maanantai 16. syyskuuta 2013

Söpöt tytöt ja yllätetyt naiset



"Miks tyttöjen pitäis olla söpöjä?", kysyi tyttäreni kuunnellessaan Mansikkamarja-nimisen piirretyn suhteellisen infernaalista alkulaulua, jossa kehuttiin kuinka söpönen tämä Marja (yläkuvassa) on ja kuinka auttavainen ja ystävällinen, vieraillekin.

Niinpä. NIINPÄ. Auttavaisuus ja ystävällisyys on tietysti tosi jees, mutta kuinka monta piirrettyä poikahahmoa on, joiden jatkuvaa auliutta niin kovasti korostetaan? Saati söpöyttä? Entä miksei pojatkin saa olla söpöjä? Ja entä jos vaan ei huvita olla söpö tai ystävällinen vieraille? Ei aina tarvitse, riippumatta siitä mitä siellä pöksyissä on.

Koska itse olen kiinnostunut muodista ja tykkään pukeutua, olen välillä ollut hiukan huolissani siitä, että välitän tyttärelleni jotenkin viestiä, että juuri tällaisia naisten kuuluu olla. Toisaalta en nyt mitenkään voi alkaa feikata kiinnostusta vaikkapa elektroniikkaan osoittaakseni toisenlaista roolimallia. Ja hei - ei mun tarvitsekaan. On ookoo tykätä vaatteista ja meikeistä - ei ne ole sen höpsömpiä kiinnostuksen kohteita kuin vaikka tietokoneet. Kunhan jokainen saa tehdä niitä todella omia juttujaan. Haluan, että molemmat lapseni tuntevat että saavat olla kiinnostuneita juuri niistä asioista ja leikeistä mistä he tykkäävät, oli ne sitten dinosaurukset tai prinsessat tai sekä että, riippumatta siitä onko leikkijä tyttö vai poika.

Välillä kyllä ympäristö tekee tämän mission hiukan vaikeaksi. Oletteko huomanneet esimerkiksi, että tosi usein esmes mainoskuvissa nimenomaan ja pelkästään naisilla on kummallinen överiyllätetty ilme, tähän tapaan:



Yläkuvan nappasin tallinnalaisen ripsienpidennysstudion ikkunateippauksesta, alempi on elinikäistä oppimista edistävien Innostu oppimaan-messujen kuvastoa. Eikä tarvitse kauan selata mitään muotilehteä, somea tai muutakaan mediaa, kun törmää lukemattomiin vastaaviin otoksiin - näitä ilmeitä näkee facebook-profiilikuvinakin sangen usein.

Itse asiassa tämä yllätetyn viaton poseeraus on naiskuvissa niin normaalia, että vasta kun saman ilmeen näkee miesmallin naamalla siihen edes kiinnittää huomiota. Tsekatkaapa vaikka Rion Sabeanin taideprojekti Men-Ups, jonka kuvissa mallit poseerasivat perinteisten pin-up -kuvien henkeen. Siis miehet:


Ilmeet ovat ihan yhtä hölmöjä naistenkin nassuilla, mutta jos kuvissa olisi ollut naisia ei tässä projektissa olisi ollut mitään eriskummallista. Olen ehkä hiukan tiukkapiponen, mutta miksi helvetissä naisten pitäisi kuvissa näyttää siltä, että heihin on yhtäkkiä yllättäin työnnetty iso penis? En nimittäin ihan käsitä, mitä muutakaan tällä elekielellä ajetaan takaa. Ystävällinen ja aulis vieraillekin, joopa joo.


Kuvat: yläkuva fanpop.com , keskimmäinen alakuva innostuoppimaan.fi, alin kuva rionsabean.com

3 kommenttia:

  1. Olipa hauska ja terävä huomio, nuo kuvat meinaten! En ole koskaan tullut ajatelleeksi moista mutta tuo alimmainen avasi suomuiset silmäni, kiitoksia.

    Lastenvaateosastot saavat ihmisen mietteliääksi, toisella puolella vaaleanpunaiset hörhelömekot ja 3-vuotiaitten push-up bikinit. Toisella puolella maastokuvioiset reisitaskuhousut (vaippanepein) ja suikat.

    VastaaPoista
  2. Fiskarsin kirves bongattu, hehee.

    VastaaPoista