torstai 2. helmikuuta 2012

Rautarouvan skonssit


Skotlantilainen mieheni rakastaa skonsseja, kuten kaikki britit. Hän pitää myös kovasti rusinoista. Sen sijaan hän vihaa Margaret Thatcheria, kuten kaikki täysjärkiset britit. En olekaan nimennyt näitä leivonnaisia Rautarouvan skonsseiksi kunnianosoituksena Thatcherille vaan koska ne ovat melkoinen rautapommi. Rautaa on runsaasti paitsi rusinoissa myös melassissa, joka on olennainen osa tätä reseptiä. Kivennäisainepitoinen, siirapin kaltainen melassi syntyy sokerinvalmistuksen sivutuotteena. Suomessa sitä käytetään lähinnä hevosten ruokinnassa ja lakritsin raaka-aineena, mutta esimerkiksi Britanniassa sitä käytetään paljon leivonnassa. Se on maultaan ja väriltään tummaa ja täyteläistä. Melassia saa Suomesta ainakin ekokaupoista kuten Ekolosta.

Näiden skonssien terveellisyys kruunautuu tummalla intiaanisokerilla ja täysjyväjauhoilla. Ne ovat lapsillekin mukava herkku. En halua syöttää omilleni ylen määrin sokeria vaikken olekaan yhtä innokas sokerinatsi kuin tuttavaperheemme vanhemmat. He antoivat esikoiselleen tämän ensimmäiseksi kiinteäksi ruuaksi raakaa sipulia ettei lapsi tottuisi makeaan...

Näihin maukkaisiin ja rautaisiin skonsseihin tarvitset:

4 dl täysjyvävehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
2-3 maustepippuria hienonnettuna
1/2 tl inkivääriä
1 dl intiaanisokeria (saa ainakin ekokaupoista, nykyään myös isoimmista supermarketeista)
75 g margariinia
2 rkl melassia
1, 5 dl rusinoita
1 dl kauramaitoa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon margariini. Lisää melassi ja sekoita. Lisää rusinat ja viimeisenä kauramaito. Koska taikinassa ei ole valkoisten vehnäjauhojen tuomaa sitkoa, paras keino sen työstämiseen on taputella se jauhoitetuin käsin noin 1 cm paksuiseksi levyksi ja tehdä skonssit käyttämällä muottina alassuin käännettyä juomalasia. (Onneksi skonssien ei kuulukaan olla kauniita!) Paista maksimissaan 10 minuuttia 225 asteessa - skonssien tulisi olla valmiina pehmeitä ja paistuessaan liikaa melassi kovettaa ne helposti. Taikinasta tulee juomalasin koosta riippuen noin 12-14 skonssia.

Nauti kahvin kanssa milloin vaan tai sitten kun on syytä juhlaan!

5 kommenttia:

  1. Tätäkin täytyy kokeilla tehdä, kunhan ensin saan leivottua tuon edellisen postauksen kakun;) Kiitos vaan ohjeista! Täytyy taas terästäytyä terveellisempään ruokavalioon, myös leipomuksien kanssa...

    VastaaPoista
  2. Hei, onko sun miehes työharjoittelussa Animaliassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei, se on yhdistetty koti-isä & punkrokkari... :) Onko siellä joku skotti kenties?

      Poista
    2. Hassua! Joo, on skotti, ja niillä kaksi lasta (tai se ehkä on niiden isäpuoli), asuvat hgissä ja ehkä myös kävivät Tallinnassa hiljattain :) Pieni maailma, muttei kuitenkaan ihan niin pieni :)

      <3 Raisa

      Poista
    3. Woah, ehkä meillä on joku kaksoisperhe?!

      Poista