tiistai 20. tammikuuta 2015

Irlantilainen soodaleipäIrlantilainen soodaleipä tehdään yleensä piimään, mutta ei sitä ei todellakaan tarvita herkullisen leivän tekoon - omenaviinietikka toimii soijamaitoon sekoitettuna oivallisesti soodan nostattajana. En kyllä keksi koleaan tammikuun päivään parempaa piristystä kuin lämmin leipä. Soodaleipä on kuohkeaa ja ihan hivenen makeaa. Täydellinen kaveri teekupposelle!


Irlantilainen soodaleipä

2 dl puolikarkeita spelttijauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
suolaa
3 rkl sokeria
175 g margariinia
3, 5 dl rusinoita ja korintteja (yhteensä)
2 tl caraway -siemeniä (tai kuminaa) *
2 tl unikonsiemeniä
1, 75 dl soijamaitoa
3 rkl omenaviinietikkaa

Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon margariini. Lisää rusinat ja korintit. Sekoita soijamaito ja omenaviinietikka, lisää varovasti sekoittaen taikinaan. Alusta jauhotetulla alustalla käännellen muutaman kerran, muotoile kahdeksi pyöreäksi leiväksi ja paista 200 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkkaile uunia - voi olla että lämpötilaa joutuu uunin tomeruudesta riippuen alentamaan 175 asteeseen jos näyttää siltä että leivät ruskistuvat liian nopeasti.

* Caraway seeds on kuminan ja fenkolin siementen tapainen mauste ja se käännetäänkin usein kuminaksi. Caraway on kuitenkin hitusen eri asia - siemenissä on hieno sitruksen ja aniksen aromi. Niitä löytyy ainakin satunnaisesti Punnitse ja Säästä- kaupaoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti