lauantai 4. toukokuuta 2013

Kasvisseikkailu


Vapun jälkeen oveni taakse ilmestyi pinkkitukkainen kaunotar, jolla oli kirja kainalossa. Sehän oli Pinkkis-blogin Raisa Kettunen, aka Puputyttö, jonka uusin vegaanikeittokirja Kasvisseikkailu on juuri ilmestynyt. Olen diggaillut Raisan aiempiakin kirjoja, joten lahja oli kovasti mieluinen - kiitos vielä!

Kasvisseikkailu poikkeaa ulkoasultaan ja idealtaan aika paljon aiemmista Puputytön herkkukirjoista. Kasvisseikkailussa tarjoillaan terveellistä, ravitsevaa ja maittavaa kasvisruokaa koko perheelle - muutama mukaan päässyt herkkukin on siitä terveellisemmästä päästä. Kasvisseikkailu onkin mitä mainioin lisä erityisesti lapsiperheitten keittokirjahyllyyn. Voi olla, että kirjan sivuilla seikkailevat piirretyt eläinhahmot ja humoristiset varoitukset jakavat lukijoiden mielipiteitä, mutta minusta ne ovat hauskoja - veikeitä mutta eivät veikisteleviä. Milja Laineen muutenkin onnistunut raikas kuvitus on pehmein, kirkkain värein toteutettu. Sympaattinen tyyli muistuttaa etäisesti Kristiina Louhen kuvituksia mutta ilman tylsää Tomppaa.


Reseptit ovat monipuolisia ja ajatuksella tehtyjä. Iso kiitos siitä, ettei niissä ole kikkailtu mahdollisimman oudoilla aineksilla mutta ei myöskään aliarvioitu lukijan kokeilunhalua. Ohjeista löytyy niin muhevaa linssimusennosta kuin yakisobaa, joka on siis yhtä kuin erittäin kokeilemisen arvoisen oloinen japanilainen kaali-spagettipaistos. Reseptien lapsiystävällisiksi muokatut nimet ovat jälleen oivaltavia, vai mitä sanotte Papan kanuunasta (baba ganoush) tai Kasvimaan mussukasta, joka on tietenkin moussakaa? Nimihassuttelusta huolimatta kaikki reseptit löytyvät hakemistosta fiksusti myös pääaineksensa mukaan, kanuunat ja mussukat siis myös munakoison alta.


Jättiplussa myös siitä, ettei kirjasta löydy pakollista "miksi ei tehotuotannolle" osuutta sen enempää kuin listaa korvaavista aineksista tai ravitsemusoppipakettiakaan. Aika usein vegaanikeittokirjojen kompastuskivenä nimittäin on se, että valtavan eläinoikeus/ravitsemustiede-osion läpi kahlattuaan lukijalle jää käsitys vain siitä mistä kaikesta vegaani kieltäytyy ja mitkä ovat mahdolliset uhkaavat puutostaudit. Tällaisista kirjoista jää silloin ikävästi sellainen fiilis, että infopakettia seuraavat reseptit ovat ihan hyviä kunhan vain muistaa ottaa huomioon, mitä kaikkea on jouduttu jättämään pois ja miten vaikea on ylipäätään pysyä hengissä moisella ruokavaliolla.

Minä puolestani olen kyllästynyt käsittelemään ruokavaliotani ja elämäntapaani negaation kautta, enkä usko että se tekee hyvää koko aatteelle noin laajemmassakaan mittakaavassa. Faktahan kuitenkin on se, että vegaanillakin voi olla hauskaa, hyvää ja nättiä niin suussa kuin ylläkin. Eikä sen pitäisi olla mikään ongelma niin kenellekään. Ja juuri tämän vuoksi me tarvitsemme lisää Puputytön tuotoksia!

Kröhöm...

8 kommenttia:

 1. Vaikuttaapa hurmaavalta kirjalta! Täytyy katsella ympärilleni, josko tuohon pian törmäisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä lämpimästi suositella! Tuota yakisobaa täytyy kyllä kokeilla mahd. pian.

   Poista
 2. Awww! Ihanaa, kiitos Ihana Lotta!!

  Olen ajatellut, kiitos tämän sinun postauksen kirjasta, vielä enemmän panostaa siihen vegaanisuuden kepeään, hauskaan puoleen! Välillä vaan tuppaa ne möröt puskemaan esiin, mutta ihan oikeesti, niitä ihmisiä, jotka tuo sitä kurjuutta esiin on jo ihan tarpeeksi. Eläimet tarvitsevat lisää iloisia ihmisiä puolelleen! Hyvä sinä ja minä! Vegaanius on ihana asia!

  xoxo,
  Raisa

  VastaaPoista
 3. MÄ oon ajatellut ihan samaa! Itsekin kyllä olen syyllistynyt juuri tuohon negatiiviseen käsittelyyn tekemässäni kirjassa, mutta onneksi siitä on jo vuosia 8eikä kukaan varmaan enää vuosiin ole lukenut sitä kirjaa ;P

  Mutta tuon kirjan hankin ihan ehdottomasti. Meidän lapsi kun on aika yksinäinen kasvissyöntinsä kanssa (ei olla tekemisissä muiden saman ikäisten kasvissyöjä lasten kanssa), ehkä kiva keittokirja helpottaa edes vähän ihmetystä omasta erilaisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehei, mikäs se sun kirjasi on? Ei kai vai vanha kunnon Vegaanin kasviskeittokirja? Mulla on siitä se ekan painoksen pehmeäkantinen versio kyllä edelleen uskollisesti käytössä ;) Ainakin Vegan Societyltähän saa muuten ihan erikseen lapsille suunnattua materiaalia, siis just tuollaiseen "miksi minä en syö samaa kuin muut"-henkiseen ihmettelyyn tarkoitettua, kannattaa tsekata. Meidän esikoisen tarhassa tarjoillaan onneksi vain kasvisruokaa eikä vegaaniset versiotkaan ole toistaiseksi herättäneet kummastusta - lähinnä tytär on polleana kun saa savutofua tai soijavanukasta silloin kuin muilla on jotain juusto- tai rahka-asioita...

   Poista
 4. Sepä se. Ei kai sentään käytössä :) Pitääkin käydä katsomassa noita Vegan Sosietyn sivuja. Kiitti vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on on! Siinä on edelleen niin paljon hyviä perussettejä, plus helppo aina tarkistaa lämpötilat ym. Kiitos vain!

   Poista