sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Ekologinen muoti: vähemmän on enemmän


Olin jokin aika sitten Digital Fashion Breakfast-tilaisuudessa, jossa aiheina oli paitsi digimuoti myös muodin eettisyys ja ekologisuus. Aalto-yliopiston tutkija Kirsi Niinimäki esitti puheenvuorossaan suht kylmäävää faktaa muodin kulutuksesta:Hoh hoi... Siis Suomessa menee vuodessa 17 kiloa käyttökelpoista vaatetta hukkaan per henkilö. Syynä on paitsi kertakäyttölaatuinen muoti, myös se, miten nopeasti sesongit nykyään vanhenevat: kauppiaiden on edullisempaa heittää liikkeisiinsä jääneet vaatteet kaatikselle uuden täyshintaisen muotisesongin tieltä kuin varastoida niitä liiketilassaan ja myydä alehintaan. Uutta kledjua kun pitää saada ei vain joka vuodenaikaan vaan myös kaikkiin mahdollisiin välisesonkeihin. Aargh!

Mutta pakko myöntää, että omassakin omatunnossa pisteli. Kaapistani löytyy ihan liian monta vaatekappaletta, jota en ole käyttänyt todella pitkään aikaan enkä varmaan koskaan tule käyttämään. Todellakin vähemmän pitäisi olla enemmän tässäkin tapauksessa - muutama muunneltava laatuvaate toimisi niin paljon paremmin kuin monta melkein hyvää rättiä. Ei riitä, että ne kaapista löytyvät vaatteet ovat ekoa ja kierrätettyä, niitä pitäisi myös yksinkertaisesti olla siellä vähemmän. Niitä pitäisi siis osata haluta vähemmän.

Yksi hyvä keino vähentää kulutusta mutta samalla tyydyttää sovittelun ja shoppailun tarvetta on tietysti vanha kunnon Vaatelainaamo, josta viime reissulla tarttuivat mukaani tämä Nanson arkeen ja juhlaan soveltuva pikkumusta sekä Ivana Helsingin mahtava höyhenkuvioinen samettimekko.Aika päheät koltut vai mitä? Varsinkin tuossa Ivanan mekossa tuntee olonsa kuningattareksi, oli ympäristö sitten palatsimainen tai ei...  Lopuksi vielä Kirsi Niinimäen neuvoja ekologisempaan suunnitteluun. Näitä voi soveltaa myös siihen omaan vaatekaappiin:


Ettäs tiedämme!

2 kommenttia:

  1. Melkoisia numeroita! Ja hienot on sun lainamekot! Ja mahtava muki!!

    xoxo,

    Raisa

    VastaaPoista
  2. Eikö ole? En kyllä osta enää ikinä mitään. Lupaan. Mä tykkään tossa kahvinjuontikuvassa mekon ohella erityisesti siitä että mä istun lehmämäisen tyynenä ton megakaaoksen keskellä...

    VastaaPoista