sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Hot Pot



En oikein ole sitä tyyppiä, joka osaisi panostaa laadukkaisiin astioihin tai keittiövälineisiin. Turhamaista tai ei, mutta ostan designia ennemmin itselleni kuin keittiölle. Onneksi olen saanut lahjaksi muutamia mahtavia keittiöasioita, kuten tämän Timo Sarpanevan klassikkopadan. Kaikilla pitäisi olla kunnon pata. Se on kaunis, käytännöllinen ja hyvin kohdeltuna ikuinen. Lisäksi siinä valmistuu meidän jokatalvinen perushittiruoka Hot Pot. Toisin sanoen siis pataruoka, joka koostuu mistä tahansa käsillä olevista aineksista ja parin tunnin haudutuksesta - ja on aina hyvää.  Meillä syödään tätä erityisesti viikonloppuisin, kun on aikaa haudutella asioita. Pataan voi todella heittää lähes mitä vain: juureksia, papuja, tofua, kvinoaa, pastaa... Tämä ohje on siis vain suuntaa antava. Nesteen määrä riippuu aineksista, joten kantsii  haudutuksen aikana kurkata kannen alle ja tarvittaessa lisätä vettä ja öljyä. Padassa ruoka pysyy kuumana ikuisuuden, joten valmistuksen loppubvaiheessa uunin voi kääntää pois päältä ja lähteä vaikka ulos - pata kypsyttelee ruokaa sillä välin lempeästi.

Hot Pot

4 perunaa
3 porkkanaa
pari punjauurta
pala lanttua tai naurista
kukkakaalia ja/tai parsakaalia
1 sipuli
5-6 valkosipulin kynttä
2 dl spelttiä/kvinoaa
3 dl keitettyjä papuja/1 pkt tofua/1 pkt seitanmakkaroita
1 tölkki tomaattimurskaa
n. 3 dl vettä
n. 0,5 dl öljyä
suolaa
mausteita, esim. basilikaa, timjamia, rosmariinia, savupaprikaa. cajunmausteseosta, mustapippuria...

Pilko kaikki ainekset ja heitä pataan. Huuhdo kvinoa ja lisää pataan. Lisää öljy, tomaattimurska, vesi ja mausteet ja laita kansi päälle. Anna padan hautua pari tuntia 175-asteisessa uunissa. Hämmennä välillä ja lisää nestettä jos on tarvis.


4 kommenttia:

  1. Pitäisköhän mun testata tuollaista kerrankin, kun ihan ohjeen laitoit... Mulla on toi sama pata (10 vuotta kaapissa, kerran käytössä) ja vielä joku hieno kivipata (jopa pari kertaa käytetty). En taida olla pataihmisiä. Enkä oikein tiedä, mitä sinne pitäis laittaa. Tai siis nyt tiedän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut sinnehän voi tuutata mitä vaan, sehän se onkin niin kätevää, ja siellä se valmistuu itsestään. Kantsii kyllä koklata!

      Poista
  2. Mullakin on tuo sama pata ja useita muita. Meillä lämmitetään taloa leivinuunilla lähes joka päivä ja pataruoat syntyvät vähän kuin siinä sivussa. Viime aikoina olen suosinut sellaista marokkolaistyyppistä, mutta vaihteua kaipaa aina. Kokeilenkin tätä tänään, yleensä en ole laittanut tomaattimurskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä mä olenkin perinyt tämän patakompetenssin lapsuudenkotoa, siellä kun myös lämmitetään taloa leivinuunilla ja talvisin lähes kaikki ruoka tehdään myös siinä uunissa, nimenomaan siinä sivussa noin niinkuin lämmönkäytön osalta siis. Tomaattikin kyllä hautuu vallan mukavaksi uunissa, se ei ole enää ollenkaan niin kärkäs maku parin tunnin patailun jälkeen!

      Poista