tiistai 5. kesäkuuta 2012

Kerrostettu raakapiirakka ja 11 kysymystä



Syytän ihanan Veikeä Verso- blogin pitäjää Paulaa siitä, että olen alkanut (vastoin ennakkoluulojani!) innostua raakaravinnosta: hänellä kun on aina niin maukkaan oloisia raakaohjeita blogissaan. Lainasin Paulan reseptien innoittamana kirjastosta Erica Palmcranz-Azizin kirjan Raw Food - Makeita herkkuja raakaravinnosta ja ihastuin yksinkertaisiin mutta houkutteleviin ohjeisiin. Ainakaan Erican raakaravinto ei ole mitään salatiedettä, vaan herkut syntyvät pääsääntöisesti tehosekoittamalla pähkinöitä ja/tai siemeniä sekä kuivattuja tai tuoreita hedelmiä. Tällä hetkessä pakastimessani odottaakin jäisiä banaaneita, joilla kokeilen kirjan jätskiohjeita - jäädytetyt banaanit kun ovat niiden kulmakivi.

Raakaruoka on toki fiksua ruokaa sikäli, että ainekset ovat terveellisiä mutta tulokset edes pikkuisen syntisen oloisia: piiraita, suklaapatukoita, lakupalloja. Raakapallukat sun muut tulevat myös edulliseksi sikäli, että joka pikku patukka maksaa ostettuna kolmisen euroa, kun taas kolmella eurolla tekee jo itse mukavan satsin pähkinäisiä herkkuja. Ainakin muutamat pallukkakokeiluni ovat uponneet hyvin myös perheeseen - ja mikä kätevintä, ohjeissa voi usein käyttää vauvalle tehtyjä ruokia kuten cashewkermaa tai kuivahedelmäsosetta.  Tein kuvan piirakan juurikin hyödyntämällä vauvalle tehtyä hedelmäsosetta, jossa oli tuoretta päärynää, taateleita ja viikunoita. Kuivahedelmiä kantsii liottaa yön yli tai ainakin muutaman tunnin, jotta ne soseutuvat kiltisti.

Kerrostettuun raakapiirakkaan tarvitset:

pohja:
250 g pähkinöitä ja/tai manteleita (käytin cashewpähkinöitä ja manteleita)
2 rkl kuivahedelmähilloa (siis liotettuja ja soseutettuja kuivahedelmiä, halutessasi lisänä esim. tuoretta päärynää tai omppua)
1 tl vaniljajauhetta
1 tl kanelia

Hienonna ensin pähkinät tehosekoittimessa jauheeksi. Lisää mausteet ja kuivahedelmäsose. Lisää jälkimmäinen vähä kerrallaan, kunnes koostumus on sopivan pehmeää mutta kuitenkin riittävän jämäkkää, jotta saat sen taputeltua lautaselle tai piirakkavuokaan piirakkapohjaksi. Laita pohjan päälle vielä kerros kuivahedelmäsosetta ja valmista sen jälkeen päällys tehosekoittamalla keskenään:

1, 5 dl cashewpähkinöitä
1, 5 dl vettä
1 tl agavesiirappia

Kaada päällys piirakkapohjan päälle. Koristele hedelmillä ja/tai marjoilla. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia. Tulos on yllättävän kermainen ja myös helposti leikattava - pelkäsin turhaan piiraan jäävän mössöksi. Cashewpähkinäkermaa voi tuunata aprikooseilla, banaanilla tai oikeastaan millä vaan.

Veikeän Verson Paula lähetti minulle myös yksitoista hauskaa kysymystä vastattavaksi. Täältä pesee:

1. Mikä sai sinut tänään iloiseksi?
Tänään ei tarvitse tehdä lounasta - menemme koko perheen voimin tsekkaamaan lähelle avatun vegaanisen lounaspaikan! Plus sain tänään lukea Hesarin ja juoda aamukahvin aika rauhassa.

2. Mitä olisit jos voisit olla mitä tahansa?
Hmm. No, olen aina halunnut oppia jonkun itsepuolustuslajin tosi, tosi hyvin. Tässä elämässä ei siihen liene enää aikaa. Haluaisin myös olla vielä joskus seesteinen joogi, joka haltsaa astangajoogan ensimmäisen ja toisen sarjan. Nämä taitavat molemmat tähdätä siihen, että olisin paitsi fyysisesti hyvässä kunnossa myös kärsivällinen ja angstaamaton.

3. Mitä teet (kesä)lomalla?
Menen äitiyslomalta takaisin töihin elokuussa, joten on tosiaan sellainen kesäloman tuntu. Haluaisin olla suht tiiviisti kotona Helsingissä mutta myös mahdollisesti tehdä kesälomamatkan. Saas nähdä.

4. Paras ekotekosi/-vinkkisi?
Kierrätyskeskuset. Rakastan, rakastan, rakastan niitä. Erityisesti Helsingin Lönnrotinkadun kierrätyskeskusessa on käsittämättömän hyvä ilmaishuone, josta löytyy vaateyllätyksiä aikuisille ja lapsille.

5. Mikä on ruokabravuurisi?
Pataruoka, jota kutsumme nimellä Hot Pot. Siihen tulee mitä vain juureksia ja/tai vihanneksia sattuu kaapissa olemaan, jotakin proteiinipitoista kuten papuja, linssejä tai tofua sekä kvinoaa tai riisiä/spelttiä. Niskaan tomaattimurskaa, kookoskermaa, öljyä ja mausteita ja padassa uuniin pariksi tunniksi. Onnistuu aina.

6. Mitä tarjoat yllätysvieraille?
Nykyisinä kännykkäviestien ja sosiaalisen median aikoina käy aika harvoin ihan täysyllätysvieraita. Lyhyen varotusajan vieraille löytyy yleensä jätskiä ja marjoja pakkasesta - ja aika harvoin meillä on talous ilman mitään leivonnaisia!

7. Tunnetko itsesi aikuiseksi?
Todellakin. Näin kolmen vuoden univajeen jälkeen välillä noin 95- vuotiaaksi.

8. Mikä on itsellesi läheisin taiteenlaji?
Kirjallisuus. Olen lukenut viisivuotiaasta lähtien joka päivä edes jotakin. Välillä mietin voiko lukuharrastus täyttää addiktion tunnusmerkit. Tykkään kyllä myös visuaalisista taiteista mutten kuluta niitä yhtä tietoisesti päivittäin.

9. Mitä jääkaapista/kuiva-ainekaapista täytyy aina löytyä?
Kahvia. Tuorejuttuja kuten kurkkua ja salaattia. Leivontatarpeita, jos inspiraatio iskee. Puolisolle tietysti rusinoita.

10. Viimeisin näkemäsi elokuva?
Nalle Puhin elokuva. Say no more!

11. Viimeisin lukemasi kirja?
Luen usein kirjoja uudestaan ja uudestaan, mutta viimeisin uusi lukukokemus oli Irvine Welshin Skagboys. Edinburghin slummialueelle sijoittuva rujo mutta perin inhimillinen kirja sai minut välillä unohtamaan olenko narkkari Leithin satama-alueella vai kotiäiti Helsingissä. Oli kyllä mukava havahtua todellisuuteen!


1 kommentti:

  1. Tulipa syyllinen olo, hihihii ;)
    Tuo 7. vastaus nauratti...niin tuttu juttu!

    VastaaPoista