lauantai 25. elokuuta 2012

Kuukauden vegaanituote: Butternut squashMikäs se siinä köllöttelee? No sehän on tämän kuukauden vegaanituote, jonka tuotekehittelystä vastaa itse luontoäiti. Ja kenties jokunen kasvinjalostaja. Kyseessä on Butternut squash, tuttavallisesti Cucurbita moscahta, jolle en ole löytänyt järkevää kotimaista nimeä - googlaus ehdottelee talvikurpitsaa ja myskikurpitsaa mutta kumpikaan ei liene vakiintunut yleiseksi nimitykseksi. Butternut squash on kurpitsa, joka maistuu raakana melonin ja kurpitsan välimuodolta. Kypsennettynä maku viittaa englanninkielisen nimensä mukaisesti voihin ja pähkinään. Se on sisältä voimakkaan oranssia, väri muistuttaa itse asiassa aika lailla bataattia. Tämä kurpitsa sopii erinomaisesti keittoihin ja kaikenlaisiin patoihin, pastakastikkeisiin jne. Meillä se oli suuressa suosiossa myös vauvan ensimössöjen aineena. Kurpitsan ainoa ongelma on saatavuus: olen tähän mennessä löytänyt sitä tasan yhdestä helsinkiläiskaupasta. Ainakin Britanniassa se tuntuu olevan ihan normivihannes jota saa joka alepanvastineesta. Jos näette jossain, ostakaa ja tehkää mausteista soppaa tai currykurpitsakastiketta. Saatte samalla sisuksiinne kosolti A-vitamiinia ja kaikenlaista muuta hyveellistä.

8 kommenttia:

 1. Mä olen suuri kurpitsa fani! Harmikseni niitä on vain erittäin vaikea saada täälyä maalta. Välillä olen rahdannut niitä bussissa Stockan herkusta kurpitsan himoissani.

  Nyt kuitenkin kävi niin hyvä tuuri, että täällä oli kaupassa sekä talvikurpitsoita (niitä Halloween kurpitsoita) ja sitten juuri noita butternut kurpitsoita. Päädyin ostamaan sellaisen ison oranssin ja ollaan nyt viikko syöty sitä. Tein mm. kurpitsakeittoa, sämpylöitä ja pataa. Pastakastikekin siitä tulee eriomainen. Maanantaina käynkin sitten ostamassa tuollaisen butternutin :) Musta kurpitsat ovat parasta sadonkorjuukauden ruokaa.

  VastaaPoista
 2. Tämän kurpitsan erikoisuus on minusta se, että siihen tulee kypsennettynä jotenkin tosi öljyisä ja lihava maku - vaikka kurpitsa ei sitä tietenkään oikeasti ole. Sopii tosiaan todella hyvin pastakastikkeisiin sun muihin. Haluaisin tehdä sellaisesta Halloween-kurpitsasta muuten kurpitsapiirakkaa, mulla on ohje jossain!

  VastaaPoista
 3. Mökin mietin sitä kurpitsapiirakkaa, mutta yritän olla leipomatta kovasti makeita herkkuja. Jos leipoisin yhtä usein kuin sinä, niin paisuisin pian aivan muodottomaksi. Kanavoin leipomistarpeeni leipään niiden sijaan. Nappasin myös Pirkka-lehdestä talteen hapankaalipiirakan ohjeen, sitä ajattelin kokeilla ensi viikolla.

  Ostin muuten butternutinkin ja taidankin tosiaan tehdä pastakastiketta siitä.

  VastaaPoista
 4. Onneksi meillä aika usein vieraat saa osansa makeista jutuista! Totta on silti että sokeria tulee käytettyä varmaan liikaa. Hapankaalipiirakkaa, nam! Odotan myös syksyn ekaa sienipiirakkaa...

  VastaaPoista
 5. Tämän jutun lukemisesta asti olen haaveillut kyseisen kurpitsa kokeilemisesta :) Ja juuri hetki sitten korviini kantautui tieto, että tätä saa nyt ainakin Helsingin Ekolosta ja vielä luomuna! Eli nyt testaamaan. Kiitos vikistä!

  VastaaPoista
 6. Onpas mukavaa jos kurpitsaa saa myös Ekolosta! Me ollaan Ekolon viikottaisen luomukorin uskollisia asiakkaita. Ainakaan luomukorin valintalistalla kurpitsaa ei vielä ollut, täytyy katsoa jos sitä kuitenkin kaupassa olisi - olen juuri tänään menossa käymään siellä!

  VastaaPoista
 7. Vantaan puolelta löytyy myyrmäen citymarketista! Ostin eilen ja nyt etsiskelen keiton ohjeita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koklaapas tätä: http://keidas.blogspot.fi/2012/10/suklainen-butternutkurpitsakeitto.html!

   Poista