torstai 17. tammikuuta 2013

Rusinasämpylät



Tiedän, ettei se ole lainkaan trendikästä, mutta syön paljon leipää. (Enkä kyllä ole huomannut ettei se sopisi minulle.) Eniten syön luomuruisleipää mutta myslileipätyyppisetkin jutut menee kyllä. Ja tietysti itse tehdyt sämpylät. Uunituoreet sämpylät on ehkä parasta lohturuokaa ikinä. Nämä sämpylät ovat erityisen hyviä marmiten, suolakurkkujen tai muun suolaisen päällisen kanssa - silloin rusinoiden makeus tuo leipään mukavan kontrastin. Rusinoiden tilalla voi myös käyttää muita kuivahedelmiä, kuten viikunaa.

Rusinasämpylät

0,5 l vettä
0,5 palaa hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
0,5 tl sokeria
1 rkl agavesiirappia tai sokeria
8 dl jauhoja (vehnä- sämpylä- ja spelttijauhoja)
2 dl rusinoita
0,5 dl oliiviöljyä

Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen tai noin pariin desiin jauhoja sekoitetu kuivahiiva hitusen kädenlämpöistä lämpimämpään veteen. Lisää siirappi/sokeri ja suola. Lisää rusinat ja vaivaa joukkoon vähitellen jauhot. Sekoita lopuksi joukkoon oliiivöljy. Anna taikinan nousta peitettynä noin tunti, leivo sämpylöiksi ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Olet täydellisen oikeassa tuosta lohturuoasta! Minun vatsani ei ollenkaan tykkää leivästä, mutta sano nyt sitten "ei" uunituoreille ja lämpimille sämpylöille! Hyvän näköisiä ovat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taidan tosiaan olla onnekas kun mahani ei juuri tunnu närkästyvän istään mitä menee... Ainakaan tähän asti. Joo, rusinasämpylät on kyllä yllättävän hyviä juurikin jonkun suolakurkkuhenkisen päällyksen kanssa! Ja kaikki sämpylät on tietty ihania tuoreena. Kaupan sämpylöitä ei ikinä söisi kolmea iltapalaksi, mutta omat tuoreet on ihan eri asia!

      Poista