

salmiakkitäyte:

100 g turkinpippureita
1,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 dl vaahtoutuvaa kasvikermaa
kostutus:
n. 2 dl soijamaitoa
kuorrutus ja koristelu:
400 g marsipaania
turkinpippureita pilkottuna
Valmista pohja: vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita keskenään jugurtti ja etikka ja lisää margariinivaahtoon. Lisää sitten joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja viimeisenä neste. Paista voidellussa kakkuvuoassa 175 asteessa noin 40-45 minuuttia.
Anna pohjan jäähtyä kunnolla ja valmista sitten täytteet. Raasta sitruunan kuori kattilaan ja purista mehu joukkoon. Lisää vesi, sokeri ja maissitärkkelys ja anna kiehahtaa. Anna jäähtyä hetki ja laita sitten jääkaappiin kylmenemään. Lisää sitten sekaan yön yli valutettu soijajugurtti.

Salmiakkitäytettä varten hienonna turkinpippurit toiseen kattilaan ja lisää muut aineet. Sekoita kunnes salmiakit sulavat ja seos kiehahtaa. Anna jäähtyä hetki ja laita sitten jääkaappiin kylmenemään. Vatkaa kerma ja lisää kylmenneeseen seokseen. 
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kerros soijamaidolla ja levitä päälle sitruunatäyte. Nosta keskimmäinen kerros alimman päälle ja kostuta jälleen soijamaidolla. Levitä päälle salmiakkitäytettä. Nosta kansi toisen kerroksen päälle ja kostuta lopuksi soijamaidolla. Levitä lopuksi jäljelle jäänyt salmiakkitäyte koko kakun päälle ja reunoille: näin marsipaanikuorrutus tarttuu kunnolla kiinni. (Tämän opin Ulla Svenskin kirjasta!)
Valmista kuorrutus pyörittämällä huoneenlämpöinen marsipaani palloksi ja kaulitsemalla se levyksi leivinpaperin päällä. Kumoa levy kakun päälle leivinpaperin avulla ja painele kakun päälle. Leikkaa ylimääräinen marsipaani pois ja koristele lopuksi salmiakilla.


Täytekakun valmistaminen kuulostaa aina monivaiheiselta ja hankalalta mutta itse asiassa hankalin työvaihe tässä kakussa oli estää itseäni syömästä kaikkea salmiakkitäytettä sellaisenaan. Siitä voisi varmaan rakennella myös ihanan hyytelökakun esim. Vegegelillä. Harmi vaan että se on väriä kalma:


Ehkä Halloween-juhliin?

8 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoisen kuuloisia nuo täytteet. Eipä ole tullut mieleeni, että tuollaista kiisselintapaista voisi sekoittaa juguun tai kermavaahtoon. Margariinin kanssa olen kyllä vatkannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin oli tosiaan uusi idea tehdä tuollaista täytettä maissitärkkelyksellä - se Ulla Svenskin kirja on tosiaan kiva vaikka ei olekaan mitenkään vegaanileivontakirja. Niitä täytteitähän voisi sitten soveltaa lähes loputtomiin ja sekoittaa kermaan tai jugurttiin. Voisin kuvitella että tuo sitruunatäyte voisi olla hyvää ilman jugurttiakin vaikkapa porkkanakakun piristeenä.

      Poista
  2. Tuota pitääkin kokeilla. Mä olen tehnyt aika paljon noita marsipaani kuorrutuksia. pari kertaa olen kokeillut myös niitä sokerimassoja. Se oli vaikeampaa käsitellä, mutta hyvää sekin. Sellainen vaahtokarkinmakuinen massa houkuttaisi, mutta leivon niin harvoin kakkuja. Ehkäpä kutsun vieraita ja kokeilen tätä kakkua sellaisella massalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua himottaisi kanssa seuraavaksi kokeilla sitä vaahtokarkkikuorrutetta, pitää tilata niitä vegevaahtiksia! Kerro sitten miten onnistui. Tän kakun täyteyhdistelmä oli kyllä tosiaan toimiva, varsinkin se salmiakkikermatäyte oli tosi hyvää.

      Poista
  3. Oih. <3 Kivalta näyttää ja sitruunan ja salmiakin liitto kuulostaa voittoisalta :). Millä muuten värjäsit marsipaanin, vai saako jostain tuon väristä valmiina?

    VastaaPoista
  4. Se oli kyllä tosi ihana yhdistelmä - match made in heaven suorastaan! Ihan jostain peruskaupasta löytyi somaa pinkkiä marsipaania, joku S-market taisi olla.

    VastaaPoista
  5. Siksipä muuten kyselin, kun niissä taitaa olla yleensä karmiinia. Tai en ainakaan ole vielä onnistunut löytämään karmiinitonta pinkkiä. Tuo on kyllä kiva sävy, ehkä punajuurella saisi valkoisesta saman lopputuloksen. :)

    VastaaPoista
  6. Totta, punajuurella saisi varmasti kivan ötökättömän värin. Minulla on haaveissa myös violetti marsipaanikakku, sen saisi varmaan aikaan mustikalla. Täytyykin kokeilla!

    VastaaPoista