tiistai 23. huhtikuuta 2013

Uusix-verstas


Pääsin eilen työn puolesta kiertokäynnille Uusix-verstaan tiloihin. Uusixissahan luodaan erilaisia uusia ihanuuksia kierrätysmateriaaleista. Toteutuksesta vastaavat kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvat vaikeasti työllistyvät helsinkiläiset. Siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla: mielekästä duunia sitä tarvitseville ja ekologisia designtuotteita niitä halajaville. Verstaalla todella kierrätetään: vain kolmisen prosenttia materiaalista on uutta tavaraa - esimerkiksi tekstiilipuolella uutta matskua ovat lähinnä vetoketjut ja kanttinauhat. Uusixissa on vuodessa noin 500 henkilöä kuntottavassa työtoiminnassa yhteensä kolmellatoista eri pajalla. Verstaalta löytyy mm. verhoomo, puuverstas, tekstiilipaja, korupaja ja polkupyöräverstas. Osa porukasta kunnostaa myös itse rakennusta. Kuntoutusjaksot kestävät muutamasta kuukaudesta noin vuoteen.

Nämä pullukat jämätrikoosta virkatut tyynyt saavat meikäläisenkin melkein innostumaan sisustuksesta.

Tällä pöydällä on painettu printti poikineen!
Uusixin uumenissa kierrellessä päällimmäinen tunne on ihailu. Paitsi että Uusix tarjoaa tarpeellisen duunijakson, se antaa sille myös mukavat puitteet. Jotenkin vaan mieltä lämmittää ajatella, että joku saa Uusixilta paitsi tekemisen kokemusta, myös ne työelämän aspektit, joita moni meistä pitää itsestäänselvyytenä: päivärytmin, työkaverit ja -porukan ja myös viihtyisän työympäristön. Kaikki verstastilat ovat avaria ja viihtyisiä ja useimmiten somistettu pajan omilla tuotteilla. Eikä sovi väheksyä myöskään ilmaisen lounaan arvoa: verstaiden oma Muusix-ruokala tarjoaa päivittäin työpajojen työläisille lounaan. Kuvitelkaa miten tärkeän kiinnekohdan elämään voi tuoda pelkästään se yhteinen ruokis?

Pajojen tuotteet ovat todella taidokkaita huolimatta siitä, ettei niiden toteuttajilla ole useimmiten päivänkään työkokemusta alasta. Esimerkiksi keramiikkapajassa työjakso aloitetaan oman kahvimukin tekemisellä ja jatketaan sitten vaikeampiin tehtäviin. (Minusta se kahvikuppikin kyllä kuulostaa aika vaativalta!) Suunnittelusta vastaavat yleensä työpajaohjaajat, mutta esimerkiksi printtien designiin on saatu apua mm. Aalto-yliopiston opiskelijoilta. Mutta toki pajalaiset saavat myös itse luoda. Ensimmäisen alakuvan sudenkorentokoru on työpajalaisen suunnittelema ja toteuttama - kyseinen henkilö siis on saanut kaiken korualan oppinsa Uusixilta. Ei kyllä onnistuisi minulta niin ikinä.

Työpajalaisen designia.

Mustekalamosaiikki on keramiikkapajan taidonnäyte.
Jos ette ole vielä käväisseet Uusixin puodissa, tehkääpä se. Vinkki: ensi lauantaina Uusixilla on kierrätysdesignin kevätbasaari! Tuotteet ovat tosiaan sitä laatua, että säälistä ei tarvitse mitään ostaa. Tutustumisreissulla mukaani lähtivät hauskat pyörän sisäkumista tehdyt flamingokorvikset ja esikoiselle löytyi fillariverstaalla priimaksi kunnostettu polkupyörä. Mutta hys, se on vielä salaisuus!

6 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Missä toi puoti on?

  Rakkain terveisin Puska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Puska, sehän on siinä Kyläsaaren kierrätyskeskuksen yhteydessä. Käy tokkiinsa!

   Poista
 2. Täytyypä piipahtaa kun sinne kulmille joskus taas eksyy..Joskus nähny jotain printtejä mitä siel on tehty.Kerrassaan upeita ovat kyllä!

  Puspus, Pälä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipahda tänne samalla! Joo, mä tykkään jotenkin noista raitiovaunuista erityisesti.

   Poista
 3. Oli mukavaa luettavaa näin uusixlaiselle ja tänne sattumalta eksyneelle =).

  Uusia printtejä ja luovia ideoita tuotteiden eri uusiokäyttöön eripajoilta tulee jatkuvasti, joten kaupassa tuotteetkin ovat jatkuvasti monipuolisia. Ja jokainen tuote on taatusti uniikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa tpistekin! Minä vierailen taatusti myös siellä teillä päin uudelleen :)

   Poista