sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Viisi joululeipomusta



Vielä ehtii ihan hyvin! Itse asiassa aloitin jouluasiat vasta tänään - on ollut kuulkaas vähän hevi joulukuu. Mutta nyt on kaupoissa ravattu ja kuusi ostettu ja leivontafiilikset viritelty. Saatte vielä ennen joulua skotlantilaisen joulukakun ohjeen, mutta tässä ensin viisi muuta joululempparia.

Pakko muuten vielä fiilistellä paria asiaa: ensinnäkin bestikseni tarjoutui tekemään yövuorossa ollessaan meille joululaatikot, koska arveli etten tänä vuonna ehdi enkä jaksa. Voiko ihanampaa olla? Ei voi. Ja toiseksi tänään raahatessani kotiin valtavaa ostoskassia ja kohtuullisen valtavaa joulukuusta, ihan tuntematon mies tarjoutui auttamaan ja kantoi kuusen kotiovelle asti. Onneksi olin juuri ostosreissulla sattunut ostamaan pari varasuklaalevyä yllätyslahjottaville - toinen niistä löysi heti paikkansa. Tuli hyvä mieli!





1) Luumupiirakka

En oikeastaan ole enää tehnyt torttuja kekattuani tämän piirakan. Tässä yhdistyy runsas luumuhillo, rapea taikina ja näpertelyn on minimointi. Mitä muuta voi toivoa?




2) Glögikuppikakut

Podin näköjään vuonna 2012 pahanlaatuista kuppikakkumaniaa. Tässä sen kauden parhaimmistoa!



3) Appelsiini-taatelikakku

Tuunaapa tämä vielä jouluisemmaksi lisäämällä kuorrutteeseen 2 tl kanelia ja 1 tl jauhettua kardemummaa. Loraus rommia on myös aina oiva valinta.




4) Irlantilainen soodaleipä

Pikantimpi versio joululimpusta. Toimii erityisen hyvin suolaisen levitteen kuten Tartexin kanssa.




5) Tofu-cashewpiiras

Ihan siltä varalta, että makea alkaa kyllästyttää. Mukava ruokaisa piirakka vaikka rosollin kyytipojaksi!


tiistai 10. joulukuuta 2013

Kuukauden vegaanituote: Vilda-lehti



Tämä on sitten marraskuun vegaanituote, snadisti myöhässä. Joulukuulle on varattu omansa!

Olen jo jonkin aikaa seurannut erään Milanon kautta lontoolaistuneen venäläis-ruotsalaisen vegaanisupernaisen, Saschan, Coffee and Heels -blogia. Blogi on lähes kaikkea sitä mitä vegaaniselta tyyli- ja lifestyleblogilta voi toivoa: hyvän omantunnon karkkia niin silmille kuin aivoillekin. Ammattitoimittajana Sascha todella osaa viehättävän chick lit -henkisen kirjoitustyylin, jonka ansiosta jopa jorinat lontoolaisessa vuokrayksiössä asumisesta tuntuvat kiehtovilta ja koukuttavilta. Lisäksi Sascha on ainakin blogistaan päätellen huumorintajuinen ja kaunis. Ainoa miinus Coffee and Heelsissä välillä ärsyttänyt asia on ollut se, etteivät esitellyt vaatteet välttämättä ole olleet eettisesti tuotettuja, vaikkakin kuinka vegaanisia. Ilmeisen pienellä budjetilla elävä kirjoittaja ei tietenkään voi alvariinsa ostella luksusekomuotia, mutta jotenkin en koe halpatuotantorättien kaipaavan enää enempää promootiota.

Mutta nyt Sascha on toteuttanut pitkäaikaisen unelmansa ja pistänyt yhdessä kansainvälisen kirjoittajajoukon kanssa pystyyn nimenomaan eettiseen ja vegaaniseen tyyliin ja kauneuteen keskittyvän verkkojulkaisun nimeltä Vilda. Vildassa tarjoillaan eettistä muotia ja kosmetiikkaa, reseptejä ja lifestyleartikkeleita: 7 asiaa jotka on pakko kokea Berliinissä, ekoisat talvitukan kesyttäjät, vegaaniset joulupurtavat... Ihan huippua: laadukas akkainlehti, jota voi lukea hyvällä omallatunnolla! Sisältö on suunnilleen sama kuin vaikka jossain Oliviassa, mutta ilman lukupakettia käytännössä rahoittavan L'orealin mainoksia. Guilty pleasure saatavilla nyt ilman syyllisyyttä, nautinnosta tinkimättä! Ou jee!

Kuva: www.vildamagazine.com

maanantai 9. joulukuuta 2013

Jouluinen porkkanakakku



Porkkanakakku on oikeastaan aika jouluisa juttu mausteinen. Tästä kakusta tekevät erityisen herkullisen kokonaiset pähkinät. Enkä epäile hetkeäkään, etteikö luraus konjakkia tekisi myös terää taikinassa!

Porkkanakakku

3 dl vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 dl intiaanisokeria
2 tl leivinjauhetta
4 tl kanelia
1 tl vaniljajauhetta
0,5 tl jauhettua neilikkaa
2 dl rusinoita
2 dl kokonaisia pähkinöitä ja manteleita
150 g margariinia
0,5 dl siirappia
3 porkkanaa raastettuna
2 dl kasvimaitoa tai appelsiinimehua

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää pähkinät ja rusinat. Nypi joukkoon margariini ja sekoita sitten siirappi taikinaan. Lisää lopuksi porkkanaraaste ja maito. Kaada voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 30-40 minuuttia.

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Fillareita tarjolla



Kumpulassa toimii näemmä käänteinen polkupyörävaras, siis fillarityrkky. Minä tykkään! Lisää tällaista maailmaan, kiitos.